Moi Drodzy...
w tym temacie proszę umieszczać wszystkie relacje dotyczące matury...
i nie zakładać nowych tematów, bo zostaną zamknięte!
piszcie jak było?
co było?
oraz czy jesteście z siebie zadowoleni czy też nie
etc.
Powodzenia!!! przecież wszystko wiecie...
lista tematów
RELACJE Z MATURY PISEMNEJ strona 18 z 256
Iś wajs niśt
cze cze
Konto usunięte: Wcześniej czytałam że z Chłopów nie trzeba było odwołać się do całości , to nie prawda , tam wiedza całej lektury była wymagana , nie to co w Panu Tadeuszu, w nim mieliśmy tylko skorzystać z 4 przytoczonych fragmentów. :)
A gdzie było napisane ze na podstawie całej powieści ?
Tematy pracy byly banalne zarowno jak ten na bazie chlopow jak i na bazie Tadeusza.. oczywiscie Charakterystyka porownawcza to cos co bylo juz w podstawowce wiec chyba kazdy to potrafii a ze tadek dobrze znany jest to raczej nie bylo problemu :D mam nadzieje ze wynik bedzie zadowalajacy ;]
Różne są asy
Konto usunięte: Napisalem,ze Telimena miala romans stądeuszem,i ze puzniej po tym Tadeusz zalowal i wiedzial,ze Kocha Zosie a przeciestądeusz pomylil Telimene z Zosia to jedno i drugie napisalem ze Telimena byla zlowroga,to wszystko...czy to jest konkretna wtopa i praca oblana??
A tam, jak na moje, to nie jest to taki błąd, żeby skreślić od razu całą pracę
Konto usunięte: ale ten fragment był za krótki żeby dokładnie wszystko opisać co prosili w temacie.
Nie było we fragmencie wszystkiego.
Dokładnie Jakbym miał napisać charakterystykę tych dwóch postaci na podstawie samych fragmentów, to wątpię, żebym napisał 250 słów A przynajmniej wątpię, żeby ta praca miała jakiś ład i była sensowna.
Konto usunięte: Napisalem,ze Telimena miala romans stądeuszem,i ze puzniej po tym Tadeusz zalowal i wiedzial,ze Kocha Zosie a przeciestądeusz pomylil Telimene z Zosia to jedno i drugie napisalem ze Telimena byla zlowroga,to wszystko...czy to jest konkretna wtopa i praca oblana??
myślę, że to będzie błąd rzeczowy, a szkoda :)
za taką ortografię powinni Cię oblać :>
Matura była banalnie prosta, czytanie ze zrozumieniem to artykuł z Focusa o hipnozie. Pytania do niego bardzo jasne i łatwe. Tematy prac zarówno na podstawie jak i rozszerzeniu były ciekawe i nie trzeba było mieć za dużo wiedzy ogólniej (epoki, lektury), gdyż fragmenty wystarczały do interpretacji. :)