| Fotka.com
madzia2143
madzia2143
  23 September 2012 (pierwszy post)

Witajcie :)

Jak mija niedziela? :)
Chciałam się zapytać czy oglądacie program "Wiem co jem" na TVN Style?
Uważacie że Kasia i pani prof. Zdrówko czasami przesadzają?
Czy korzystacie z porad jakich tam udzielają?
Czytacie etykiety zanim kupicie produkt?

Dla osób które nie znają programu:

Cytat
Cytat: Masło, mleko, chleb. Polski, codzienny koszyk z zakupami. Czy to, co do niego wrzucamy jest zdrowe? Czy wszystkie produkty są tak odżywcze, jak twierdzą reklamy? Czy są warte swojej ceny? Nasza prowadząca- Kasia Bosacka przejrzy dla was półki z żywnością w mniejszych sklepach i supermarketach. Sprawdzi, ile jest masła w maśle, cukru w cukrze i mięsa w parówkach. Zważy żywność light. Przekopie chłodnie z mrożonkami. Podpowie, jak wybierać zdrową żywność w dobrej cenie. Bezlitośnie obnaży chwyty speców od marketingu i reklamy. Dzięki programowi „Wiem, co jem” dowiecie się, jak rozpoznać chleb-oszukaniec, oraz dlaczego jogurt o smaku truskawkowym nigdy nie miał nic wspólnego ze świeżymi owocami. Przekonacie się, dlaczego jaja „prosto ze wsi” to zazwyczaj zwykła „ściema”. W pierwszym odcinku poruszymy temat produktów pochłanianych przez nas na śniadanie. Czy jesteście gotowi poznać prawdę o tym, co kryje się w paczce Waszych ulubionych karmelowych kółeczek z miodem? Może, żeby łatwiej było przełknąć rewelacje dotyczące płatków śniadaniowych wypijecie do nich szklankę mleka? Wolicie „prosto od krowy”, „odtłuszczone” czy „lekkostrawne”? Po tym programie Wasze śniadanie już nigdy nie będzie wyglądało tak samo. Kolejny odcinek będzie poświęcony „królowej przydrożnych barów i samoobsługowych restauracyjek”- parówce. Sprawdzimy z czego robi się kiełbaski cielęce i rozszyfrujemy skrót MOM. Dzięki nowemu programowi w TVN Style dowiesz się, co naprawdę jesz!




Pozdrawiam :)
madzia2143
madzia2143
  18 October 2012
styka51
styka51: Zgadza się, w PRAWDZIWEJ wiejskiej szynce ma prawo być tylko sól peklowa - nic więcej. Poza tym kiedyś czytałam, że specjaliści potrafią z 1 kg mięsa zrobić 2 kg "szynki" tyle tam jest wody i innych dodatków.

mój tato jak uwędzi po swojemu szyneczke to oj :D język przy zoli :D i też ma właśnie taki szarobrązowy kolor :)
Konto usunięte
Konto usunięte: nie, to dlatego ze sa lzejsze maja wiecej kalorii. zauwaz sobie ze np. kupujesz taka princesse i dla przykladu ona ma te 100 kcal. kupujesz tez jednego snicersa i dajmy ze on ma te 350 kcal. z tym ze jakbys kupila tyle princess, zeby wazyly tyle samo co ten snickers to musialabys kupic np. z cztery i to sie tak dodaje ze rozmiarowo dostajesz wiecej przy wafelkach niz przy batonach, ale jednoczenie dostajesz wiecej kalorii.


aaaaaaa
styka51
styka51
  19 October 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: mój tato jak uwędzi po swojemu szyneczke to oj :D język przy zoli :D i też ma właśnie taki szarobrązowy kolor :)

Mój tata też sam wędzi szynkę, pycha jest, może leżeć 2 tyg w lodówce, i nic się z nią nie stanie. A te sklepowe po 2 dniach się śliskie i obleśne takie...
madzia2143
madzia2143
  20 October 2012
styka51
styka51: A te sklepowe po 2 dniach się śliskie i obleśne takie...

no... chociaż ja z tych sklepowych to tylko drobiowe jem. Inne mi nie smakują.
styka51
styka51
  20 October 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: no... chociaż ja z tych sklepowych to tylko drobiowe jem. Inne mi nie smakują.

