aska1231
aska1231
  10 grudnia 2008 (pierwszy post)

Nie rozumiem ludzi, którzy uważaja że technikum czy zawodówka jest gorsza od liceum...

liceum - masz przedmioty z gim. + rozszerzone te które wybrałeś czyli jakieś np. 2angielskie wiecej czyli 4 i 2 inne czyli 3/4)
technikum - przedmioty z gim + (w moim przypadku) rozszerzony angielski + przedmioty zawodowe mam ich 3 (6h)
zawodówka - przedmioty z gim (nie wszystkie) + zawodowe

Lo vs. technikum
(przykłady)
plan zajęc mojej kuzynki i mój
Kuzynka:
Pon. 8-13;20
Wt. 8;501415
Śr. 8-10;30
Czw. 9;45-14;20
Pt. 11;40 -13;20

Mój:
Pon. 8-15;10
Wt. 8-14;15
Śr. 8;50 -15;20
Czw. 8-14;20
Pt. 8:13;20

i jaka tu sprawiedliwość? Mam o jakąś "połowe" więcej zajęć niż ona.
I ona jest w LO a ja jestem w technikum.
Po technikum mam mature i technika, po LO mam Tylko mature.
I nie mówcie mi, ze LO jest o wiele lepsze od technikum.

...

jednakże moim zdaniem jesli ktoś nie zda tej matury to co ma po Tym liceum? Wielki gó.no, po technikum to samo, a po zawdówce ma zawód i nie wierzę w to, zę nie zda egzaminu, bo egzaminy aż tak trudno nie są.

Żałuje sama, że składałam papiery do technikum i LO, a nie do zawodówki ...
A technikum? To jest najgorsza sprawa jaka może być ...

...

Pozdrawiam
Aś.

denatka
denatka
  10 grudnia 2008

A moj plan zajęc przedstawia się następująco:

Poniedziałek: 8:25 - 16:30

Wtorek: 7:30 - 12:50

Środa: 7:30 - 12:50

Czwartek: 9:20 - 15:35

Piątek: 7:30 - 15:35

Uczęszczam do technikum.
;)

aska1231
aska1231
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: i w klasie maturalnej jak w LO ludzie będą chodzić na 3-4 lekcje, tak Ty będziesz musiała normalnie śmigać na 7-8 :P

jeżeli wczesniej sie nie wkoorwie i nie zakoncze swojej edukacji;D

Konto usunięte
Konto usunięte: też chce tak xD

chcieć nie znaczy moc;d
denatka
denatka
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: hotelarskie...

Ja również.

Konto usunięte
Konto usunięte: ale jeśli rozumiem moje przemdioty zawodowe to większych problemów z egzaminem nie bede miała. a chodziło mi o egzamin w zawodówce .;]

Ehe, ehe. Nie ze wszystkiego człowiek jest dobry.

Która klasa?
aska1231
aska1231
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja również.

żałuje straaasznie;P ten profil wybrane od tak, bo nie miałam czego wybrać

Konto usunięte
Konto usunięte: Która klasa?

1 ;p a Ty?
baskas4
baskas4
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a czemu jeśli można wiedzieć od razu nie poszłaś na ten kierunek co Cię interesuje?

bo to było tak, że miałam do wyboru LO i technikum (w moim przypadku tylko ekonomiczne wchodziło w grę)
a że w trzeciej klasie gimnazjum miałam jakieś zaćmienie, zniechęcenie do języka polskiego, stwierdziłam, że i tak wolę nauki ścisłe. Jednak nie wiedziałam, że 90% zainteresowania przedmiotem przekazują nam sami nauczyciele. A, że uwielbiałam nauczyciela od fizyki/ chemii, wybrałam kierunek ekonomiczny. Poza tym straszyli mnie, że będę musiała przesiadywac po nocach w książkach idąc do LO etc. ja wtedy byłam głupia i wybrałam ekonoma :d
Konto usunięte
Konto usunięte: hotelarskie...

też miałam tam iść. W mojej szkole na hotelarstwie są same baby :d masakra
w sumie to przeciez Ty będziesz żyła swoim zyciem nie Twoi rodzice. Jesli chcesz robić to co lubisz to idź na fryzjerstwo.
Konto usunięte
Konto usunięte: dobra ściema nie jest zła

mam farta ;d
baskas4
baskas4
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Wtorek: 7:30 - 12:50 Środa: 7:30 - 12:50

to i tak masz dobrze.
ja od poniedziałku do piątku siedzę od 8 do 14:25
aska1231
aska1231
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: też miałam tam iść. W mojej szkole na hotelarstwie są same baby :d masakra w sumie to przeciez Ty będziesz żyła swoim zyciem nie Twoi rodzice. Jesli chcesz robić to co lubisz to idź na fryzjerstwo.

a ja mam 6chłopaków w klasie;]
...
wole się przemeczyc niz mieć całe życie wypomianen ze poszlam do zety;|
denatka
denatka
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: żałuje straaasznie;P ten profil wybrane od tak, bo nie miałam czego wybrać

Ja nie żałuje.
Wiedziałam, że chce się kształcić w tym zawodzie.

