Najlepsze programy do obróbki zdjęć
a może ktoś mi powiedzieć jaki program po polsku i przede wszystkim łatwy w obsłudze jest do ścignięcia w necie??
mój to Corel Paint shop pro photo XI i w zupełności mi wystarczy:) przynajmniej na razie.. im dłuzej go używam tym odkrywam więcej jego możliwości
Heh, co do Photoshopa CS4, to jego plusami są taby, usprawnione SmartObjects i możliwość renderowania obszaru roboczego za pomocą karty graficznej (w wersji Extended) - z takich rzeczy akurat korzystam - jak już raz spróbujesz, to nie będziesz chciał wrócić do poprzednich wersji ;) Z tego co wiem, to była jakaś akcja oferująca darmowe upgrade'y z CS3 do CS4...
A co do wojny GIMP vs. Photoshop - z jednej strony jest legalność i "wolność", a zdrugiej ergonomia i możliwości - GIMP niestety daje ciała pod względem funkcjonalności i ogólnie pojętej "mocy" - dla próby pracowałem trzy miesiące na GIMPie w pracy... da radę osiągnąć te same efekty co w photoshopie, ale jakim wysiłkiem... To się po prostu nie opłaca dla kogoś, kto grafiką zarabia na życie, czy też po prostu dba o swój czas i nerwy ;)
Do przeglądanie zdjęc polecam picasa3,do drobnych przeróbek PhotoScape Natomiat jeśli chodzi o kolorowe ramki polecam stronke. www.loonapix.com
mhm oke - to teraz ekstra pytanie ile dlaczego majac oprogramowanie warte ponad 5tys macie takie slabe puchy i szkla.. [ bo zakladam ze kazdy ma org soft , tak ? :D ]
moje typy i w takiej kolejnosci startuje
latwa szybka obrobka , drobiazgi do poprawienia - paint shop pro x2
cos bardziej ambitnego dzialamy na warstwach i rozne efekty / tworzymy grafike rastrowa - photosop cs4 ext
hdr na szybko - photomatix
tworzymy cos nowego wektrowego od podstaw w high res / bawimy sie gomedia arsenalem - corel draw x3
Photoshop może być używany zarówno przez profesjonalistów jak i amatorów. Ja używam go od paru lat i codziennie odkrywam coś nowego. ;) więc polecam. A odradzam wszystkie inne :P
Podzielcie się informacjami na temat programów do obróbki zdjęć, których używacie:) Jaki program polecacie/odradzacie i dlaczego?
podajcie jakiś ciekawy link do programu aby łatwo było pobrać i żeby był po polsku oczywiście:D