madzia2143
madzia2143
  23 września 2012 (pierwszy post)

Witajcie :)

Jak mija niedziela? :)
Chciałam się zapytać czy oglądacie program "Wiem co jem" na TVN Style?
Uważacie że Kasia i pani prof. Zdrówko czasami przesadzają?
Czy korzystacie z porad jakich tam udzielają?
Czytacie etykiety zanim kupicie produkt?

Dla osób które nie znają programu:

Konto usunięte
Konto usunięte: Masło, mleko, chleb. Polski, codzienny koszyk z zakupami. Czy to, co do niego wrzucamy jest zdrowe? Czy wszystkie produkty są tak odżywcze, jak twierdzą reklamy? Czy są warte swojej ceny? Nasza prowadząca- Kasia Bosacka przejrzy dla was półki z żywnością w mniejszych sklepach i supermarketach. Sprawdzi, ile jest masła w maśle, cukru w cukrze i mięsa w parówkach. Zważy żywność light. Przekopie chłodnie z mrożonkami. Podpowie, jak wybierać zdrową żywność w dobrej cenie. Bezlitośnie obnaży chwyty speców od marketingu i reklamy. Dzięki programowi „Wiem, co jem” dowiecie się, jak rozpoznać chleb-oszukaniec, oraz dlaczego jogurt o smaku truskawkowym nigdy nie miał nic wspólnego ze świeżymi owocami. Przekonacie się, dlaczego jaja „prosto ze wsi” to zazwyczaj zwykła „ściema”. W pierwszym odcinku poruszymy temat produktów pochłanianych przez nas na śniadanie. Czy jesteście gotowi poznać prawdę o tym, co kryje się w paczce Waszych ulubionych karmelowych kółeczek z miodem? Może, żeby łatwiej było przełknąć rewelacje dotyczące płatków śniadaniowych wypijecie do nich szklankę mleka? Wolicie „prosto od krowy”, „odtłuszczone” czy „lekkostrawne”? Po tym programie Wasze śniadanie już nigdy nie będzie wyglądało tak samo. Kolejny odcinek będzie poświęcony „królowej przydrożnych barów i samoobsługowych restauracyjek”- parówce. Sprawdzimy z czego robi się kiełbaski cielęce i rozszyfrujemy skrót MOM. Dzięki nowemu programowi w TVN Style dowiesz się, co naprawdę jesz!

Pozdrawiam :)
madzia2143
madzia2143
  2 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: kurcze, u mnie w miescie bylam w paru to menu zazwyczaj zawarte bylo na jednej stronie max na 2ch kartkach, moja siostra tesz jest kucharzem w restauracji i tez maja tylko jedna strone menu, trzeba byc specyficznym, to restauracja a nie supermarket

dokładnie. U nas otworzyli nową i tam ewentualnie będę się stołować. Każdego dnia jest jedno danie główne, jedna zupa, góra dwie sałatki, świeże ciasta do kawy, owoce, warzywa, kanapki etc. Gdy widzę menu w którym jest więcej niż 2 kartki to rezygnuję ;) no chyba że większość to napoje - bo wiadomo że są różne alkohole, herbaty, kawy etc.
boniwinter
boniwinter
  2 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Czytacie etykiety zanim kupicie produkt?

tak, czytam
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy korzystacie z porad jakich tam udzielają?

tak, bo czasami mi oczy otworzy Pani Kasia na cos czego nigdy wczesniej nie sprawdzalam np. buleczki...byl swietny program o pieczywie
Konto usunięte
Konto usunięte: Uważacie że Kasia i pani prof. Zdrówko czasami przesadzają?

nie mam zdania
agoosiaaa
agoosiaaa
  2 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: dokładnie. U nas otworzyli nową i tam ewentualnie będę się stołować. Każdego dnia jest jedno danie główne, jedna zupa, góra dwie sałatki, świeże ciasta do kawy, owoce, warzywa, kanapki etc. Gdy widzę menu w którym jest więcej niż 2 kartki to rezygnuję no chyba że większość to napoje - bo wiadomo że są różne alkohole, herbaty, kawy etc.

no napoje to co innego :D
madzia2143
madzia2143
  3 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: tak, bo czasami mi oczy otworzy Pani Kasia na cos czego nigdy wczesniej nie sprawdzalam np. buleczki...byl swietny program o pieczywie

tak, pamiętam go :) i chyba nawet oglądałam 2 razy.
pamiętasz jakieś rady którymi warto się podzielić? :)
Babsy
Babsy
  3 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Chciałam się zapytać czy oglądacie program "Wiem co jem" na TVN Style? Uważacie że Kasia i pani prof. Zdrówko czasami przesadzają? Czy korzystacie z porad jakich tam udzielają? Czytacie etykiety zanim kupicie produkt?

tak :)
moze...
owszem:) bardzo dobrze, ze taki program sie pojawil.
czasem ;)
madzia2143
madzia2143
  3 października 2012
Babsy
Babsy: owszem:) bardzo dobrze, ze taki program sie pojawil.

standardowo proszę o wypisanie jeśli jakieś pamiętasz ;P
agoosiaaa
agoosiaaa
  12 października 2012

I co, zadnych nowosci?

madzia2143
madzia2143
  12 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: I co, zadnych nowosci?

ja odkąd pracuję nie mam kiedy tego oglądać, muszę nadrobić w internecie ;)
agoosiaaa
agoosiaaa
  16 października 2012

Ogladalam to wczoraj na TVN Style, niestety nie cale, ale babka opowiadala o tym, jak kupowac rzeczy w lupmeksach :zonk:
pomysly sie jej chyba koncza, skoro juz tak daleko odbiega od tematu :nie:

I jeszcze mama mi mowila ze w ktoryms z programow bylo mowione o tym, ze zwykle wafelki sa duzo bardziej kaloryczne od np. snickersa (w sensie kalorie na 100g) i ze lepiej zjesc snickersa, bo sie nim naje na ladnych pare godzin niz wcinac wafelki itp. nic o czym bym wczesniej nie wiedziala.

