styka51
styka51
  18 października 2012 (pierwszy post)

Witam ;)

W związku z tym, iż sporo osób się tu ostatnio udziela, proponuję wrzucać tu przepisy na swoje ulubione potrawy, które ZAWSZE wychodzą ;)Może być to przepis na ciastka, zupy czy inne pieczenie. Najważniejsze by Wam się zawsze udawał i nie był żywcem skopiowany z googli ;)Zawsze będzie miło wymienić się refleksjami czy skomentować coś.

Zatem zapraszam.

Mam nadzieję, że rozruszamy to forum :D

Pozdrawiam, Stycz :D
gocha1977
gocha1977
  19 marca 2013
gagulina
gagulina: Według mnie NAJLEPSZA wersja sałatki z zupek chińskich. -3 zupki chińskie -pierś z kurczaka -przyprawa gyros -ogórek świeży -ogórek kiszony -ogórek konserwowy -kukurydza -majonez Pierś zamarynować w przyprawie gyros, potem usmażyć. Zupki pokruszyć, włożyć do miseczki. Pokroić wszystkie warzywa, dodać kukurydzę i wystudzoną pierś z kurczaka. Wszystko wymieszać z majonezem i jedną saszetką przyprawy z zupki chińskiej (opcjonalnie). Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny aby makaron zmiękł.

polecam smaczna ,szybka i na każda okazje
gocha1977
gocha1977
  19 marca 2013

przepis na sałatke z wędzonego kurczaka;
1puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2-3 dramsiki z kurczaka wedzonego lub 1 udko
1 słoiczek salera w zalewie
1 pęczek szczypiorku
2-3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz (do smaku) i majonez

1.Wedzonego kurczaka obieramy i kroimy w kostke ,
2.seler, fasole i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do kurczaka
3.nastepnie dodajemy majonez, pokrojony szczypiorek, sól i pieprz
4.wszystko mieszamy
5. dodajemy pokrojone w kostkę jajka i delikatnie mieszamy
Szczypiorek dodaje szczególny smak sałatce im go wiecej tym sałatka jest lepsza .Polecam.

xy0909xy
xy0909xy
  16 czerwca 2013

CHLEBEK Z SEREM WĘDZONYM, CZOSNKIEM I KOPERKIEM.
PRZEPIS.
składniki: 1 opakowanie suchych drożdży, 3 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, pół kostki masła, 3/4 szklanki mleka, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 1 wiązka kopru, 200 g wędzonego sera żółtego, 8 ząbków czosnku.

co na początek? topimy masło w małym garnuszku, podgrzewamy w osobnym garnuszku mleko. do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wlewamy 4 łyzki roztopionego masła, mleko, które podgrzewaliśmy ( letnie ), dodajemy jajka i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. jeśli będzie ciut zbyt rzadkie - można dosypać odrobinę mąki. ja tak zrobiłam.ciasto, zakryte ściereczką, odstawiamy na 45-50 minut w ciepłe miejsce. w czasie oczekiwań, do garnuszka w którym mamy pozostałą ilość masła - dodajemy starty na tarce ser ( można go też cieniutko pokrocić w malutkie prostokąciki/kwadraciki ), pokrojony drobno czosnek oraz koperek. Wszystko mieszamy i soli, chyba, że ser jest wystarczająco słony... po upłynięciu 45 minut - wyciągamy ciasto z miski, na stół dajemy sporo mąki,by ciasto się nie przykleiło i wałkujemy w kształ prostokąta ;) na rozwałkowanym cieście - rozprowadzamy masę, którą wcześniej przygoytowaliśmy. Prostokąt kroimi na paski - każdy około 10 cm szerokości i nakładamy jeden na drugi - do uzyskania wieży ;) Do wysmarowanej masłem/margaryną blaszki '' keksówki '' szybko włożyć wieżę chlebową i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia warstw. po 15 minutach chlebek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza. Ja wyjęłam go już po 30 minutach.

