Czesc wszystkim !
Co waszym zdaniem jest lepsze liceum czy technikum?
tylko nie piszcie mi ze po technikum jest zawod bo to wiem
gdzie jest wiecej nauki?
i jakby to powiedziec.. gdzie jest w miare latwiej?
pozdro
lista tematów
Liceum... strona 1 z 5
wszystko zaleyz od tego, czy po szkole sredniej masz zmaiar od razu isc do rpacy czy wybierasz sie na studia.
jelsi do prayc to zdecydowanie technikum, jesli wolisz isc na studia lepiej wybrac sie do liceum, bo potem masz wiecej perspektyw...
generalnie zalezy od profilu...
jak ktos sie chce uczyc to ani tu ani tam nie ebdzie jej za wiele, a dla lenia, nawet niewielka ilosc nauki wyda sie kolosalna iloscia...
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Konto usunięte: Co waszym zdaniem jest lepsze liceum czy technikum?
gdzie jest wiecej nauki?
i jakby to powiedziec.. gdzie jest w miare latwiej?
Ludzie mówią, że w technikum więcej nauki, bo przedmioty zawodowe itp...
Ale to gówno prawda, w liceum jest o wiele trudniej, moim zdaniem. Moi znajomi w większości chodzą do technikum i porównując ich zeszyty z moimi z LO to poziom się różni diametralnie. Tak jakby porównywać między piekłem a niebiem...
Mówi się też, że po LO łatwiej zdać maturę,i chociaż technikum też do niej przygotowywuje, to jednak większy nacisk jest kładziony na przedmioty zawodowe... A z drugiej strony podobno egzamin zawodowy nie jest taki łatwy
Konto usunięte: Co waszym zdaniem jest lepsze liceum czy technikum?
o matko co chwilę powstaje taki sam temat.
zależy jakie technikum i jakie liceum.
Konto usunięte: Moi znajomi w większości chodzą do technikum i porównując ich zeszyty z moimi z LO to poziom się różni diametralnie. Tak jakby porównywać między piekłem a niebiem...
W technikum są normalne przedmioty nauczane na poziomie matury podstawowej i multum zawodowych. W liceum zero zawodowych, za to większość na poziomie rozszerzonym. Dlatego jest taka różnica.
Jeśli nie wiesz co chcesz robić, nie pchaj się do technikum. Możesz tylko zmarnować sobie 4 lata.
o ile zdasz egzamin zawodowy. Nie dostaje się technika za ładny uśmiech.
to tez zależy od profilu. Moja siostra w ubiegłym roku zdawała technika żywienia, prawdę mówiąc test był dość prosty. Nie wiem jak z częścią praktyczną.
W tym roku nauczyciele zrobili mojej klasie egzamin zawodowy (technik ekonomista) co prawda teorię zdałabym bez problemu, jednak część praktyczna czasem jest trudna. W ubiegłych latach były nawet zadania, w których trzeba było wypełnić fakturę, lub napisać jakieś pismo typu reklamacja (oczywiście językiem urzędowym) w obcym języku.
Konto usunięte: Ale to gówno prawda, w liceum jest o wiele trudniej, moim zdaniem. Moi znajomi w większości chodzą do technikum i porównując ich zeszyty z moimi z LO to poziom się różni diametralnie. Tak jakby porównywać między piekłem a niebiem..
hahha jak to inny poziom ??? material jest taki sam ... tylko zalezy w jakiej szkole jestes ... np. jestem w technikum najwyzsza srenia w klasie to chyba 3.6 kolega jest w renomowanym liceum i srednia 3.6 to juz wstyd :)
Konto usunięte: Mówi się też, że po LO łatwiej zdać maturę,i chociaż technikum też do niej przygotowywuje, to jednak większy nacisk jest kładziony na przedmioty zawodowe... A z drugiej strony podobno egzamin zawodowy nie jest taki łatwy
dokladnie po LO latwiej z matura .... a co do egzaminu zawodowego to ... jest TRUDNY na maturze wystarczy 30 % na egzaminie min. 70% ...
Konto usunięte: hahha jak to inny poziom ??? material jest taki sam ... tylko zalezy w jakiej szkole jestes ... np. jestem w technikum najwyzsza srenia w klasie to chyba 3.6 kolega jest w renomowanym liceum i srednia 3.6 to juz wstyd :)
no nie wiem, ja mam dosyć sporo bliższych znajomych, którzy chodzą właśnie do różnych techników, i kiedy tak z ciekawości patrzę w ich zeszyty to naprawdę jest wielka różnica pomiędzy poziomem realizowanych materiałów... Niby tematy te same albo podobne, ale tak jakby dużo niższy poziom... Ja na przykład ucząc się do sprawdzianów w 1 klasie musiałam nieraz poświęcić 4 godziny albo więcej, żeby sprawdzian z historii zaliczyć na 2. Tyle tego materiału było... To samo z niektórymi innymi przedmiotami.
Konto usunięte: w 1 klasie musiałam nieraz poświęcić 4 godziny albo więcej, żeby sprawdzian z historii zaliczyć na 2. Tyle tego materiału było... To samo z niektórymi innymi przedmiotami.
pociesze Cie .. u mnie w klasie na koniec roku nie ma wyzszej oceny niz 2 z histy :)
wszystko zalezy od nauczyciela i podejscia ucznia :)