Konto usunięte
Konto usunięte: 1 ;p a Ty?

Druga.
Pierwsza klasa to selekcja, podział na lepszych i gorszych.
W drugiej klasie zaczyna sie jazda.:ziober2:

Dużo więcej nauki, cięższej nauki.
aska1231
aska1231
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Dużo więcej nauki, cięższej nauki.

masz na myśli przedmioty zawodowe czy ogolne?
denatka
denatka
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: to i tak masz dobrze. ja od poniedziałku do piątku siedzę od 8 do 14:25

Pewnie teraz odpadnie Ci kilka przedmiotów i w czwartej klasie, to będziesz już gościem w szkole.:ziober2: :*

Konto usunięte
Konto usunięte: też miałam tam iść. W mojej szkole na hotelarstwie są same baby :d masakra

U mnie prawie proporcjonalnie. Z mojego rocznika są 2 klasy hotelarskie, u mnie jest 20 dziewczyn, 12 chłopców. :D
thomas893
thomas893
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jeżeli wczesniej sie nie wkoorwie i nie zakoncze swojej edukacji;D

no wiesz... droga wolna xD

Konto usunięte
Konto usunięte: chcieć nie znaczy moc;d

wiem :P

Konto usunięte
Konto usunięte: bo to było tak, że miałam do wyboru LO i technikum (w moim przypadku tylko ekonomiczne wchodziło w grę) a że w trzeciej klasie gimnazjum miałam jakieś zaćmienie, zniechęcenie do języka polskiego, stwierdziłam, że i tak wolę nauki ścisłe. Jednak nie wiedziałam, że 90% zainteresowania przedmiotem przekazują nam sami nauczyciele. A, że uwielbiałam nauczyciela od fizyki/ chemii, wybrałam kierunek ekonomiczny. Poza tym straszyli mnie, że będę musiała przesiadywac po nocach w książkach idąc do LO etc. ja wtedy byłam głupia i wybrałam ekonoma :d

yhym xD
nauczyciele mają to do siebie, że lubią straszyć :tak:

Konto usunięte
Konto usunięte: a ja mam 6chłopaków w klasie;]

ja mam 0 dziewczyn w klasie :smutny:
denatka
denatka
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: masz na myśli przedmioty zawodowe czy ogolne?

I to i to w sumie.

Nauczyciele uczący przedmiotów do matury, wyrabiają sobie zdanie w pierwszej klasie o uczniach. Wiedzą już, którzy to pilni ucznie, którzy nieuki, a którzy kompletnie olewający sprawę.

A z przedmiotów zawodowych materiał jest gorszy, ale i tak, ze wszystkich mam 4.:ziober2:
lulumk
lulumk
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: I nie mówcie mi, ze LO jest o wiele lepsze od technikum.

Aaa zapomniałam wspomnieć o progach punktowych.
W lo - przykład mojej szkoły - próg punktowy dla mojej klasy to bodajże 145 punktów
dla szkoły zawodowej do której poszła moja koleżanka - chyba 60
porównanie?
Wyższe wymagania, więc trafiają je Ci, którzy je spełniają, no niestety. :woot:

:bye:
aska1231
aska1231
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Nauczyciele uczący przedmiotów do matury, wyrabiają sobie zdanie w pierwszej klasie o uczniach. Wiedzą już, którzy to pilni ucznie, którzy nieuki, a którzy kompletnie olewający sprawę.

załapie cię matura matmy?
denatka
denatka
  10 grudnia 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: W lo - przykład mojej szkoły - próg punktowy dla mojej klasy to bodajże 145 punktów

Tylko, że w niektórych gimnazjach nauczyciele bardzo pobłażają. ''Proszę panią, niech mi pani postawi 5, bo mi się liczy w punktacjiiiiiiii. :świeci oczami:"

U mnie w klasie zaszło własnie takie zjawisko, tylko, że ja nie latałam za nauczycielami jak głupia, byłam sprawiedliwa. I przyznam się, że z klasy miałam najmniej punktów. Teraz jestem jedną z lepszych.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.