Kiniowska
Posty: 1047 (po ~357 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 386
Kiniowska
  1 lipca 2013

Zdechło się tematowi. :and:

A to ja ożywię i rzucę przepisem. :) Niestety bez zdjęcia, bo... "modela/-kę" zjedzono. :D

DOMOWA PIANKA "PTASIE MLECZKO" W TRZECH KOLORACH.

Potrzebne będą:

- puszka/kartonik skondensowanego niesłodzonego mleka

- 3 galaretki w różnych kolorach (najlepiej jakaś czerwona, żółta i niebieska/zielona - smak według upodobań)

- 3 szklanki wrzątku

- odrobina masła

- biała czekolada, wiórki kokosowe

A oto jak zrobić:

Każdą z galaretek rozpuścić kolejno w szklance wrzątku i wystudzić. Jak już galaretki wystygną, ubić mikserem na pianę dobrze schłodzone mleko. Tortownicę wysmarować masłem (nie wpływa w ogóle na deser, a pozwala go lepiej wydostać). Podzielić ubite mleko na 3 mniej więcej równe części i każdą z nich zmiksować z inną galaretką. UWAGA: mi pianka galaretkowa zawsze szybko zastyga, więc najlepiej od razu wlewać ją do tortownicy, a dopiero potem miksować następne. Można na czas ubijania kolejnej wstawić tą już wylaną do lodówki, ale ja tak nie robię - jeżeli są jeszcze rzadkie i w tortownicy się przemieszają, to nie szkodzi, a jedynie doda trochę wzorków w środku. Po wylaniu wszystkich pianek poczekać aż ostatnia zacznie zastygać i wtedy wiórki kokosowe wymieszać ze startą białą czekoladą (warto trzymać ją przed przygotowaniem deseru w lodówce, będzie się lepiej scierać), posypać wierzch i gotowe! :) Oczywiście schłodzić pianki przez jakiś czas w lodówce.

P.S. Można też urozmaicić deser, na spód dodając biszkopty (całe, pokruszone, nasączone czymś), między warstwami poukładać owoce albo wylać galaretkę, wierzch przyozdobić inaczej. U mnie, na wszystkie kombinacje zawsze są chętni i za każdym razem wszystko znika równie szybko, jak jest przygotowywane. :) Przydługi przepis to tylko ściema - chciałam zawrzeć wszystkie uwagi - w rzeczywistości roboty jest mało, a zmywania ciut więcej.

P.S. 2. Pianka genialnie sprawdza się zamiast bitej śmietany do szarlotki królewskiej (biszkopt, jabłka i pianka) - zrobiona z połowy mleka jak w/w i z galaretką brzoskwiniową. :)



SMACZNEGO! :)

Kasjopejka
Kasjopejka
  2 lipca 2013

Polecam pyszną i łatwą tartę owocową (można robić z różnymi owocami)
Przepis pochodzi z bloga Pani Tereski i jest bardzo smaczny :)


Składniki:
75g masła
160g mąki
75g cukru pudru
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
Szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
1 Krem budyniowy Dr. Oetkera
600 ml mleka
800 g gruszek
3 łyżki dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego

Miękkie masło posiekałam w drobne kawałki i zgniotłam z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodałam jajko, zgniotłam szybko i zawinęłam w folię spożywczą. Ciasto wstawiam do lodówki na 30 minut. Teraz mam czas na przygotowanie formy. Blachę o średnicy 27cm wysmarowałam masłem i dokładnie wylepiłam ciastem i nakłułam je widelcem. Krem budyniowy gotuję na 600ml mleka, lekko studzę i rozsmarowuję równo na cieście. Na masie rozkładam obrane i pokrojone w plasterki gruszki. Najlepiej będą się prezentowały i smakowały, jeżeli będą lekko twarde. Na sam wierzch nakładam cienką warstwę dżemu brzoskwiniowego.
Tartę piekę na najniższym poziomie piekarnika przez około 50-60 minut w zależności od soczystości gruszek. Zapach, jaki się rozchodzi w tym czasie po kuchni jest nie do opisania. Musicie po prostu sami spróbować ;-)

