Czee ;)
Jak tam nastroje wśród maturzystów?
Macie może jakieś przeczucia, jakie lektury mogą się pojawić w tym roku?
Mój nauczyciel mówi, że może być "inny świat" albo dwie obowiązujące nas rozmowy z "Nad Niemnem" (btw ktoś wie, z których rozdziałów pochodzą te rozmowy?)
Ja boję się Potopu, ale z Lalki bym się ucieszyła ;)
Zapraszam do dyskusji:)
Wasze typy na mature z polskiego strona 5 z 19
ja na próbnej ustnej gnałam, jak głupia, bo czułam się nie słuchana. polonistka, która mnie uczy oglądała sobie paznokcie i gadała do reszty, no bo po środku, jako przewodnicząca siedziała. ja chciałam jak najszybciej skończyć i wyjść. więc gnałam, połowę olałam i nie powiedziałam.
Ja w prezentacji mam Pana Tadka.. strony 5-15. A moja kochana Pani od polskiego powiedziała mi, że muszę czytać całość... I teraz nie wiem.. jedni mówią co innego i drudzy co innego.. w końcu wyjdzie, że nie zdam :D Zresztą to jest pewne że nie zdam ;)
Mi się wydaje, że będzie "wesele"(tak twierdzi polonistka) lub (niestety) "potop"(który mi się przyśnił ^^ btw przed próbną maturą śniło mi się,. że będzie "Lalka" wiec może i to sie sprawdzi, chociaż wolałabym aby nie :P)...
"Lalka" była zbyt często, żeby znów ją dali... tym bardziej że byla już na próbnej.
No ale wszystko się okaże jutro
Powodzenia!
dokładnie, Potopu jeszcze nie było ani razu, lalka pare razy się zdarzyła. ja bym obstawiała również Dziady, ponieważ jest to ważna lektura i dawno chyba nie było.
Ja bym bardzo sie ucieszyla jakby Bylo przedwiosnie:) Ahh te szklane domy :) inny swiat nie pogardze
Ale jak bedzie quo vadis:( badz Chlopi to chyba wyjde;D Pan Tadeusz podziekuje pamietam ze przespalam te lektury
Na tej ustnej to trzeba słówko w słówko mówić co na tej pracy jest ? I można ją mieć przed sobą? Czy tylko plan wypowiedzi i cytaty ?
Nigdy nie miałem takiego stresu jak dzisiaj.. a jutro to chyba umrę...