A i wczoraj chyba jeszcze babka mowila o prazynkach chyba (albo czyms podobnym) ze sa tez strasznie kaloryczne i ze jakby jesc paczke codziennie przez rok (paczke 70 gram chyba) to sie przytyje z 20 kilo (jesli dobrze pamietam).

madzia2143
madzia2143
  16 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: I jeszcze mama mi mowila ze w ktoryms z programow bylo mowione o tym, ze zwykle wafelki sa duzo bardziej kaloryczne od np. snickersa (w sensie kalorie na 100g) i ze lepiej zjesc snickersa, bo sie nim naje na ladnych pare godzin niz wcinac wafelki itp. nic o czym bym wczesniej nie wiedziala.

ooo właśnie, też to kiedyś słyszałam :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte: A i wczoraj chyba jeszcze babka mowila o prazynkach chyba (albo czyms podobnym) ze sa tez strasznie kaloryczne i ze jakby jesc paczke codziennie przez rok (paczke 70 gram chyba) to sie przytyje z 20 kilo (jesli dobrze pamietam).

szokło mnie :szok2:

Ja ostatnio oglądałam jakiś inny program o zdrowej żywności na Polsat Cafe. Było o szynkach. Jeśli chcemy kupić dobrą szynkę, bez barwników to nie mamy się dać zwieść kolorowi - mianowicie PRAWDZIWA szynka powinna w przekroju być SZAROBRĄZOWA a nie różowa.
pijana
pijana
  16 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: I jeszcze mama mi mowila ze w ktoryms z programow bylo mowione o tym, ze zwykle wafelki sa duzo bardziej kaloryczne od np. snickersa (w sensie kalorie na 100g) i ze lepiej zjesc snickersa, bo sie nim naje na ladnych pare godzin niz wcinac wafelki itp. nic o czym bym wczesniej nie wiedziala.

O, akurat oglądałam ten odcinek kiedyś, mówili też, że batoniki, np. Snickers właśnie bardziej się opłaca kupować pojedynczo, niż ten co jest niby "duży" podzielony na 2 mniejsze.
madzia2143
madzia2143
  16 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: O, akurat oglądałam ten odcinek kiedyś, mówili też, że batoniki, np. Snickers właśnie bardziej się opłaca kupować pojedynczo, niż ten co jest niby "duży" podzielony na 2 mniejsze.

w sumie wafelki są większe od np. takiego marsa więc może dlatego od nich się bardziej tyje :woot:
pijana
pijana
  17 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: w sumie wafelki są większe od np. takiego marsa więc może dlatego od nich się bardziej tyje

Źle zacytowałaś, chyba miała być Aga, ale odpowiem Ci, że to było podawane w kcal na 100 g produktu i i tak wychodziło, że wafelki mają więcej kcal :D Wydają się takie lekkie, a tu zonk xD
styka51
styka51
  18 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: PRAWDZIWA szynka powinna w przekroju być SZAROBRĄZOWA a nie różowa.

Zgadza się, w PRAWDZIWEJ wiejskiej szynce ma prawo być tylko sól peklowa - nic więcej.
Poza tym kiedyś czytałam, że specjaliści potrafią z 1 kg mięsa zrobić 2 kg "szynki" tyle tam jest wody i innych dodatków.
agoosiaaa
agoosiaaa
  18 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: szokło mnie :szok2:

no masakra :nie:
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja ostatnio oglądałam jakiś inny program o zdrowej żywności na Polsat Cafe. Było o szynkach. Jeśli chcemy kupić dobrą szynkę, bez barwników to nie mamy się dać zwieść kolorowi - mianowicie PRAWDZIWA szynka powinna w przekroju być SZAROBRĄZOWA a nie różowa.

pamietam jak kiedys bylam na wsi u rodziny po drugiej stronie polski to oni robili wlasnie domowa szynke itp i wlasnie nie byla rozowa :nie:
Konto usunięte
Konto usunięte: O, akurat oglądałam ten odcinek kiedyś, mówili też, że batoniki, np. Snickers właśnie bardziej się opłaca kupować pojedynczo, niż ten co jest niby "duży" podzielony na 2 mniejsze.

w sensie ze cenowo wychodzi taniej?
Konto usunięte
Konto usunięte: w sumie wafelki są większe od np. takiego marsa więc może dlatego od nich się bardziej tyje

nie, to dlatego ze sa lzejsze maja wiecej kalorii. zauwaz sobie ze np. kupujesz taka princesse i dla przykladu ona ma te 100 kcal. kupujesz tez jednego snicersa i dajmy ze on ma te 350 kcal. z tym ze jakbys kupila tyle princess, zeby wazyly tyle samo co ten snickers to musialabys kupic np. z cztery i to sie tak dodaje ze rozmiarowo dostajesz wiecej przy wafelkach niz przy batonach, ale jednoczenie dostajesz wiecej kalorii.
Konto usunięte
Konto usunięte: Wydają się takie lekkie, a tu zonk xD

bo jak sa lekkie to ich wiecej na 100 kcal wchodzi :D
wiadomo, jak bedziesz jadla tylko jednego wafelka to ci on nie zaszkodzi, bo jeden ma malo kalorii :P
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.