katrin39
katrin39
  23 września 2013

Cześć wszystkim! Ja znam przepis na krokiety ryżowe.
Składniki:
-1lub 2 jajka,pietruszka- świeża lub w proszku,bułka tarta, pieprz,masło dobre, 2 paczki ryżu lub kaszy jeczmiennej, ser żółty lub inny dowolny
Wykonanie:
Gotujemy ryż,po ugotowaniu studzimy najlepiej wprzecinjąc folie i kładąc do miski. Po przestudzeniu do ryżu dodajemy kawałek masła ,jajka,pietruszkę, kawałki sera,pieprz, bułke tartą tak ,aby masa się nie kleiła.Nastepnie formujemy kulki z powstałej masy,jeśli kleją się nam ręce maczamy je w wodzie lub dodajemy bułki. Po uformowaniu kulek obtaczamy je w bułce, potem smażymy na oleju,po usmażeniu z obu stron podlewamy krokiety odrobiną wody i przykrywamy,aby się podpróżyło:)- uwaga trzeba zrobić to umiejętnie,aby nie wyskoczył ogień! Jesli ktoś jest niepewny co do tego sposobu może zrobić krokiety na parze,choć ja osobiście nigdy nie próbowałam.

katrin39
katrin39
  23 września 2013

Podaje następny przepis na nietypowe kotlety.
Potrzebujemy:
2 piersi z kurczaka,
3 łyzki mąki ziemniaczanej(Uwaga! Nie można zrobić z mąki pszennej ,bo wtedy kotlety się rozpadają.)
1 łyżka oliwy,
łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
pieprz i sól,
2 białka i 2 żółtka,
pietruszka,
pieczarki,
można dodać trochę sera
Wykonanie:
Piersi kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki,w tym pokrojone pieczarki,ubijamy białka. Masę wykładamy łyżką na patelnię rozgrzaną wraz z olejem.
Smacznego!

Mateo19961996
Mateo19961996
  13 grudnia 2013

polecam grzybka z masła i róże z masła

jankes1988
Posty: 1 (po ~21 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
jankes1988
  27 kwietnia 2014

mniam mniamd83cdf74

bartholomew
bartholomew
  9 maja 2014

ludzie pomóżcie !
musze zrobić coś na konkurs do szkoły
ma to być zgodne z metodą plon czy coś w tym stylu
problem w tym że nie wiem co to jest
nie może być tam mięsa :C a wszystkie produkty muszą być zdrowe, eko i organiczne :C
nic oprócz sałatek mi do głowy nie przychodzi a nie chce zanieść sałatki , kanapki i czegoś takiego zwyczajnego
MOGE LICZYĆ NA WASZĄ POMOC ? :D

grzesznyjakaniol
grzesznyjakaniol
  13 czerwca 2014

Wittam Pysznawo
kurczaczek na ryzu
1szkl ryzu
1 kg skrzydełek lub udek
1 lyzka vegety
1 lyzeczka słodkiej papryki
0,5 lyzeczki pieprzu
0,5 lyzeczki cukru
3 szkl wody
2 zabki czosnku
0,5 kostki masla
6 lyzek keczupu lub koncentratu pomidorowego
udka ulozyc w naczyniu zaroodpornym na ryzu reszte skladnikow wymieszać z woda i zalac tym ryz i udka na wierzchu polozyc masełko piec 60 minut w temp 200 stopni jak miesko i ryz mięciutkie wyjac jak nie potrzymać troszkę dluzej zycze smacznego

anilewe13
anilewe13
  14 lipca 2014

Udka z żółtym serem
Zapraszam po przepis na mój blog


http://smacznepotrawy.com/szybkie-i-smaczne/udka-z-zoltym-serem/

JAREK6776
Posty: 100 (po ~147 znaków)
Reputacja: -8 | BluzgometrTM: 0
JAREK6776
  3 lutego 2015

