Sebuch
Sebuch
  18 sierpnia 2011 (pierwszy post)

Kurczak w galarecie - składniki

50 dag piersi kurczaka
1 i 1/2 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
włoszczyzna (1 marchewka )
1 pietruszka
1 por
kawałek selera
1 cebula
1 listek laurowy
sól
ostra papryka
ziarenka pieprzu czarnego
2-3 białka
6-8 łyżeczek żelatyny
1-2 jajka na twardo i zielony groszek

sposób przygotowania :

Zalej mięso bulionem i ugotuj razem z obraną włoszczyzną, cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę ostrej papryki do smaku. Możesz także przyprawić wywar jarzynką albo przyprawą do zup w płynie. Przecedź przez sitko wyłożone gazą do podstawionego naczynia. Mięso pokrój na kawałki, warzywa w plasterki. Wywar odtłuść, mocno podgrzej i sklaruj: dodaj lekko ubite białka, zagotuj, mieszając. Potem przecedź jeszcze raz i odmierz litr. Namocz żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuść ją w gorącym wywarze i odstaw, aż zacznie gęstnieć. W kokilkach ułóż kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalej częścią galarety. Wstaw do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, udekoruj ją plasterkami jajka na twardo oraz groszkiem. Zalej resztą galarety, ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Wyjmuj z kokilek, gdy galareta całkowicie zastygnie. Możesz podawać z majonezem, sosem tatarskim albo chrzanem. Jeśli lubisz nowe smaki, udekoruj każdą porcję galaretki odrobiną zielonego chrzanu wasabi (możesz kupić w tubie w supermarkecie).

Lubicie taka galarete ?
Z octem czy raczej bez ?

xXBlondDreamsXx
xXBlondDreamsXx
  18 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: Lubicie taka galarete ?

średnio na jeża :)

Sebuch
Sebuch: Z octem czy raczej bez ?

tylko i wyłącznie bez.
Sebuch
Sebuch
  18 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: tylko i wyłącznie bez.

ja bez octu tego nie zjem :ninja:
xXBlondDreamsXx
xXBlondDreamsXx
  18 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: ja bez octu tego nie zjem

ale jakby ci 1000zł zapłacili to pewnie byś zjadł:crylol::crylol:
Sebuch
Sebuch
  18 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ale jakby ci 1000zł zapłacili to pewnie byś zjadł

no pewnie :D
ale ja lubie jak mi plywa :lol:
gagulina
Posty: 2670 (po ~144 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 13
gagulina
  18 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: Lubicie taka galarete ? Z octem czy raczej bez ?

Nie lubię, ale z octem ;D
Sebuch
Sebuch
  18 sierpnia 2011
gagulina
gagulina: ale z octem ;D

tylko i wylacznie z octem pyszotka ...:zakochany:
xXBlondDreamsXx
xXBlondDreamsXx
  18 sierpnia 2011

tak szczerze dawno tego nie jadłem...

Sebuch
Sebuch
  18 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: tak szczerze dawno tego nie jadłem...

ja tez nie , chyba sobie zrobie na sobote :ninja:
asiulcia1
asiulcia1
  18 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: Lubicie taka galarete ?

lubie raz na ruski rok zjesc, ale schab w galarecie albo tzw. zimne nóżki, kurczaka jeszcze nigdy nie probowalam, a na pewno jest o niebo lepszy :P

Sebuch
Sebuch: Z octem czy raczej bez ?

z octem :D
Sebuch
Sebuch
  18 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: kurczaka jeszcze nigdy nie probowalam, a na pewno jest o niebo lepszy :P

o wiele lepszy :zakochany:
xXBlondDreamsXx
xXBlondDreamsXx
  18 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: o wiele lepszy

skocz po chickena :crylol:
asiulcia1
asiulcia1
  18 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: o wiele lepszy

o to na pewno kiedys zrobie tego kurczaka w galarecie :]

juz spadam z tego działu, bo kolacji nie jadłam i juz nie chce sie obzerac na noc, a tu same pyszności :ninja:
:rotfl:
Sebuch
Sebuch
  18 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: o to na pewno kiedys zrobie tego kurczaka w galarecie :]

no no koniecznie , polecam jak najbardziej :D

Konto usunięte
Konto usunięte: juz spadam z tego działu, bo kolacji nie jadłam i juz nie chce sie obzerac na noc, a tu same pyszności

e tam , zjedz cos nie zaszkodzi raz na jakis czas :D
ja czesto jadam noca :ninja:
xXBlondDreamsXx
xXBlondDreamsXx
  18 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: ja czesto jadam noca

i przez to nieśpisz :P
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.