MusicMaker
MusicMaker
  2 września 2009 (pierwszy post)
Powiedzcie mi...
Czemu większości ludziom wydaje się ze wolnossąca benzyna np o pojemności 2 litrów pogoni turbodiesla o tej samej pojemności ? Przecież to jakiś obłęd... Przykładowo BMW 323CI E46 240nm i 180 koni diesel 2.0 po chipie 170 i 450nm bez szans :)
Pewnie ktoś zaraz wyskoczy z argumentem że w małym zakresie obrotów, jak się umie zmieniać biegi to nie ma problemu, a jeszcze lepiej jak przekładnia jest typu DSG.
Ciągle tylko czytam na forach wylewy typu "porobił mnie diesel jak to możliwe przecież mam bmw 525, czy z moim autem jest coś nie tak?"
KORARM
KORARM
  4 września 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Moin zdaniem nawed dobry 1.5td porobi wolnossącą benzyne

chodzi o 2 litrową benzyne
8PasazerNostromo
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 3
8PasazerNostromo
  4 września 2009
tez "dwulitrowa benzyna" "dwulitrowej beznynie" nie równa
"You must drive this car before you die, it really is that good" M3 E30
ZnajdzieszMnieTu
ZnajdzieszMnieTu
  4 września 2009
8PasazerNostromo
8PasazerNostromo: Srał, moment robi swoje i zacznie odchodzić przy większych prędkościach.

przy większych prędkościach to będzie ten diesel zostawał w tyle bo najlepszy moment obrotowy diesle mają w okolicach 1700-3500rpm(to i tak w najlepszych przypadkach, często jest tak, że ten kozacki moment obrotowy kończy się przy 2200rpm) więc jedynie na 1 biegu mogą się popisać ale i tak przy zmianie na drugi bieg zostanie wyprzedzony przez benzyniaka który na 1 biegu będzie kręcił aż do 7-8 tys obrotów.
a w benzyniakach moment obrotowy rośnie wraz z obrotami więc dieslem wyżej chu.ja nie podskoczysz.

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie pisze o tym dieslu!! pisze o tym nowym co ma 200koni!!

wcale nie nowy bo bankowo jest to ten sam silnik z mocniejszą turbiną i z dorzuconymi jeszcze paroma bajerami.

Konto usunięte
Konto usunięte: The name will probably remain as RS so as not to infringe on the WRX STI range.

Więc nie STi tylko RS!

Konto usunięte
Konto usunięte: Tudzież zabierz vtecowi zmienną faze rozrządu.

a niby to z jakiej racji? vtec to silnik zrobiony przy użyciu odpowiedniej technologii, co do diesla to niech będzie ze wszystkimi seryjnymi bajerami w środku no ale bez doczepionej turbiny. przez turbo szanse są nie równe bo vtec nie korzysta z turba do podniesienia mocy.

Konto usunięte
Konto usunięte: 2.0 turbodieselek vs. 2.0 benz turbo... kto wygra? -.-'

proste, że benzyniak :D

8PasazerNostromo
8PasazerNostromo: Sra. Powiedzmy 450Nm w oście. Pierwsze 2 biegi mamy zauważalne straty mocy z racji braku trakcji. W RWD tym za bardzo się nie martwisz i możesz ostrzej ruszyć.

no i co Ci z tego momentu jak w dieslu masz ten moment tylko przez chwilę a później maleje i robi się mułek?? w RWD jeszcze bardziej powinieneś się tym martwić bo przy tym "ostrzejszym" ruszaniu może Cię po prostu obrócić, a FWD będzie ciągnął do przodu nawet jeśli będzie się ślizgał.
ZnajdzieszMnieTu
ZnajdzieszMnieTu
  4 września 2009
8PasazerNostromo
8PasazerNostromo: tez "dwulitrowa benzyna" "dwulitrowej beznynie" nie równa

