Najlepsze programy do obróbki zdjęć
Używam różnych programów, ale głównie photoscape, picasa, no i lubię się pobawić nieraz na stronie www.photofunia.com, tam w trybie online bez przymusu rejestracji w portalu można wstawić swoją fotkę na bilboard lub coś takiego, fajna zabawa xD
Nie zgodzę sie z tym. Sama używam Photoscape i nie wydaje mi sie bym miała słiitaśne fotusiie. .
Ogólnie programy posiadam dwa . w.w i Picasa 3.
Nie robię z nich wiele Picasse uzywam czasami do rozświetlania zdjeć. a Photoscape do nakładania napisu i lekkiej korekscji kolorów.
Czasem daje tylko opis i zmniejszam zdjecie. Nie lubię bawic sie zdjeciami.
Lepsze naturalne ;)
Do robienia HDR używam Photomatix. Najnowsza wersja ma algorytm odszumiania, a jak wiadomo szum na HDR jest sumą szumów na zdjęciach składowych, więc czasami wyglądało to fatalnie :P
Natomiast do panoram moim zdaniem najlepszy jest ptGui. Sam robię bardzo dużo wielokolumnowo-wielowierszowych panoram z racji tego, że mój kompakt ma obiektyw, który na "wide" ma ogniskową 35mm, czyli zbytni "wide" to nie jest :P Czasem przy sklejaniu ptGui zrywa ciągłość prostych linii typu kominy bądź kable. Trzeba wtedy pamiętać, zęby napstrykać bardzo dużo fotek, najlepiej zachodzących wręcz na połowę sąsiednich kadrów!
Gimp 2.6...
wg mnie świetny program, porównywalny do cs'a a co najważniejsze darmowy...
polecam... =D