A więc tak... Do piątku już mam mało czasu, a jeszcze nie podjąłem decyzji, którą lustrzankę wybrać. Byłaby to moja pierwsza lustrzanka, ale mam zamiar rozbudowywać co do obiektywów, a nie zmieniać co chwilę puszki ;p.
Przeznaczenie: Makro, portrety, 'wycieczki', a raczej wyjazdy ;p. Bo zdjęcia z imprez rodzinnych to już mało ważne...
Opcja nr 1: Nikon D90 + Nikkor 18-105 VR? Tylko, że tu nie wiem, czy uda mi się ją zdobyć, że tak to ujmę.
Opcja nr 2: Jeśli nie D90 to co sądzicie o:
Nikon D60 + Tamron AF 18-200 mm + stałka 50 mm 1.8 D ( jeśli czegoś mi brakuje w nazwie to przepraszam ;P ) / inny obiektyw do około 800 zł?
Opcja nr 3: Pentax K20D + DA 18-55 mm II
Opcja nr 4: Nikon D3000 18-55 VR + 55-200 VR Kit + może ta stałka ;P.
Opcja nr 5: Canon EOS 500D + 18 - 55 mm IS
Opcja nr 6: Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200 mm
Opcja nr 7: Nikon D5000 18-105 G ED VR DX / ew. 18-55 VR + stałka? I ta wadliwość też nie przekonuje mnie ;p.
Opcja nr 8: Canon 40D + EF-S 18-55 mm IS - ta opcja też wątpliwa, ze względu na cenę :P.
Opcja nr 9: Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED
Wiem, że przedstawiłem bardzo dużo tego, ale jak znam życie to kilka propozycji odpadnie na starcie. Sony nie chcę, ale dlaczego to nie muszę wyjaśniać. Dlatego proszę o opinię i prędzej wolałbym dokupić obiektyw niż zmieniać puszkę. Jeszcze do wyboru jest trochę czasu, a opinie znających się na tym będą dla mnie ważne :P. I nie mam zamiaru kupować lustrzanki, 'bo inni mają', więc proszę o rzetelną opinię.
Pozdrawiam ;).
lista tematów
Lustrzanka cyfrowa vol. 2 strona 2 z 5
znakomita wspolpraca z m42 bez dendalionow i innych takich
pomiar swiatla potwierdzenie ostrosci
stabilizacja w korpusie
uszczelniony korpus
gorny wyswietlacz
korekta ff bf w body
poozatym jakosc jakosc i jeszcze raz jakosc wykonania wez do reki i porownaj z konkurencja a zobaczysz
Kupisz mi taką ?
Hmm ale na poważnie to fajny sprzęcik.
CMOS, 15mpx, hdmi , tryb Bulb, 11 pól AF , liveview, iso 100 no i górny wyświetlacz ehh fajna maszynka
Hmm akurat Pentaxem nic nie pstrykałem ale po tych screenach to ja chyba wolę system Nikonowski
najwyraziej, bo D60tka nie ma wbudowanego srubokreta, AF masz tylko i wylacznie dzieki obiektywowi z silnikiem mistrzuniu
o tak, sasiad zastanawia sie nad zakupem tylko chwilowo drogawe toto lekko :)
jakosc dla pentaxa charakterystyczna bardzo wysoka i mozliwosc niemal wszystko mozna ustawic
tylko cena poki co zaporowa bo zmiany w stosunku do k20d nie az na tyle wielkie zeby tak cena straszy
ale pewnie jak ktos pomaca to i konkurencje w tej cenie roznice w jakosci wykonania dostrzeze odrazu
Konto usunięte: dlatego jest tanszy mistrzuniu a jak kupisz obiektytw bez af to i tak jak bedziesz mial w body swoj silniczek, to i tak ci sie nie przyda do niczego. bo w obiektywie go nie ma
No to Kup sobie do swojego D60 obiektyw bez silniczka załóż go nastaw tryb AUTO naciśnij spust do połowy i czekaj do usranej śmierci jak CI złapie ostrość i zapika
A potem wróć i powiedz jak było mule pasiasty
Konto usunięte: No to Kup sobie do swojego D60 obiektyw bez silniczka załóż go nastaw tryb AUTO naciśnij spust do połowy i czekaj do usranej śmierci jak CI złapie ostrość i zapika
A potem wróć i powiedz jak było mule pasiasty
sam jestes mulem geju. jak potzrebujesz af do robienia zdjec to kup sobie kompakta bo po co ci lustrzanka. napisalem ze sa tansze bo nie maja silnika w body tylko w obiektywie sa. ale jestes za glupi by to zroumiec. zreszta teraz wiekszosc obiektywow jest robinoa z wlasnym silnikiem af a jak cie nie stac to stul pysk i nie wkqrwiaj ludzi tepa pisdo!
