Farida
Farida
  11 maja 2009 (pierwszy post)
W tym wątku możesz pochwalić się swoimi fotkami i wklejać do nich linki, a inni oceniają, komentują, udzielają rad itd;)
joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  7 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a jesli chodzi o parasolke to jaka byla by najlepsza? bo widzialem ze jest ich kilka do wyboru...

biała rozpraszająca co do rozmiaru to zawsze wieksza będzie lepsza :) i tak sie składają więc nie ma co myśleć że mniejsza jest bardziej poręczna
explorator666
explorator666
  7 listopada 2011
joker4444
joker4444: biała rozpraszająca co do rozmiaru to zawsze wieksza będzie lepsza

aha dzięki:)

joker4444
joker4444: tak sie składają więc nie ma co myśleć że mniejsza jest bardziej poręczna

racja:P

tak przeglądam allegro to widze ze można kupić razem i osobno te rzeczy..
http://allegro.pl/zestaw-reporterski-parasolka-statyw-uchwyt-zp1-wwa-i1901277209.html - to sie nada na początek??
joker4444
joker4444
  8 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to sie nada na początek??

tak tyle ze w plenerze zawsze dobrze kogos do trzymania tego miec taka parasolka dziala jak zagiel nawet maly wiatr to przewrocic moze
explorator666
explorator666
  8 listopada 2011
joker4444
joker4444: tak tyle ze w plenerze zawsze dobrze kogos do trzymania tego miec taka parasolka dziala jak zagiel nawet maly wiatr to przewrocic moze

znajdzie sie jakis kamień lub kogoś do podtrzymania:D..albo bedzie sie uzywalo jej w takich miejscach gdzie wiatr bedzie najmniejszy. W zasadzie o to sie nie martwie coś wymyślę, bardziej zalezy mi na poprawnych efektach na zdjęciu:)
joker4444
joker4444
  8 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: bardziej zalezy mi na poprawnych efektach na zdjęciu:)

oprocz lampy bardzo fajne i łatwiejsze do ogarnięcia efekty daje blenda w lampie bez hss jestes ograniczony czasem synchronizacji co często w dobrych warunkach w plenerze wymuszea przymkniecie szkła a nie zawsze tego chcemy
explorator666
explorator666
  8 listopada 2011
joker4444
joker4444: blenda

tylko ze tutaj to już ktoś ją bedzie musiał trzymać, a wątpie ze zawsze bede w stanie ogarnąć kogoś do tego.:mrgreen: a i z blendą to jak widziałem zawsze jej uzywali jak bylo swiatlo sloneczne a chyba nie sprawdziłaby sie pod wieczór prawda? czy wtedy jakoś od lamp te swiatło wykorzystać ?:woot:
jesli bym miał kogos do pomocy to wtedy mogłbym spróbować z blendą...zobacze bo przynajmniej nie jest ona cięzka i da sie ją zwinąć :P

joker4444
joker4444: wymuszea przymkniecie szkła a nie zawsze tego chcemy

hmm bo mowisz o przymykaniu przyslony zeby nie bylo przepaleń na zdjeciu tak ??

bo jesli dobrze Cie zrozumialem to nie są to duze wartości. ostatnio robiłem z tymi starymi lampami, zdjecia pentaconem 1.8 i o duzo go nie przymykałem no i czas w aparacie wtedy tez miałem "normalny" :D

Chyba ze nie mówisz o tym?:P to wtedy sie pogubilem:zonk:
joker4444
joker4444
  8 listopada 2011

czas synchronizacji determinuje Ci że nie zejdziesz poniżej 1/180 sekundy( w pentaksie) przy krotszym lampy bez hss nie błysą a takie masz ;) co łatwo sobie wyobrazić że jak jest dużo światła to tak długoi cxzas(1/180) bedzie wymagał przymkniecia szkła aby nie przepaliło (ewentualnie szary filtr na obiektyw)

explorator666
explorator666
  8 listopada 2011
joker4444
joker4444: przy krotszym lampy bez hss nie błysą a takie masz ;)

racja - wlasnie przed chwilą sie upewniłem:)
pamiętam jak pierwszy raz sie tym bawilem to jedna lampa w momencie wyzwalania osietlała tylko połowe obrazu - i wtedy wlasnie nie jarzylem o co z tym chodzi dotąd az nie dowiedziałem sie ze lepiej nie schodzic ponizej 1/180

joker4444
joker4444: co łatwo sobie wyobrazić że jak jest dużo światła to tak długoi cxzas(1/180) bedzie wymagał przymkniecia szkła aby nie przepaliło (ewentualnie szary filtr na obiektyw)

tak teraz rozumiem:)
jeden szary mam ND4 wiec nastepnym razem go wykorzystam:P
joker4444
joker4444
  8 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: wyzwalania osietlała tylko połowe obrazu - i wtedy wlasnie nie jarzylem o co z tym chodzi dotąd az nie dowiedziałem sie ze lepiej nie schodzic ponizej 1/180

w nowszych pentaksach w ogole nie wyzwala wtedy ani ze stopki ani z gniazda synchro

Konto usunięte
Konto usunięte: jeden szary mam ND4 wiec nastepnym razem go wykorzystam:P

filtry do tego celu stosowane to raczej takie zlo konieczne
explorator666
explorator666
  8 listopada 2011
joker4444
joker4444: w nowszych pentaksach w ogole nie wyzwala wtedy ani ze stopki ani z gniazda synchro

to lipa....bo z czasem miałem zamiar kupic jakiegos km lub kx :/

joker4444
joker4444: filtry do tego celu stosowane to raczej takie zlo konieczne

hmm zobacze co z tego wyjdzie:P zawsze mozna jeszcze zdjęcie potem jakoś poprzerabiać.

a jeszcze myslałem nad kupnem filtrów kolorowych na palnik do lamp - myslisz ze warto ??
joker4444
joker4444
  8 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to lipa....bo z czasem miałem zamiar kupic jakiegos km lub kx :/

a co z tego jakby wyzwalały jak to poniżej czasu synchro i na zdjeciu bedzie niedoswietlony fragment od lamelek migawki po prostu trzeba lampe z hss jak Ci sie strobing spodoba
explorator666
explorator666
  8 listopada 2011
joker4444
joker4444: a co z tego jakby wyzwalały jak to poniżej czasu synchro i na zdjeciu bedzie niedoswietlony fragment od lamelek migawki po prostu trzeba lampe z hss jak Ci sie strobing spodoba

to znaczy ten czas to stawiam ze nadszedłby za jakies kilka lat:D lub jesli obecny by mi padł :)
czytałem o lampach Youngnuo że podobno sa dobre do strobingu więc juz wolałbym w nie zainwestować bo chyba takie wyjscie było by bardziej oplacalne ? ale to równiez w przyszłości...bo jedna 3 stówki.. a ja przez najblizsze 1,5 roku bede bezrobotny bo do szkoly chodze:D
joker4444
joker4444
  8 listopada 2011

YN nie maja hss ani ttl z Pentaksem i to ich najwieksza wada

explorator666
explorator666
  8 listopada 2011
joker4444
joker4444: YN nie maja hss ani ttl z Pentaksem i to ich najwieksza wada

aha czyli jak narazie zostaje przy swoich starych;P
joker4444