Polędwica sopocka jest spoko :D
madzia2143
madzia2143
  21 October 2012

Wczoraj miałam okazję chwilę zobaczyć Kasię w akcji. Podobno w 100g chipsów jest więcej tłuszczów nasyconych niż w pączku czy golonku :ninja:

agoosiaaa
agoosiaaa
  21 October 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Wczoraj miałam okazję chwilę zobaczyć Kasię w akcji. Podobno w 100g chipsów jest więcej tłuszczów nasyconych niż w pączku czy golonku


z tym ze kto jest w stanie zjesc na raz 100g :woot:
madzia2143
madzia2143
  21 October 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: z tym ze kto jest w stanie zjesc na raz 100g

kiedyś to nie był dla mnie wyczyn :ziober2:
agoosiaaa
agoosiaaa
  23 October 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: kiedyś to nie był dla mnie wyczyn

no w sumie tak troche nierozsadnie to napisalam :rotfl:
tez kiedys potrafilam :D
agoosiaaa
agoosiaaa
  29 October 2012

właśnie widziałam ten program na tvn style, opowiadali o schabowych, jak np. ma wyglądać mięso na nie i ze sprzedawcy np. mocza mięso w wodzie, żeby było później cięższe. żeby uważać w restauracjach i sklepach jak juz się kupuje gotówce, bo sprzedają kotlety np w podwójnej panierce, żeby wyglądały na większe, ze maskuja panierka niemily zapach, że czasami zamiast mięsa z prosiaka dają mięso z kurczaka.
mówili też o bulce tartej, która jest najlepsza, że jak jest żółta to najczęściej jest farbowana kurkuma, a jak jest szara to jest z czego podejdzie - chleba itp.
ah, i jeszcze mówili, że jak się kupuje gotowe panierki to żeby szukać tych bez glutaminianu sodu.

druga część była o tym jaki materac i poduszki najlepiej jest kupić.

mmaryja
mmaryja
  29 October 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: mówili też o bulce tartej, która jest najlepsza, że jak jest żółta to najczęściej jest farbowana kurkuma, a jak jest szara to jest z czego podejdzie - chleba itp.

ja do dzisiaj się zastanawiam kto kupuje bułkę tartą? przecież zmielenie kilku bułek zajmuje moment.
madzia2143
madzia2143
  30 October 2012

jak dobrze że nie jadam paluszków rybnych :ninja: większość działa na zasadzie MOMu + gigantyczna dawka panierki. Aby kupić te najlepsze to na opakowaniu powinno być napisane dokładnie z jakiej ryby są zrobione a po przekrojeniu powinno widać dokładnie kawałki mięsa.

Co do glutaminianu - jeśli nawet ktoś go nie doda to podobno dodają wtedy więcej soli.

agoosiaaa
agoosiaaa
  30 October 2012

@mmaryja
ci, którzy są strasznie leniwi może? u mnie w domu to od dawien dawna się mielilo bulke.

@madzia2143
ja kupuje paluszki rybne, robię, a później jak jem to całą tą panierke i tak zostawiam, btw to kupuje z birds eye, mają normalna rybę w środku, kiedyś kupiłam jakieś tańsze z papka w środku to po ujrzeniu tego czegoś co tam było powedrowaly na jedzenie dla Lisa (chociaż w sumie dowiadujac się teraz ze to jest mrm to myślę, że to nie był do końca przemyślany wybór...)

madzia2143
madzia2143
  31 October 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: na jedzenie dla Lisa

yyy masz lisa? :ninja:
agoosiaaa
agoosiaaa
  31 October 2012

no żyją na polu golfowym niedaleko mojego domu i wieczorami przychodzą do naszego ogródka na kolacje :D

madzia2143
madzia2143
  1 November 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: no żyją na polu golfowym niedaleko mojego domu i wieczorami przychodzą do naszego ogródka na kolacje :D

aha :D co kraj to obyczaj :D tak też można :D

alternatywa dla kotleta w zwykłej panierce:
- obtoczyć mięso w ubitym białku a następnie w mielonym siemieniu lnianym i zapiec w piekarniku :)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.