fakt, zawsze japońskie dwulitrówki benzynowe będą ponad niemieckimi...
MusicMaker
MusicMaker
  4 września 2009
Co za problem zmieniac biegi tak aby się utrzymac w maxymalnym momencie? Średnio diesel robi max przy 2000 obrotów i do 3000 w miare równo ciągnie, przy 3000 kolejny bieg i znowu max moment a w benzynie pociągniesz do 6 czy 7 tysięcy wyższy bieg i znów musisz dobijać sporo do max momentu. Diesel przegrywa nie dlatego że ma mały zakres obrotów tylko że na 1 i 2 a nawet na 3 mieli kołami oraz biegi są za krótkie i nie sposób się rozpędzić. Starty lotny z 50-60km by pokazał kto kogo pogoni i tutaj nie ma wątpliwości ze 450nm zgniecie 250nm chodźby nie wiadomo ile miał koni.
Zabrać Vtecowi zmienną faze bo to jest jak turbina w dieslu, tylko że na innej zasadzie to działa ale efekt jest ten sam, większa moc.

Przecież ilość koni mechanicznych nie świadczy o tym jaką samochód ma moc i jak szybko przyspiesza!! To właśnie moment obrotowy powoduje to że wgniata w fotel.
..a jeśli już tak uparliście się tych koni to wiedzcie że silniki diesla osiągają po 100.000 koni i więcej oczywiście przemysłowe^^
ZnajdzieszMnieTu
ZnajdzieszMnieTu
  4 września 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Diesel przegrywa nie dlatego że ma mały zakres obrotów tylko że na 1 i 2 a nawet na 3 mieli kołami oraz biegi są za krótkie i nie sposób się rozpędzić.

podaj mi przykład seryjnego 2.0 tdci który na 3 mieli kołami :D

Konto usunięte
Konto usunięte: Przecież ilość koni mechanicznych nie świadczy o tym jaką samochód ma moc

tak sobie to tłumacz

Konto usunięte
Konto usunięte: Zabrać Vtecowi zmienną faze bo to jest jak turbina w dieslu, tylko że na innej zasadzie to działa ale efekt jest ten sam, większa moc.

Skoro działa na innej zasadzie niż turbo to w takim razie NIE JEST TURBO! Poczytaj sobie o common rail bo to też powoduje wzrost momentu i mocy silnika.
ZnajdzieszMnieTu
ZnajdzieszMnieTu
  4 września 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Starty lotny z 50-60km by pokazał kto kogo pogoni i tutaj nie ma wątpliwości ze 450nm zgniecie 250nm chodźby nie wiadomo ile miał koni.

co do 2.0tdci to jest to silnik Forda i muszę Cię zmartwić...z tego co wiem to ten silnik w serii nigdy nie miał 450nm tylko max 330nm więc o czym mowa?
MusicMaker
MusicMaker
  4 września 2009
Konto usunięte
Konto usunięte:

o boxerze subaru cały czas o nim pisze.
ZnajdzieszMnieTu
ZnajdzieszMnieTu
  4 września 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: o boxerze subaru cały czas o nim pisze.

ale o zwykłym turbo dieslu czy tym RS? tak czy inaczej...diesel nie równy benzynie bo i tak wiecznie dieslowi pomagać będą dopalacze typu TURBO, które działa na zasadzie TURBO! i nie myl tego z niczym!
ZnajdzieszMnieTu
ZnajdzieszMnieTu
  4 września 2009
jeśli jednak przyrównujesz uturbionego diesla boxera z benzynowym vtec to proponuję i tak albo odczepić wszystkie turba od diesla, albo uturbić vtec, wtedy szanse będą wyrównane bo oba silniki będą albo bez wspomagaczy albo z nimi.
kaziu4442
Reputacja: 3 | BluzgometrTM: 2
kaziu4442
  4 września 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Co za problem zmieniac biegi tak aby się utrzymac w maxymalnym momencie? Średnio diesel robi max przy 2000 obrotów i do 3000 w miare równo ciągnie, przy 3000 kolejny bieg i znowu max moment a w benzynie pociągniesz do 6 czy 7 tysięcy wyższy bieg i znów musisz dobijać sporo do max momentu.

