Moi Drodzy...
w tym temacie proszę umieszczać wszystkie relacje dotyczące matury...
i nie zakładać nowych tematów, bo zostaną zamknięte!
piszcie jak było?
co było?
oraz czy jesteście z siebie zadowoleni czy też nie
etc.
Powodzenia!!! przecież wszystko wiecie...
RELACJE Z MATURY PISEMNEJ strona 19 z 256
Wypracowanie na ~1000 słów, brudnopis musiałem zamienić na czystopis.
Ciekawi mnie jedna sprawa - ciągle tyle tego piełdolenia o czytaniu ze zrozumieniem. Skoro w poleceniu wyraźnie jest napisane NA PODSTAWIE FRAGMENTÓW, to po jaką cholerę mam opisywać charakter, uosobienie i sposób postępowania Zosi i Telimeny, które zostały zaprezentowane na łamach CAŁEJ powieści? Rozumiem - wstęp, epopeja, Mickiewicz, umiejscowienie fragmentów w treści lektury.
Jeśli znajdę klucz i okaże się, że są punkty za odwołanie się do całości utworu, to szlag mnie trafi. Tym bardziej że wczoraj przeglądałem 'Sprawozdanie z egzaminu maturalne 2k7', w którym przeczytałem następujący komentarz do wypracowania z Dziadów dotyczącego bajki Żegoty: "W przypadku pierwszego tematu, maturzysta nie był zobowiązany do interpretacji pierwszej sceny z dramatu Mickiewicza w kontekście całego utworu". No błagam.
W ogóle tak się zdenerwowałem, że rano prawie zwymiotowałem, miałem ból brzucha, tiki nerwowe i ogólne osłabienie. Potem przeszło. Wynik końcowy będzie oczywiście zależał od wstrzelenia się w klucz i ewentualnej łaskawości egzaminatora .
podobno na tej, ale nie tak na 100% bo tez mi go ktos przeslal
http://matura.nauka.pl/index.php/id=index/dept=40/cath=83/news=2161/view=0?utm_campaign=GG
Z nimi to nigdy nic nie wiadomo, usłyszałam dzisiaj w radiu ciekawą teorię :)
"Maturzysto nie słuchaj mózgu, pisz pod klucz!"
wiem, że ujemnych nie ma, chodziło mi o ile za taki błąd zmniejsza mi sie pula pkt mozliwych do zdobycia. cośtam pobajerowałam o Telimenie, chyba za dużo. ;-)
też tak sądzę.