Moi Drodzy...
w tym temacie proszę umieszczać wszystkie relacje dotyczące matury...
i nie zakładać nowych tematów, bo zostaną zamknięte!
piszcie jak było?
co było?
oraz czy jesteście z siebie zadowoleni czy też nie
etc.
Powodzenia!!! przecież wszystko wiecie...
lista tematów
RELACJE Z MATURY PISEMNEJ strona 29 z 256
Nie stresuj się, będzie dobrze :-)
Konto usunięte: no mi te pojecia tez nie pasowaly ale jesli nie mialy byc przyporzadkowane wszystkie to moim zdaniem powinno to byc wyraznie zaznaczone w poleceniu...
''Spośród podanych przykładów wybierz właściwe i przyporządkuj je odpowiednio do stylu potocznego i naukowego''
Tak brzmiało polecenie.
Czyli najpierw wybrać, a później przyporządkować :-|
Konto usunięte: Jeżeli w zadaniu jest podane "wybierz właściwe", to dla mnie logiczne jest, że przynajmniej jeden z przykładów jest nieprawidłowy. Jeżeli pasują wszystkie, to dane zadanie jest niepoprawnie sformułowane.
jesli tak bedzie to mysle ze wiekszosc maturzystow i tak przyporzadkowala wszystkie... ja niestety az tak sie nie wczytywalam w tresci polecen
Konto usunięte: Jeżeli w zadaniu jest podane "wybierz właściwe", to dla mnie logiczne jest, że przynajmniej jeden z przykładów jest nieprawidłowy. Jeżeli pasują wszystkie, to dane zadanie jest niepoprawnie sformułowane.
Tak to już jest, jak się nie czyta ze zrozumieniem :-|
Kurczę, takie łatwe zadanie, a tak je spaprać.
A z resztą, popieram :
Konto usunięte: 'Spośród podanych przykładów wybierz właściwe i przyporządkuj je odpowiednio do stylu potocznego i naukoweg
tak, ale wybierz właściwe do czego? powinno być napisane:
wybierz właściwe dla stylu potocznego i naukowego i przyporządkuj je odpowiednio. bo tak jak jest teraz to w sumie mógłbym sobie wybrać jeden z nich i powiedzieć, że on jest właściwy, a resztę uznam za niewłaściwe, bo nie mam odniesienia do czego ma być właściwy.
Konto usunięte: ale "właściwe" można różnie interpretować, bo dla mnie to to właściwe odnosiło się do tego by właściwie wybrać jedne i właściwie drugie.
W takim przypadku, wydaje mi się, że podali by coś w stylu "Przyporządkuj po trzy...", albo cuś No nie wiem. Mi tam ani hipnoterapeuta do naukowego nie pasował, a tym bardziej gotówka do potocznego. Już pieniądze są dla mnie bardziej potocznym zwrotem, niż gotówka.