Witam ;)
Zatem zapraszam.
Mam nadzieję, że rozruszamy to forum :D
Pozdrawiam, Stycz :D
Witam ;)
Tylko na nas spójrzcie. Wszystko jest na wspak, wszystko jest do góry nogami!
Lekarze niszczą zdrowie, prawnicy niszczą sprawiedliwość, uniwersytety niszczą wiedzę, rządy niszczą wolność, główne media niszczą informacje, religie niszczą duchowość.
Lekarze niszczą zdrowie, prawnicy niszczą sprawiedliwość, uniwersytety niszczą wiedzę, rządy niszczą wolność, główne media niszczą informacje, religie niszczą duchowość.
Nigdy jeszcze nie robiłam sałatki z zupek chińskich, jak się naczytałam jaki to szajs to mnie odrzuca, a pewnie to dobre mhm
Na szybki obiad piers z kurczaka z dodatkiem curry w dwoch wersjach. Szybkie i smaczne
1. Piers z kurczaka kroje w paseczki albo kosteczki obojetne do tego srednia cebulka drobno posiekana calosc dusze na oliwie i podlewam woda w razie potrzeby az cebulka zmieknie. Doprawiam samym curry lyzeczka albo dwie i gotowe. Mi najbardziej smakuje z surowka z kiszonej kapusty z jablkiem i marchewka do ryzu albo kaszy
2. Piers z kurczaka j.w.kroje. Na rozgrzana oliwe wrzucam pokrojona w slupki,talarki jak kto woli marchew,pietruszke,pora pokrojonego w krazki,dobor warzyw calkowicie dowolny jak kto lubi mi najbardziej podchodzi wymieniony zestaw. Dusze razem z poersia pod koniec maly kubek jogurtu naturalnego mieszam z curry ilosc wg uznania ja zwykle daje 2-3 lyzeczki dodaje na patelnie zostawiam na chwile zeby sie zagrzalo i gotowe.
Fajny przepis znalazłam na placki z cukinii i marchewki, więc daję
Składniki:
2 duże marchewki,
2 średniej wielkości cukinie,
2 jajka,
łyżka kwaśnej śmietany,
pół szklanki mąki pszennej,
2 garści płatków kukurydzianych,
sól i pieprz,
rukola i pomidor
Przygotowanie:
Obierz marchewkę i cukinię, po czym zetrzyj warzywa na małych oczkach i umieść w dużej misce. Odciśnij z nadmiaru płynów (ważne!) Dodaj jajka, mąkę, płatki, śmietanę, sól i pierz do smaku. Patelnię postaw na średnim ogniu, rozgrzej olej/oliwe do smażenia. Placki smaż aż dobrze zarumienią się z każdej strony. Podawaj ciepłe z odrobiną świeżej rukoli i pokrojonym pomidorkiem.
Kotleciki z kapusty i kaszy mannej
kotlety : 2 szkl kaszy mannej
pol kapusty bialej (0,5-0,75)
1/5 kg miesa mielonego
3 srednie cebule
4 jajka
sol pieprz (TYLKO)
.
sos ; woda (tyle zeby pokryla kotlety)
przecier pomidorowy (200g)
kostka rossolowa
kapuste poszatkowac, wymieszac z pozostalymi skladnikami, uformowac kotlety (jak na mielone). Smazyc w malej ilosci oleju, na srednim ogniu. Wlozyc do garnka po bocznych scianach garnka. Zalac sosem (kostke rozpuscic w wodzie i polaczyc z przecierem, ja daje ciepla woda szybciej sie rozpuszcza ). Sos ma zakryc wszystkie kotlety .Gptowac pol h pod przykryciem. Daje gwarancje ze wyjdzie i bedzie przepyszne
Ryz na mleku z jablkami i cynamonem
1 szkl ryzu
4,5 szkl mleka
cukier (lyzka do ryzu, do jablek zalezy od ich slodkosci)
szczypta soli
1 cukier waniliowy
5 jablek
cynamon
.
ryz wsypujemy do garnka, zalewamy szkl mleka.Dodajemy szczypte soli. Mieszamy az ryz wypije cale mleko i po kolei wlewamy po szklance mleka. Ostatnie pol szklanki mleka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i wlewamy. Po zagotowaniu przykrywamy i odstawiamy (pomieszac od czasu do czasu )
JAblka obieramy, trzemy na tarce na duzych oczkach, smazymy i dodajemy cukier i cynamon.
.
wie ktos gdzie mozna kupic sos cyganski Knorr? Wycofali ***** a taki byl pyszny do plackow po wegiersku ;/ Mozna na necie kupic za 5 zl chyba saszetke