Czee ;)
Jak tam nastroje wśród maturzystów?
Macie może jakieś przeczucia, jakie lektury mogą się pojawić w tym roku?
Mój nauczyciel mówi, że może być "inny świat" albo dwie obowiązujące nas rozmowy z "Nad Niemnem" (btw ktoś wie, z których rozdziałów pochodzą te rozmowy?)
Ja boję się Potopu, ale z Lalki bym się ucieszyła ;)
Zapraszam do dyskusji:)
lista tematów
Wasze typy na mature z polskiego strona 3 z 19
Konto usunięte: ale teraz mam wyrzuty sumienia, że zamiast się uczyć to się lenie.
wyklinam siebie za to, że wszystko robię na ostatnią chwilę
a ja niby nie? teraz przysiadłam i czytam streszczenia szczegółowe. świetna jest jedna strona z tym (patrz: strona poprzednia jest link do tego, bo podawałam założycielce tematu).
Konto usunięte: hm. z II wojny. ale nie pogardziłabym średniowieczem czy starożytnością, nie chcę tylko okresu napoleońskiego wszystko mi się tam miesza
starożytność, rewolucja francuska, okres PRLu - tu czuję się nad wyraz mocna.
ale podobno sporo może być pytań o robicie dzielnicowe i genealogię naszych władców. tego nie umiem.
ja 20 mam ostatni egzamin. właśnie ustny polski. :>
Witkacy i Kahlo. Podobni czy różni? Omów podobieństwa i różnice wynikające z biografii i rozumienia sztuki?
a Ty jaki masz? :)
teraz zrobiłam sobie relaks i na forum dyskutuje ;p
dlaczego?
Kahlo uwielbiam, ale Witkacy ze mną współpracować nie chce.
Konto usunięte: 'Życie w okupowanej Warszawie'- "Początek","Kolumbowie", "Zdążyć przed Panem Bogiem"
wrr.
ja się wahałam z tematem. Ciekawy był z odniesieniem się do Korczaka, Sendlerowej i ks. Kolbego. nie pamiętam już dokładnie, jak on brzmiał, ale wybór miałam trudny. zresztą ten sobie stworzyłam i dałam propozycję rok temu :>
w sumie trochę się boję .. najbardziej chyba matematyki i niemieckiego ustnego :|
z polskim jakoś dam radę , bo z czytania ze zrozumienia mam zawsze dużo punktów ( mam nadzieję, że będzie teraz też tak ;D ) , w sumie nie przeczytałam żadnej lektury, ale dużo streszczeń, tylko mało z nich coś pamiętam .
Miałam się dzisiaj za to wziąć ale mam takiego kacaa
W sumie mogłabym mieć: Lalkę, Cierpienia Młodego Wertera, Nad Niemnem, Granice, Zbrodnie i Kare, Kamizelke no i wszystkie z Literatury Współczesnej ( czego raczej nie będzie )
Najbardziej nie chcę Wesela, Pana Tadeusza, Kordiana , Potopu no i Dziadów ..
z polskim jakoś dam radę , bo z czytania ze zrozumienia mam zawsze dużo punktów ( mam nadzieję, że będzie teraz też tak ;D ) , w sumie nie przeczytałam żadnej lektury, ale dużo streszczeń, tylko mało z nich coś pamiętam .
Miałam się dzisiaj za to wziąć ale mam takiego kacaa
W sumie mogłabym mieć: Lalkę, Cierpienia Młodego Wertera, Nad Niemnem, Granice, Zbrodnie i Kare, Kamizelke no i wszystkie z Literatury Współczesnej ( czego raczej nie będzie )
Najbardziej nie chcę Wesela, Pana Tadeusza, Kordiana , Potopu no i Dziadów ..
Hm u mnie chyba wszyscy, ale z maty sporo osób nie zdało, zarówno tej CKE jak i Operon, chociaż dla mnie Operon była trudniejsza. Angol i polski były super.
No ja brałam korki i odbiłam się od matematycznego dna xD Ale obie próbne zdałam. Jakby teraz dali 30 pytań testowych to będę w niebie :D