Owoce morza nie bez przyczyny słyną ze swych wartości odżywczych. Są bogate w białko, a ryby tłuste, jak makrela czy śledź, zawierają dodatkowo dużo wielonienasyconych tłuszczów, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Owoce morza przyrządza się łatwo i szybko. Na przygotowanie ryby potrzeba zaledwie kilku minut. W porównaniu z mięsem ryby są bardziej opłacalnym zakupem, ponieważ mniej się z nich odrzuca i nie zawiera tłuszczu ani chrząstek.
Jest wiele metod przygotowywania ryby:
1. Gotowanie.
2. Gotowanie na parze.
3. Duszenie.
4. Grillowanie.
5. Pieczenie.
6. Smażenie w głębokim tłuszczu.
7. Smażenie.
Argumenty przemawiające z spożywaniem większej ilości ryb i owoców są nie do odparcia. Zapewniają one różnorodność, rozwijają kulinarną wyobraźnie, dają poczucie luksusu i są o wiele zdrowsze od mięsa, Warto więc spróbować :)
Kupiłam sobie nawet książeczkę z przepisami i jeżeli ktoś ma ochotę, to polecam spróbować, bo to naprawdę smaczne wynalazki :))
lista tematów