styka51
styka51
  15 sierpnia 2012 (pierwszy post)

..jadłam/jadłem:

Witam!

W tym temacie prezentujemy/przedstawiamy/opisujemy to co dziś zjedliśmy na obiad.Możemy wrzucać zdjęcia i przepisy. Na pewno będzie do swoistego rodzaju baza pomysłów na dobry smaczny i zdarzy się, że tani obiad.
Więc zaczynamy:

Mój dzisiejszy obiad to:

Kotlet schabowy z ziemniakami + ogórki kiszone(zdjęcie z neta)

Pozdrawiam i życze smacznego ;)
JednaWielkaOrgia
JednaWielkaOrgia
  8 grudnia 2012

Coś ala leczo, z pulpecikami czosnkowymi.

pijana
pijana
  8 grudnia 2012

Wytrawna babeczka z sałatką z porem w środku, 2 suszone śliwki w boczku.

Abaddon
Abaddon
  8 grudnia 2012

Nie wiem co zrobić, pewnie prostota typu ziemniaki z jajkiem sadzonym.

JednaWielkaOrgia
JednaWielkaOrgia
  9 grudnia 2012

Ziemniaki, pieczone kotlety sojowe, szpinak, gruszka w occie.

Sebuch
Sebuch
  9 grudnia 2012

gyros , fryteczki i suróweczki :)

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  9 grudnia 2012
massacre
Reputacja: -55 | BluzgometrTM: 26
massacre
  10 grudnia 2012

Z dedykacja dla ziomeczka Kameleona, gotowalam i robilam zdjecia
Obiad z wczoraj i na dzisiaj, bo zostalo
Filety z wieprzowiny polane sosem barbecue z brazowym ryzem w stylu Cajun

Ryz z papryka, selerem, okra i czerwona cebula

polany jogurtem naturalnym 0% tluszczu i posypany swiezymi liscmi bazylii

Sos barbecue rowniez robilam sama, bo gotowy ze sloika nam nie smakuje
oto skladniki (2 zabki czosnku, sos Worcestershire, sos HP, ketchup /sorry, nie ma na zdjeciu/, miod, sos sojowy, tabasco i sok jablkowy)

Przyprawy, ktorych uzylam:
sol, pieprz, ground allspice (kolendra, cynamon, cos tam jeszcze), slodka smoked paprika, kminek, ziarna fennel (koper wloski)
Wartosc odzywcza ok. 600-620 kcal.

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Abaddon
Abaddon
  10 grudnia 2012
massacre
massacre: Filety z wieprzowiny

Narobiłaś mi chcicy :tak:
Wygląda apetycznie.
massacre
massacre
  10 grudnia 2012
Abaddon
Abaddon: Wygląda apetycznie.

Dzieki :)
i faktycznie, jest bardzo smaczne, a do tego czerwone wytrawne mmmm pycha :D

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail

Abaddon
Abaddon
  10 grudnia 2012
massacre
massacre: i faktycznie, jest bardzo smaczne, a do tego czerwone wytrawne mmmm pycha :D

Teraz nic tylko czekać na reakcję gada :zabawa:
Ciekawe czy mu się te danie spodoba :P
Sporo pracy w to włożyłaś, by zadowolić gejmelona :brawo:
Kameleon
Kameleon
  10 grudnia 2012
massacre
massacre: Z dedykacja dla ziomeczka Kameleona, gotowalam i robilam zdjecia

1. Jaka część świni?

2. Jak przyrządzałaś dokładnie kotlety? Jak w panierce i smażone w głębokim tłuszczu to kosz, jak bez panierki smażone to twarde pewnie. Dusić było ale nie wiem. Po duszeniu miałabyś gotowy sos.

3. Sosy widzę gotowce to kosz. Tyle, że pomieszałaś je :zabawa: Pewnie wszystkie z glutaminianem sodu i całą tablicą Mendelejewa. Dziękujemy Ci za tą lekcję chemii.

4. Punkt następny. Widzę, że kupiłaś "chiński" czosnek. Nie ma on smaku w ogóle i ogólnie to syf. Trujesz rodzinę hehe. Co z Ciebie za matka i kochanka.

5. Ryż zmieszany na farta z warzywami pewnie podsmażonymi i polany biedackim jogurtem i na to bazylia? Nie wysiliłaś się ziomeczko. Poszłaś linią najmniejszego oporu. Było pogłówkować nad dressingiem.

6. To już mniej obiektywne bo typowo ode mnie. Biedackie porcje... Sam bym wszystko zjadł.
Sebuch
Sebuch
  10 grudnia 2012

pierogi z mięsem ;)

massacre
massacre
  10 grudnia 2012
Abaddon
Abaddon: Ciekawe czy mu się te danie spodoba :P

robilam je dla rodziny :)

Abaddon
Abaddon: Sporo pracy w to włożyłaś, by zadowolić gejmelona

juz kiedys pisalam, nie mam czasu na siedzenie w kuchni - przecietny tego typu obiad trwa okolo godziny.

Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Jaka część świni?

belly

Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Jak przyrządzałaś dokładnie kotlety? Jak w panierce i smażone w głębokim tłuszczu to kosz, jak bez panierki smażone to twarde pewnie. Dusić było ale nie wiem. Po duszeniu miałabyś gotowy sos.

lyzka oleju z oliwek (extra virgin), posypalam pieprzem, kolendra, cynamonem, nutmeg, ginger, cloves i caraway. obsmazylam, usunelam tluszcz i pieklam. byly bardzo kruche.

Konto usunięte
Konto usunięte: Punkt następny. Widzę, że kupiłaś "chiński" czosnek. Nie ma on smaku w ogóle i ogólnie to syf. Trujesz rodzinę hehe. Co z Ciebie za matka i kochanka.

czosnek organic. wiekszosc produktow uzywam organic. kosz.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ryż zmieszany na farta z warzywami pewnie podsmażonymi i polany biedackim jogurtem i na to bazylia? Nie wysiliłaś się ziomeczko. Poszłaś linią najmniejszego oporu. Było pogłówkować nad dressingiem.

oczywiscie, ze sie nie wysililam, nie mam na to czasu. warzywa smazone przez chwile na bardzo wysokim ogniu, bez oleju.
juz podalam wartosc odzywcza: ok 600-620kcal, fat ok. 22g, sugar ok. 22g, sat fat ok. 5g.

Nic nie bylo robione na farta, a z przepisow, z ktorych korzystam regularnie. Przepis nie jest mojego autorstwa, wiec widac twoj profesjonalizm podwazajac prace najlepszych. Liczylam na hejt, bo u ciebie standardem jest brak pokory, nawet wobec najlepszych :rotfl:

Przepis jest autorstwa tego pana:

Rodzina zyje i ma sie dobrze, jest zdrowa - dziekuje, ze sie martwisz :)

massacre
massacre
  10 grudnia 2012
Abaddon
Abaddon: zadowolić gejmelona

uwazaj na slowa, bo jak wiadomo on lubi skomlec i bany dla innych :zabawa:

massacre
massacre
  10 grudnia 2012

*skomlec o bany dla innych