Konto usunięte: 1. Znacie jakieś fajne przepisy na sałatki warzywne, owocowe?
2. Jaka jest Wasza ulubiona?
1. Wiesz, ze na forum jest dzial kulinaria? I o ile sie nie myle byl konkurs na salatke, wiec zawsze mozesz przejrzec i zobaczyc, czy Cie cos nie zainteresuje
Tu masz linka jakbys chciala przejrzec:
http://www.fotka.pl/forum/kulinaria/1021,Wiosenna_salatka_KON
2. Szczerze to najbardziej smakuje mi salatka warzywna, chociaz nie wiem, czy mozna ja nazwac salatka, bo nie ma w niej salaty
a robi sie ja tak:
potrzebne: ziemniaki, marchewki, jajka, majonez, sol, pieprz, ogorki kiszone (no i moja mama dodaje jeszcze kukurydze, ale ja jestem jej przeciwna. no i groszek mozna dodac, ale wedlug mnie groszek to tylko sam i to na surowo, we wszystkich innych postaciach - a zwlaszcza w daniach - smakuje jak kupa).
oczywiscie to, ile wszystkiego wezmiesz zalezy od tego, ile salatki chcesz zrobic, ja ja robie mniej wiecej w proporcjach: 2 ziemniaki - jedno jajko - jedna marchewka - jeden ogorek
Bardzo wazne jest to, ze warzywa i jajko (poza ogorkiem, on jest w koncu juz ukiszony) gotujemy W SKORUPCE/BEZ OBIERANIA - wtedy ogolnie salatka smakuje lepiej, juz pomijajac to, ze nie trzeba sie pieprzyc przy obieraniu ziemniakow na surowo, bo po ugotowaniu w niej, skorka praktycznie odchodzi.
Po tym kroimy wszystko w mala kosteczke, nozem lub przez taka siateczke, cos jak ta po prawej:
Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, sol i pieprz i gotowe.