Witam ;)
Zatem zapraszam.
Mam nadzieję, że rozruszamy to forum :D
Pozdrawiam, Stycz :D
Witam ;)
Na tłusty czwartek zrobiłam świetne chrusty "lane".
Przygotowuje się je znacznie szybciej od tradycyjnych.
Świetnie wyglądają i smakują :D
Polecam prawdzony przepis z bloga: http://www.panitereska.pl/lane-chrusty
Pets de nonnes - małe puszyste pączusie ze znanego Wam parzonego ciasta, alternatywa dla lubianych gniazdek. Popularne we Francji, Belgii i Niemczech, zwłaszcza w okresie karnawału. Do ich przygotowania nie potrzeba rękawa cukierniczego, ciasto parzone nabieramy łyżeczką prosto z misy i wykładamy na rozgrzany olej. Szybko i sprawnie :-).
Bardzo ciekawa jest historia przepisu, który wywodzi się z XVIII wieku. Nazwa pączusi to nic innego jak "pierdnięcia mniszki", "wiatrowe pączki" czy "westchnienia mniszki". Cytuję: "Pets de nonnes powstały w klasztorze Marmoutier koło Tours w Alzacji, znanym niegdyś z doskonałej kuchni. W czasie przygotowań do obchodów dnia patrona, św. Marcina z Tours, wszystkie mniszki krzątały się w kuchni. Nagle rozległ się dźwięk dziwny i donośny, podobny do stłumionego jęku organów. Ów dźwięk, który wprawił w osłupienie skonsternowane mniszki, wydała nowicjuszka o imieniu Agnès. Drodze zawstydzona zachwiała się i upuściła łyżkę ciasta do garnka z gorącym tłuszczem."
Składniki na 2 duże talerze: 120 ml wody 120 ml mleka 140 g mąki pszennej 80 g masła 3 duże jajka szczypta soli
Ponadto: cukier puder do oprószenia olej do smażenia W garnku zagotować wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić.
Wystudzone ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami do otrzymania gładkiego ciasta.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu (175ºC). Małą łyżeczką nabierać ciasto z misy i wykładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron do złotego koloru. Wyjąć, odsączyć na ręczniczku kuchennym. Odłożyć do ostudzenia. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
lasagne z mięsa wieprzowo-wołowego sos bechamel
Lasagne
mielone mięso wieprzowo wołowe
makaron do lasagne
czosnek
grubo mielony pieprz
Sól Morska
oliwa z oliwek
pomidory w puszce mogą być krojone
ser, Parmezan ,mozzarella zamiennik Gouda drobno starta, postacie przechowywać w lodówce
majeranek jak ktoś preferuje
Bechamel
kostka, pół kostki masło
grubo mielony pieprz
sól morska
gałka muszkatołowa świeżo mielona
mleko
w zależności na ile osób ma być przygotowana lasagne.
Mieszamy mięso mielone 1kg wieprzowo, 1kg wołowe doprawiamy solą ,pieprzem ,majerankiem jak ktoś preferuje do smaku 3,4 ząbki czosnku wyciskamy. Tak przyprawione mięso wrzucamy na blachę wkładamy do piekarnika pieczemy ,mieszając jakieś 20-35 minut aż mięso dojdzie. Bierzemy większe garnek, rzucamy do niego przygotowane wcześniej 3,4 puszki pomidorów ,dolewamy łyżka 2 Stołowe oliwy z oliwe ,świeże liście bazylia ,pieprz ,sól do smaku , gotować na średnim ogniu, płyta indukcyjna 6. po 20-35 minutach przesypujemy mięso mielone do garnka z pomidorami mieszamy i pozostawiamy na płycie indukcyjnej 6.
Możemy przyjść do sosu bechamel.
w większym garnku rozpuszczamy pół kostki masła dosypujemy 1/2 szklanki mąkę mieszamy aż mąka nabierze złocisty kolor dolewamy stopniowo mleka. cały czas mieszając pieprz ,sól, świeże starta gałka muszkatołowa. ważne jest żeby cały czas intensywnie mieszać. jeżeli sos jest za rzadki dosypujemy mąki
Bierzemy większą blachę Ja preferuję ceramika na spód blachy wlewamy bechanel układamy makaron na to mięso bechanel ser parmezan lub gouda powtarzamy tą czynność dopóki nie wypełnimy blachy na górę kładziemy plastry mozzarella. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni przez 45 minut, resztę bechanel zlewamy do naczynia Przykrywamy folią spożywczą wkładamy do lodówki. Po upływie 45 minut Lazanie odstawiamy w chłodne miejsce. Półtora do dwóch godzin ,porcjujemy owijamy folią spożywczą wkładamy do lodówki. Przed spożyciem wyciągamy z lodówki wkładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego zalewa sosem beszamelem, tak żeby sos zakrył lasagne posypujemy parmezanem wkładamy do rozgrzanego piekarnika zapiekamy do złocistego koloru. Smacznego
Naleśniki po meksykańsku Uwielbiam
(w mojej wersji z kurczakiem )
Składniki na ciasto na nalesniki:
-1,5 szklanki mąki
-1, 5 szklanki mleka
- 3 jajka
-pół szklanki wody gazowej
-szczypta soli
-3 łyżki oleju
(wychodzi ok 13 naleśników)
Składniki na farsz:
- ok 500 g fileta z kurczaka
-1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
-1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki koncentratu
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz
-oregano
- przyprawy ja użyłam takiej meksykańskiej gotowej ale jeśli nie mamy
to można dodać : słodka papryka / ostra , kurkuma,kmin rzymski
-ser ( ja użyłam radamera może tez być mozzarella)
-oliwa
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-oliwa
-sól i pieprz
-słodka papryka
-oregano
Przygotowanie :
Przygotowujemy ciasto na naleśniki mieszając wszystkie składniki . Smażymy na rozgrzanej
patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy i dodajemy przeciśnięty czosnek .
Fileta z kurczaka mielimy i dodajemy do podsmażonej cebuli wraz z przyprawami.
Kiedy mięso będzie podsmażone dodajemy bulion i przecier pomidorowy
dusimy przez ok 10 minut.Fasolę i kukurydze odcedzamy i dorzucamy do mięsa.
Smażymy wszystko jeszcze przez ok 5 minut.
SOS: cebulę kroimy w drobna kosteczkę podsmażamy razem z czosnkiem przeciśniętym
przez praskę. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy i dusimy aż nabierze
konsystencji sosu.
Przygotowujemy naczynie / blaszkę do podpieczenia naleśników. Smarujemy delikatnie ją oliwą.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy farsz na naleśnika posypujemy serem i
zwijamy w rulon układamy na blaszce jeden koło drugiego - naleśniki przykrywamy sosem
i posypujemy serem . Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut .