Wasze fotki - oceniamy i komentujemy! strona 373 z 524
O w mordę. Myślałem ze jak dodaje zdjęcia przez skrypt Fotka to zmniejszy je do odpowiedniej wielkości która jest zalecana na forum..... Przepraszam za to!
A jeszcze jedno, dobrze wiem ze jest mydło na zdjęciach i niekiedy nie usunięte sylwetki ewentualnie zdjęcie trochę nietrafione lub cień pod oczami, ale tak jak pisałem to największe gówno jakie mogę wstawić bez wstydzenia się za nie.
to ile czasu poswiecilo sie na obrobke nie moze byc wyznacznikiem czegokolwiek
a tak poza tym to wolałbym zobaczyc najlepsze, a nie piszesz ze wrzuciłeś najgorsze
Swoja droga ja zdjec, z których jestem totalnie nie zadowolny i sa najgorsze bym nie podpisywal
Jakiż z ciebie 'wielki' fotograf, skoro nawet nie umiesz czytać exifów ;( Już nie wspomnę o wzmiance na temat 18-105 bo każdy doświadczony widzi że to 'portretówka' ou.
Co do prześwietleń kochanie.. nie każde zdjęcie musi być idealnie naświetlone, mieć idealny 'kąt' i być idealne pod każdym względem bo takie zdjęcia owszem są fajne ale na dłuższą metę - nudne.
Może pokaż swoje zdjęcia to ja je ocenię, ciekawe czy będą idealne.
Pozdrawiam 'profesyonalystĘ' ;)
Joker, trochę się nie zrozumieliśmy. To są najgorsze które jestem w stanie pokazać. Te miałem pod ręką to wrzuciłem, bo właśnie nad nimi trochę pracuje. Ale kiedy skończę to wrzucę te lepsze wraz z blogiem etc etc etc.... Chodziło mi raczej o pokazanie ze wrzucenie takiego gówna jak ta dziewczynka wyżej mija się zupełnie z celem, ja osobiście wstydziłbym się pokazywania czegoś takiego. To nawet przejawia mniejszą wartość estetyczną niż te moje centralne pstryki.
Ramkę i podpis dodaje z automatu, no oprócz tego palucha (to jakiś koncert był) tam przestawiłem na drugą stronę. Właśnie też się zastanawiam dlaczego photoshop przy tych samych ustawieniach raz robi podpis jaśniejszy a raz ciemniejszy.
Ja tu nie widzę portretówki. Przy 70 na 70-200 2.8 (na 8) mam chyba nawet mniejszą głębie jak patrze na zdjęcia. A propos chciałbym abyś mi pokazała która portretówka ma ogniskową 62 :) Widzę ze albo nie masz wiedzy na temat obiektywów albo nie umiesz czytać exifów. :)
Jasne ze nie musi. Jest nawet styl prześwietlania zdjęć i wychodzą całkiem ciekawe zdjęcia, ale nie w tym przypadku. Kolejna sprawa jest coś takiego jak rawy. Odpalasz LR, photoshopa, cokolwiek z obsługą rawa i bardzo szybciutko poprawiasz zdjęcie do optymalnego naświetlenia. :)
Zdjęcia wykonane prawidłowo, z duszą są nudne?:)..... jeśli tak uważasz to nie dojdziemy do porozumienia ponieważ ja oprócz tematu zdjęcia cenie jego technikę i wykonanie. Zdjęcie tamtej dziewczyny jest po prostu gównem, ani dobrze wykonane, ani obiekt fajnie uchwycony to tylko ustawienie ogniskowej do tego źle dobrany czas i przesłona.
Do oceniania zdjęć nie trzeba robić ich bardzo dobrych:) Trzeba po prostu patrzeć mieć gust i znać pewne kanony fotografii.
To co wstawiłem miałem pod ręką bo nad tym właśnie pracuję (z mniejszym lub lepszym skutkiem) Tak jak pisałem to co wrzuciłem to najgorsze jakimi jestem w stanie się na obecną chwilę oficjalnie pochwalić i niech będa jednocześnie najlepsze bo nic innego na dysku nie mam. A z którego jestem z nich najbardziej zadowolony? z typa z palcem.
nie wierzę w to co czytam, sugerujesz że nie wiem jakim aparatem z jakim obiektywem robiłam zdjęcia?! Człowieku fajnie że masz jakieś tam pojęcie o obiektywach, sprzęcie itp ale na boga czytaj co piszesz a potem 'świeć' inteligencją !
Czepiasz się o zdjęcia na jakimś losowym portalu. Myślisz że specjalnie będę odpalać ps'a żeby poprawić zdjęcie? Noo jeżeli tak sądzisz to .. o jezu.
Poza tym, nie każde zdjęcie wymaga poprawek, jeżeli odpalasz ps'a or smth by poprawić KAŻDE zdjęcie jakie zrobisz to musisz bardzo nisko oceniać swoje prace.
Nie wiem coś czytał albo kto wpoił ci takie brednie ale po raz 2 współczuję.
trochę Sie nie rozumiemy. Ja nie mówie o Tobie, tylko o tej dziewczynce od tego krzaka. No chyba ze Ty robiłaś tego krzaka więc w takim przypadku nie masz chyba zielonego pojęcia czym robisz zdjęcia.
Jeśli wrzucasz zdjęcia bezpośrednio z aparatu bez obróbki to całkowicie lekceważysz osiągnięcia techniki cyfrowej. Jednym z największych plusów aparatów cyfrowych jest właśnie możliwość tej obróbki.
Nie znam fotografów którzy strzelają chociaż 2% zdjęć nie wymagających obróbki cyfrowej.
Kolejna bzdura w Twoim wykonaniu. :)
Sądziłam że cały czas piszemy o moich zdjęciach. W takim razie wybacz.
Ignoruje bo nie widze sensu poprawiania ich żeby potem wstawić na fotkę.pl.
I znowu się nie rozumiemy.
I chyba nie zrozumiemy.
Jak poczytasz trochę o historii fotografii to dowiesz się ze było wielu wybitnych krytyków fotograficznych którzy nie osiągali jakiś sukcesów wielkich robiąc zdjęcia. :) Za to byli dokładni w ocenianiu, w drugą stronę to ze ktoś robi świetne zdjęcia nie koniecznie oznacza ze umie je oceniać. :) Kiedyś w jakieś biografii czytałem o jakimś fotografie który sam to powiedział. :) Ze zdjęcia umie robić ale do oceniania innych się nie nadaje. :)
Wiem ilu ich było.
Moim zdaniem nie nadajesz się do oceniania, ponad 99% twoich ocen zdjęć jest na zero. Piszesz że 'gówna' itp. Albo musisz być wielkim zakompleksionym dzieciakiem któremu mama kupiła lustrzankę a tata pochwalił zdjęcia i uważasz że są najlepsze albo czytałeś coś tam o fotografii, robisz zdjęcia około 2 lata i na siłę próbujesz udowodnić że masz wiedzę porównywalną do wiedzy moich wykładowców.
Spauzuj, daj sobie trochę czasu a przede wszystkim przestań robić z siebie starego malutkiego i tak bardzo przejmować się jak kto robi zdjęcia bo nie jest to portal typu plfoto tylko Fotka :-)
Wątpię. :)
Polecam popatrzeć na moje wcześniejsze komentarze w tym wątku. :) Chyba nie raczyłaś poświęcić na to więcej niz 1min ponieważ generalizujesz. Dużo zdjęć które tu trafia to gówno. Lecz nie wszystkie, są tu zdjęcia które pokazują coś ciekawego. Ale jeśli ktoś pstryka bez przemyślenia obiekt to już ciężko nazwać dobrym zdjęciem. :) ustawienie ostrości i wyzwolenie migawki to przynajmniej dla mnie nie jest fotografia. :)
W przeciwieństwie do Ciebie sam zarobiłem na swój sprzęt. :)Nie zawdzięczam niczego rodzicom co pewnie u Ciebie jest podstawą. :)
Widzę ze masz nawet problemy z czytaniem ze zrozumieniem. :)
Jeśli Twoi wykładowcy wmówili Ci ze zoomy z ogniskową 18 i 34 to obiektywy portretowe to zmień uczelnie. Nigdy w życiu nie słyszałem większej bredni.
Jeśli ktoś Tu prezentuje zdjęcia to liczy chyba na ich ocenę, dziwne ze Twoja małostkowość nie potrafi tego zrozumieć. Zamierzam za każdym razem oceniać zdjęcia zgodnie z własna opinia.