Ja uwielbiam Piersi z kurczaka w 3 kolorach zapiekane na boczku.
Składniki:: 3 papryki Czerwona Zielna Żółta Pomidory ogórek zielony cebula. pierś z kurczaka ok 30dkg boczek wędzony 30dkg śmietana słodka. Olej masło.
Piersi i boczek kroimy w dużą kostkę. Smażymy na oleju z masłem około 15 do 20 minut. Pokrojoną paprykę też w dużą kostkę dodajemy do mięsa dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu podobnie jak piersi z boczkiem przez 20minut Podlewamy po tych 20 minutach śmietaną dusimy do 5 minut dodajemy pomidory i dusimy kolejne 5 minut sól pieprz majeranek oregano do smaku.

zanusiaaa
zanusiaaa
  10 lutego 2015

Mam w szkole coś zrobic z właśnego przepisu macie jakies przepisy? :0

KRETMAISTER001
Posty: 1796 (po ~124 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 28
KRETMAISTER001
  4 marca 2015

Hej,
a ja może zaproponuję Wam kilka moich przepisów :) Na pierwszy ogień pójdzie sernik Rafaello - dla mnie pyszności. No więc zaczynając od początku potrzebujemy jak wiadomo składników:

batoniki kokosowe typu princessa w białej czekoladzie - 120g
serek typu mascarpone - 250g
cukier puder - 200g
jogurt typu greckiego - 250g
mleko kokosowe - 2 puszki po 400ml
biała czekolada - 2szt po 100g
likier kokosowy - 4 łyżki
żelatyna - 3 łyżki
woda - 3 łyżki
wiórki kokosowe - do dekoracji

Jak robimy?

Wafelki pokruszyć na spód tortownicy. Rozłożyć je równomiernie. Na czas przygotowania masy serowej schować do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn. w garnku wstawić nie za dużo wody (tak 3/4) następnie wstawić do niego metalową miskę lub mniejszy garnek. DO mniejszego naczynka wrzucić połamaną w kosteczkę czekoladę i od czasu do czasu mieszając rozpuszczać.
Żelatynę namoczyć w małym garnuszku z 3 bądź 4 łyżkami wody i odstawić.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (2-3 minuty), tak aby podwoił swoją objętość. Ubijamy mikserem. Dodając kolejne składniki zmniejszamy szybkość miksera.
Dodajemy jogurt grecki oraz mleko kokosowe. Wszystkie składniki delikatnie miksujemy na małych obrotach.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy kilka łyżek (6 lub 7) masy, cały czas delikatnie mieszając. Następnie całość dodajemy do reszty masy.
Dodajemy likier kokosowy i delikatnie mieszkamy z całą masą.
Żelatynę podgrzewamy. Nie może się zagotować. Następnie dodajemy do niej kilka łyżek masy (6 lub 7), cały czas delikatnie mieszając. Następnie całość dodajemy do reszty masy.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Na początku łyżką nakładamy masę na pokruszone ciasteczka. Delikatnie wygłaszamy całość. Następnie wylewmay resztę masy.
Tak przygotowane ciasto chowamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu ostrożnie zdejmujemy brzeg tortownicy i obsypujemy ciasto wiórkami kokosowymi.

na końcu powinno wyjść Wam coś takiego - smacznego.


całość przepisu możecie również znaleźć tutaj: http://smacznieitanio.pl/sernik-rafaello-na-zimno/

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim produktami kulinarnymi. Jeśli chcesz chapsnąć naprawdę dobry sernik rafaello to znajdziesz go właśnie tu! www.smacznieitanio.pl/sernik-rafaello-na-zimno/ Polecam także inne moje przepisy www.smacznieitanio.pl