Witam ;)
Zatem zapraszam.
Mam nadzieję, że rozruszamy to forum :D
Pozdrawiam, Stycz :D
Witam ;)
A tak w ogóle to wrzucam jeden z moich ulubionych przepisów, czyli kotleciki brokułowe.
Składniki:
- jeden brokuł
- sól
- płatki kukurydziane
- jedno jajko
Sos:
- czosnek (świeży najlepiej)
- jogurt naturalny
- koperek
Brokuły gotujemy pokrojone na mniejsze kawałki (łącznie z łodygą), czekamy aż wystygną i rozgniatamy je łyżką lub widelcem (broń boże nie miksujemy na papkę). Do tego dodajemy jajko, szczyptę soli i płatków kukurydzianych (zawsze robię to na oko, aź konsystencja będzie dobra do uformowana kotletów )
Lepie kotlety, smażę na małym ogniu i na oliwie. Trzeba uważać, bo można łatwo z wierzchu przypalić.
Do tego sos czosnkowo-koperkowy najlepszy. (akurat na zdjęciu nie ma koperka, bo mi poszedł w świat)
PS: Czasem dodaję też trochę bułki tartej, albo robie pół na pół z kalafiorem. Można też dodać ziemniaka wtedy mają delikatniejszy smak.
dodam : niepozorny sos...
jak dla mnie idealny do pieczonych mięs, jednak najczęściej dodaję go do makaronu (koniecznie rurki!) i kawałków brokuła..
niepozorny sos składa się z łyżki śmietany i.. śmietankowego serka topionego. Najpierw podgrzewamy troszkę mleka, ale dosłownie troszkę-tylko na spodzie, aby nie przypalić garnka, roztapiamy serek i dodajemy śmietanę.
Bardzo niepozorne, wyglądem nie powala ale szybkie niebo w gębie
kurde ja znam mnóstwo różnych przepisów, ale może podam na sos z kurczakiem.
Składniki:
-puszka przecieru pomidorowego
-marchewka
-cebula
-ananas w puszcze (jeśli ktoś woli brzoskwinie)
-papryka czerwona
-majeranek, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku (jak to lubi- ostra/słodka)
Pierś kroimy na drobną kosteczkę, solimy i pieprzymy odstawiamy na jakiś czas. Przecier wlewamy do garnuszka/na patelnię, dodajemy marchewkę pokrojoną w maleńkie słupki i paprykę czerwoną pokrojoną w kosteczkę. W międzyczasie podsmażamy cebulkę i również dodajemy do sosu. Gotujemy do miękkości warzywa po czym dodajemy kurczaka, który będzie się gotował w tym sosie również do miękkości. Na koniec dodajemy kilka plastrów ananasa pokrojonego w kosteczkę i kilka łyżek zalewy. Doprawiamy cały sos papryką, solą, pieprzem, majerankiem. Wychodzi nam pyszny sos słodko-kwaśny :D Oczywiście można też dodać kukurydzę, pieczarki, cukinię, pędy bambusa... co kto lubi :) Ja podałam podstawową wersję.
Według mnie NAJLEPSZA wersja sałatki z zupek chińskich.
-3 zupki chińskie
-pierś z kurczaka
-przyprawa gyros
-ogórek świeży
-ogórek kiszony
-ogórek konserwowy
-kukurydza
-majonez
Pierś zamarynować w przyprawie gyros, potem usmażyć. Zupki pokruszyć, włożyć do miseczki. Pokroić wszystkie warzywa, dodać kukurydzę i wystudzoną pierś z kurczaka. Wszystko wymieszać z majonezem i jedną saszetką przyprawy z zupki chińskiej (opcjonalnie). Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny aby makaron zmiękł.