Moi Drodzy...
w tym temacie proszę umieszczać wszystkie relacje dotyczące matury...
i nie zakładać nowych tematów, bo zostaną zamknięte!
piszcie jak było?
co było?
oraz czy jesteście z siebie zadowoleni czy też nie
etc.
Powodzenia!!! przecież wszystko wiecie...
lista tematów
RELACJE Z MATURY PISEMNEJ strona 30 z 256
Konto usunięte: tylko znając życie oni moje racje mogą mieć głęboko gdzieś, pytania powinny być precyzyjnie sformułowane.
Co roku jest jakaś wtopa z którymś z zadań, a nad tworzeniem takiej matury siedzi kilkanaście osób, niby wielcy znawcy, mają od cholery czasu, żeby to przygotować, a i tak zawsze coś spieprzą Tylko Polak tak potrafi.
Konto usunięte: W takim przypadku, wydaje mi się, że podali by coś w stylu "Przyporządkuj po trzy...", albo cuś No nie wiem. Mi tam ani hipnoterapeuta do naukowego nie pasował, a tym bardziej gotówka do potocznego. Już pieniądze są dla mnie bardziej potocznym zwrotem, niż gotówka.
jak tak teraz czytam to zadanie to ono w ogóle nie jest logicznie napisane, bo gdyby odjąć drugi człon po i, to zostaje: Spośród podanych przykładów wybierz właściwe.
Czyli przed podporządkowaniem mam wiedzieć które są właściwe, ale niby skąd, skoro nie znam kryteria do którego odnosi się słowo właściwe. Za właściwe mogłem uznać np. 2 słowa, i obydwa mogły by nie pasować do tych stylów, i zostawiłbym pustą kartkę.
hehe a ja mialam na poczatku pisac matme rozszerzona ale potem zrezygnowalam:) a geografie tez pisze:) no i wlasnie jej sie najbardziej boje....
ja tez mysle ze zdalam a z polskiego jakiegos specjalnego wyniku nie potrzebuje. moze byc chociaz 40% byle zdac
ile z puli punktow moge stracic,za bledy rzeczowe,to znaczy dwa zdania ktore kluca sie z treścia ksiazki??
tylko przykładowe, w których to są błędy.
http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,6568467,Jezyk_polski_poziom_podstawowy__odpowiedzi.html
Konto usunięte: jak tak teraz czytam to zadanie to ono w ogóle nie jest logicznie napisane, bo gdyby odjąć drugi człon po i, to zostaje: Spośród podanych przykładów wybierz właściwe.
Czyli przed podporządkowaniem mam wiedzieć które są właściwe, ale niby skąd, skoro nie znam kryteria do którego odnosi się słowo właściwe. Za właściwe mogłem uznać np. 2 słowa, i obydwa mogły by nie pasować do tych stylów, i zostawiłbym pustą kartkę.
Żałuję, że nie napisałem w tym zadaniu "jestem hardkorem". Przynajmniej wiedziałbym, że mam 2 pkt w d*pie.