Placki z krabów
Składniki:
- 25dag ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 2 szklanki ugotowanego białego mięsa krabów ( można kupić mrożone, ale trzeba je będzie rozmrozić)
- 6 zielonych cebulek drobno pokrojonych
- 1 mała czerwona papryka zwykła albo chili - bez gniazda nasiennego, drobno pokrojona
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 1 szklanka tartej bułki
- olej rośliny do smażenia
- sól, pieprz, cząstki cytryny, koperek
SOS:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duży dojrzały pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę
- 3 łyżki świeżej bazylii
- sól, pieprz
1. Ziemniaki gotować 15-20 min w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Dokładnie odsączyć i utłuc.
2. W misce wymieszać mięsko krabów, cebulkę, paprykę i majonez. Dodać utłuczone ziemniaki, przyprawić i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować placki, powinno ich być koło 8-10 z tej masy.
3. Mąkę, jajka i tartą bułkę umieścić w oddzielnych miskach. Obtaczać placki najpierw w mące, potem z jajku i na końcu w bułce. Wstawić do lodówki na jakieś 30min.
4. Na dużej patelni rozgrzać grubą warstwę oleju. Kłaść placki i smażyć przez 3-4 min na każdej stronie, aż będą rumiane i chrupiące. Osączyć na papierowych ręcznikach i położyć w ciepłym miejscu, żeby nie wystygły.
5. Przygotować sos. W małym rondelku podgrzać oliwę, sok z cytryny i pomidora przez 2-3min. Zdjąć z ognia, dodać bazylię (posiekaną) i przyprawić.
6. Placki wyłożyć na talerze, na wierzchu nałożyć sos i podawać :)