ale taka prawda :] jaki sens kupować D60... co z tego, że tańsze body jak obiektywy do niego są dużo droższe... Do D90 kupi portretówke 50mm 1.8 za poniżej 500zł nówke! a do D60 trzeba dac 1000zł więcej
jak nie potrzebujesz AF wcale to kup Zenita...
Co do samego body to ja bym wziął D300 ze względu na świetny AF, szybkostrzelność i współpraca ze szkłami manualnymi z bagnetem Nikona czy też M42 jest już lepsza niż w tych Nikonach z niższej półki. Ale jak chcesz mieć jeszcze w cenie szkła to lepiej sobie daruj...
Pentax k-7? marzenie... tylko jak narazie sporo kosztuje :/
K20D też jest świetny i jakość wykonania pierwsza klasa szkoda tylko, że ma procesor od starszych modeli i przez to jest troche powolniejszy jest... może to i nie reporterka, ale półka semi-pro już powinna do czegoś zobowiązywać...
Konto usunięte: ale taka prawda :] jaki sens kupować D60... co z tego, że tańsze body jak obiektywy do niego są dużo droższe... Do D90 kupi portretówke 50mm 1.8 za poniżej 500zł nówke! a do D60 trzeba dac 1000zł więcej
no to jak ktos nie ma kasy to niech sie w to nie bawi i kupi sobie zenita jak napisales. wiekszosc osob majacych te aparaty nowe czy to d90 czy d60 tak naprawde nie wykorzystuje mozliwosci jakie daja te kamery. bo jak dla mne bez sensu jest kupic aparat za pare tysiakow zeby sobie ustawic go na auto z af i zrobic zdjecie ktore bedzie wygladalo identycznie jak zrobione kompaktem.
Ale ND90 jednak lepszy od w/w Pentaxa? :). I jak jest z szkłami do niego (Pentaxa)?
Konto usunięte: Do D90 kupi portretówke 50mm 1.8 za poniżej 500zł nówke! a do D60 trzeba dac 1000zł więcej
Dlatego też skłaniam się do D90... ;P. Jutro Wam powiem, co zakupiłem :).
Konto usunięte: Co do samego body to ja bym wziął D300 ze względu na świetny AF, szybkostrzelność i współpraca ze szkłami manualnymi z bagnetem Nikona czy też M42 jest już lepsza niż w tych Nikonach z niższej półki. Ale jak chcesz mieć jeszcze w cenie szkła to lepiej sobie daruj...
Niestety, już nie moja półka cenowa, może kiedyś...
Konto usunięte: zreszta teraz wiekszosc obiektywow jest robinoa z wlasnym silnikiem af a jak cie nie stac to stul pysk i nie wkqrwiaj ludzi tepa pisdo!
Spokojniej ;). A wolę kupić body droższe o 1000 zł i kupić stałkę o tyle tańszą... A przy większej ilości obiektywów wyjdzie to na plus.
Pozdrawiam