Hehe i pomysl jak sie to ma do maxymalnej predkosci... Przeciagajac bendzyne do wysokich obrotow na najwyzszym biegu masz coraz wiekszy momet dzieki czemu nie slabnie przy wiekszych predkosciach, a dieslem rozpedzisz sie do tych 3 tysiecy obrotow na najwyzszym biegu i dupa bo momet zacznie spadac i dalej to juz kulanie a nie przyspieszanie. I nie mowie tutaj o duzych roznicach w mocy.

Konto usunięte
Konto usunięte: Zabrać Vtecowi zmienną faze bo to jest jak turbina w dieslu, tylko że na innej zasadzie to działa ale efekt jest ten sam, większa moc.

Sluchaj ty turbo do V-Teca porownujesz? To pomysl ze wlasnie chocby na tym bendzyna sporo zyskuje, a dozuc do tego V-Teca jeszcze turbo to zobaczysz...
I dlaczego niby nie porownywac V-Teca z Turbodieslem w koncu V-Tec to zwykla bendzyna.... tyle ze inna glowica, ale zasada dzialania samego silnika taka sama jak zwyklego 4-sowa...
Dobra na prosbe Nostromo nie napisze o 3S:P
MusicMaker
MusicMaker
  4 września 2009
kaziu4442
kaziu4442:

Ok dorzucisz do vteca turbo a ja dorzuce do diesla podtlenek :) mówimy o seryjnych silnikach a ze seryjnie sie produkuje diesel+turbo to jest to SERYJNA produkcja wiec albo seria Hondowski Vtec VS boxer 200konny albo vtec+ turbo VS boxer + podtlenek.
Tak nawiasem należałoby jeszcze sprecyzować jakie turbiny. Diesel ma w standardzie turbine pompującą do 2 barów. To ok dołuż 2 bary do vteca a ja do diesla wsadze twinturbo.
kaziu4442
Reputacja: 3 | BluzgometrTM: 2
kaziu4442
  4 września 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Ok dorzucisz do vteca turbo a ja dorzuce do diesla podtlenek :) mówimy o seryjnych silnikach a ze seryjnie sie produkuje diesel+turbo to jest to SERYJNA produkcja wiec albo seria Hondowski Vtec VS boxer 200konny albo vtec+ turbo VS boxer + podtlenek. Tak nawiasem należałoby jeszcze sprecyzować jakie turbiny. Diesel ma w standardzie turbine pompującą do 2 barów. To ok dołuż 2 bary do vteca a ja do diesla wsadze twinturbo.

To wsadz TT do tego diesla myslisz ze da to tobie cos wiecej niz lepszy przebieg mocy i mometu, skoro bedziesz pompowal tyle samo bo wiecej silnik nie wytrzyma.
2Bary w dobrze zestrojonym zakutym tym V-Tecu to da naprawde duzo koni ciezko ocenic, ale to byloby lekko 500 koni...
A i seryjnie tez produkuje sie V-Tec-ki turbo wiec wiesz...
Jeszcze raz wspomne o 18RG ktory byl produkowany 30-40 lat temu i ze spokojem jako wolnossak osiagal ponad 200kucy, wiec jak dla mnie 2litrowy 200konny turbodiesel to zaden szal... Tu masz autko z tym 18RG z turbo wiec doluz nawet do tego Boxera nitro to zobaczymy czy da mu rade. http://www.dragtimes.com/Toyota-Corolla-Timeslip-12882.html
MusicMaker
MusicMaker
  4 września 2009
Nie mam się już siły dłużej sprzeczać, nawet przyznam się ze brak mi sensownych argumentów, ale zobaczymy co będzie za rok albo dwa:)
KORARM
KORARM
  4 września 2009
Chciałbym jeszcze napisać przykład seryjnych silników
Nissan Qashqai
2.0 benzyna 140 KM ---- 2.0 dci 150 KM
1.6 benzyna 115 KM ---- 1.5 dci 106 KM
W tym pierwszym porównaniu benzyna nie ma szans ani na starcie ani w jeździe
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.