A więc tak... Do piątku już mam mało czasu, a jeszcze nie podjąłem decyzji, którą lustrzankę wybrać. Byłaby to moja pierwsza lustrzanka, ale mam zamiar rozbudowywać co do obiektywów, a nie zmieniać co chwilę puszki ;p.
Przeznaczenie: Makro, portrety, 'wycieczki', a raczej wyjazdy ;p. Bo zdjęcia z imprez rodzinnych to już mało ważne...
Opcja nr 1: Nikon D90 + Nikkor 18-105 VR? Tylko, że tu nie wiem, czy uda mi się ją zdobyć, że tak to ujmę.
Opcja nr 2: Jeśli nie D90 to co sądzicie o:
Nikon D60 + Tamron AF 18-200 mm + stałka 50 mm 1.8 D ( jeśli czegoś mi brakuje w nazwie to przepraszam ;P ) / inny obiektyw do około 800 zł?
Opcja nr 3: Pentax K20D + DA 18-55 mm II
Opcja nr 4: Nikon D3000 18-55 VR + 55-200 VR Kit + może ta stałka ;P.
Opcja nr 5: Canon EOS 500D + 18 - 55 mm IS
Opcja nr 6: Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200 mm
Opcja nr 7: Nikon D5000 18-105 G ED VR DX / ew. 18-55 VR + stałka? I ta wadliwość też nie przekonuje mnie ;p.
Opcja nr 8: Canon 40D + EF-S 18-55 mm IS - ta opcja też wątpliwa, ze względu na cenę :P.
Opcja nr 9: Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED
Wiem, że przedstawiłem bardzo dużo tego, ale jak znam życie to kilka propozycji odpadnie na starcie. Sony nie chcę, ale dlaczego to nie muszę wyjaśniać. Dlatego proszę o opinię i prędzej wolałbym dokupić obiektyw niż zmieniać puszkę. Jeszcze do wyboru jest trochę czasu, a opinie znających się na tym będą dla mnie ważne :P. I nie mam zamiaru kupować lustrzanki, 'bo inni mają', więc proszę o rzetelną opinię.
Pozdrawiam ;).
lista tematów
Lustrzanka cyfrowa vol. 2 strona 3 z 5
Konto usunięte: a ja wole kupic aparat ktorym bede robil super zdjecia a nie chwaili sie ile za niego zaplacilem. pozdro.!
Nie rozumiesz jednej rzeczy. Tu nie chodzi o chwalenie się. Ja na początku wyraźnie napisałem, że szukam dobrej puszki, a z czasem będę dokupywał obiektywy. I jeśli mam kupić coś 'bez wiertarki' i dopłacać do obiektywów to szybko zwróci mi się to, co przeznaczyłem na body. A lepsza puszka + te same szkło (Ty kupujesz z silnikiem, ja bez) = lepsza jakość zdjęć, jeśli się nie mylę? A i tak bardzo dużo zależy od fotografa, ale porównujemy te same parametry zdjęcia.
raczej k20 to cos w stylu d200 niektorzy nawet porownuja do d300
d90 to jednak moze nie polka ale pol polki nizej chociazby ze wzgledu na brak pomiaru swiatla z manualami i brak uszczelnien
bo tak to ciezko systemy porownywac
ze szklami dobrze chociaz na pewno wiekszy wybor z rynku wtornego bedziesz mial do C lub N
Czyli k20d jest lepszy ? Bo d300, a d90 to trochę różnicy ;P. Bo między K20D, a D90 jest 1000zł różnicy.
Ja tam raczej kupować będę nowe szkła, ale nigdy nie mów nigdy ;P. Tylko jestem ciekaw, jak się sprawują na tle ich odpowiedników z N/C i cenowo...
Konto usunięte: a ja wole kupic aparat ktorym bede robil super zdjecia a nie chwaili sie ile za niego zaplacilem. pozdro.!
o kurcze to ja mam dla Ciebie coś ekstra !!!
Zobacz => http://www.allegro.pl/item735862341_kodak_aparat_jednorazowy_39_klatek_lampa_blyskowa.html
Za jedyne 19,99 zł !!!
Konto usunięte: johnyzgalanta:
a ja wole kupic aparat ktorym bede robil super zdjecia a nie chwaili sie ile za niego zaplacilem. pozdro.!
o kurcze to ja mam dla Ciebie coś ekstra !!!
Zobacz => http://www.allegro.pl/item735862341_kodak_aparat_jednorazowy_39_klatek_lampa_blyskowa.html
niech sie pobawi w footgrafie otworkową :D z puszki po Coli za 99 groszy można zrobić równie dobry aparat to akurat nie żart!
A co do lamerstwa i AF to akurat sie nie zgadzam. Spróbuj robić dynamiczne ujęcia ręcznie ustawiając ostrość... owszem przy dużej wprawie da się, ale czasem możesz sie przeliczyć... Poza tym lustrzanki cyfrowe tej klasy mają bardzo kiepski wizjer (matówka prawie gładka), wiec ustawienie dobrej ostrości jest na prawde bardzo trudne i w tym przypadku taki Zenit jest lepszy (nie licząc 60% krycia kadru) A z resztą przecież manuala stosuje się po to, żeby uzyskać jakiś zamierzony przez siebie efekt, a nie po to, żeby tylko go używać, bo dzięki temu jest sie Pr0
Nikony D60 nie są złymi aparatami, jakość zdjęć jest bardzo dobra i nie odbiega jakoś znacząco od ciut droższych modeli, ale zrozum, że jeśli ktoś chce swój sprzęt bardziej rozbudować to ten model to szybko uniemożliwi. Ale jest to model czysto amatorski więc jest to zrozumiałe. A zeby udowodnić Ci, że nie zawsze jest lepsze to co droższe, to powiem, że dla kogoś kto nie ma kasy nie poleciłbym żadnego D40 ani D60 tylko... D50 lub D70! starsze to modele i tylko uzywane mozna dostać obecnie, więc tanio, ale mają "śrubokręt" który pozwala uzywać kultowych szkieł Nikona. Poza tym jest dodatkowy wyświetlacz - fajna sprawa.
Dobry aparat to nie tylko miliardy pikseli i "bajery", ale też ergonomia i możliwość współpracy z dużą liczbą akcesoriów.
Ale i tak nie ma sie co kłócić, bo nie od dziś wiadomo, że fotograf robi zdjęcia a nie aparat Jak ktoś umie robić zdjęcia to nawet prostym kompaktem z allegro za 100zł zrobi dobre zdjęcia. Oczywiście nie w każdych warunkach wyjdzie ono świetne jakościowo bo cudów nie ma...
500D poza kręceniem filmów w HD nie różni się praktycznie niczym w porównaniu do 450D. 450D jest tańszy a więc zaoszczędzoną kasę włożysz w lepsze szkło niż ten 18 - 55 mm IS - a warto... mam ten obiektyw i wiem że dobry to on jest tylko do zabawy na sam start, jeśli cię kręci fotografia to szybko będziesz szukać sposobu żeby kupić coś lepszego, lepiej zrobić to od razu... Z całego tego zestawienia wziąłbym właśnie 450D i rozejrzał się za fajnym słoikiem.
Konto usunięte: Doczytałem, że to ten sen sam, ale różnice muszą jednak być w nich, że cena taka, a nie inna...
nie ma zadnych praktycznie jak wychodzil samsung to kosztowal 4tys a pentax kolo 3
a ceny sie zmieniala pozatym to juz koncowka produkcji i wyprzedaja
ciezko systemy porownywac ale ten model to osiagami do 40d 50d podobny 450d to polka nizej
joker4444: nie ma zadnych praktycznie jak wychodzil samsung to kosztowal 4tys a pentax kolo 3
a ceny sie zmieniala pozatym to juz koncowka produkcji i wyprzedaja
Czytając opinie to gorsza bateria/ergonomia i kilka funkcji 'gorszych' z zapisem i kilkoma innymi rzeczami ;p.
Jednak skłaniam się do polskiego menu, choć i do angielskiego bym się przyzwyczaił. Ale jednak wybiorę Pentaxa. Tylko teraz, czy uda mi się go kupić, tam gdzie chcę ;p.
Konto usunięte: Czytając opinie to gorsza bateria/ergonomia i kilka funkcji 'gorszych' z zapisem i kilkoma innymi rzeczami ;p.
bateria identyczna
wejdz na forum pentaxa
jakie funkcje gorsze??
lepszy uchwyt na pewno ma gx 20 nie ma sterowania z poziomu komputera jesli ci to potrzebne
ma za to kilka innych dodatkowych funkcjii roznice sa minimalne mialem w rekach oba a gx mam juz jakis czas