Farida
Farida
  11 maja 2009 (pierwszy post)
W tym wątku możesz pochwalić się swoimi fotkami i wklejać do nich linki, a inni oceniają, komentują, udzielają rad itd;)
oscaro
oscaro
  8 listopada 2011

To zdjęcie to katastrofa.:) Pierwsze co się rzuca w oczy to twarz. Daje wrażenie odstającej od całej rzeczywistości, biała totalnie niekomponująca się z resztą ciała. Potem idziemy w stronę brzucha gdzie powstaje cień który już krzyczy o pomstę, dochodzimy niżej ręce znowu dają cień a dokładnie to teczka.... katastrofa. Idziemy na tło bo o urodzie modelki wole nie pisać. Tło w porównaniu z przodem zdjęcia wydaje się wysrane... kolory przypominają niekiedy zachód i późna jesień (lewa strona) a niekiedy lato (zielone kolory liści) Wygląda jakbyś przesunął wszystkie paski saturacji w górną cześć paska, a potem nieudolnie majstrował przy kolorystyce. A całe użycie lampy w tym przypadku spowodowało ze postać wygląda jak wycięta z tandetnego magazynu i żywcem na siłę wklejona w to tło. Ogólnie oceniam cała fotografie na 1 z minusem. Można było obyć się bez lampy spokojnie, iso 200 - ev na ponad 1.70 czas 1/30 ... spokojnie można było wejść na iso 800, ev na + albo = 0 czas dać może zostać jeśli jeszcze nie masz stabilnej ręki, ewentualnie użyć statywu i darować sobie tą lampę. Albo chociaż pyknąć ją od listka z góry (chociaż wątpię aby warunki tego aż tak bardzo wymagały) Serdecznie Cie pozdrawiam i na przyszłość proszę o umieszczanie większych zdjęć tak abym mógł skomentować resztę cech zdjęcia.:)

oscaro
oscaro
  8 listopada 2011

Składnia może być trochę dziwna ponieważ pisałem to na parę razy starając się w miedzy czasie wywnioskować co Ci ta biedna "modelka" zrobiła skoro tak ją skrzywdziłeś tym zdjęciem. A i puenta co do całości aby w paru zdaniach opisać to co wszyscy widzimy "jedno wielkie, wręcz niewyobrażalne gówno"
A i jeszcze raz Cie serdecznie pozdrawiam.:)

explorator666
explorator666
  8 listopada 2011
oscaro
oscaro: To zdjęcie to katastrofa.:) Pierwsze co się rzuca w oczy to twarz. Daje wrażenie odstającej od całej rzeczywistości, biała totalnie niekomponująca się z resztą ciała. Potem idziemy w stronę brzucha gdzie powstaje cień który już krzyczy o pomstę, dochodzimy niżej ręce znowu dają cień a dokładnie to teczka.... katastrofa. Idziemy na tło bo o urodzie modelki wole nie pisać. Tło w porównaniu z przodem zdjęcia wydaje się wysrane... kolory przypominają niekiedy zachód i późna jesień (lewa strona) a niekiedy lato (zielone kolory liści) Wygląda jakbyś przesunął wszystkie paski saturacji w górną cześć paska, a potem nieudolnie majstrował przy kolorystyce. A całe użycie lampy w tym przypadku spowodowało ze postać wygląda jak wycięta z tandetnego magazynu i żywcem na siłę wklejona w to tło. Ogólnie oceniam cała fotografie na 1 z minusem. Można było obyć się bez lampy spokojnie, iso 200 - ev na ponad 1.70 czas 1/30 ... spokojnie można było wejść na iso 800, ev na + albo = 0 czas dać może zostać jeśli jeszcze nie masz stabilnej ręki, ewentualnie użyć statywu i darować sobie tą lampę. Albo chociaż pyknąć ją od listka z góry (chociaż wątpię aby warunki tego aż tak bardzo wymagały) Serdecznie Cie pozdrawiam i na przyszłość proszę o umieszczanie większych zdjęć tak abym mógł skomentować resztę cech zdjęcia.:)

oscaro
oscaro: Składnia może być trochę dziwna ponieważ pisałem to na parę razy starając się w miedzy czasie wywnioskować co Ci ta biedna "modelka" zrobiła skoro tak ją skrzywdziłeś tym zdjęciem. A i puenta co do całości aby w paru zdaniach opisać to co wszyscy widzimy "jedno wielkie, wręcz niewyobrażalne gówno" A i jeszcze raz Cie serdecznie pozdrawiam.:)

ostro pocisnełes:brawo: przepraszam ze nie jestem tak wspaniałym profesjonalistą jak Ty Mistrzu ale staram uczyc sie na bledach:) a i dziękuję za krytykę -przyda sie:)

oscaro
oscaro: Można było obyć się bez lampy spokojnie

no i proponuje przeczytać iles tam postów wyżej:)
oscaro
oscaro
  9 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: i dziękuję za krytykę -przyda sie:)

To nic innego jak słowa szczerej prawy poparte konstruktywnymi argumentami.:)

Konto usunięte
Konto usunięte: no i proponuje przeczytać iles tam postów wyżej:)

Przeczytałem 2 w tym ten który wkleiłeś z zestawem reporterskim "parasolek" i wtedy stwierdziłem ze niema sensu nawet tego komentować.

Konto usunięte
Konto usunięte: przepraszam ze nie jestem tak wspaniałym profesjonalistą jak Ty

Wybaczam. :D

Konto usunięte
Konto usunięte: ale staram uczyc sie na bledach:)

Bez obrazy ale to co wkleiłeś wygląda jakbyś na siłe starał się zrobić tam błędy. Przekombinowałeś wszystko i efekty wyszedł taki jak widać ...
explorator666
explorator666
  9 listopada 2011
oscaro
oscaro: To nic innego jak słowa szczerej prawy poparte konstruktywnymi argumentami.:)

spoko. ale juz sie tak nie jaraj :) Już dowiedziałem sie od Ciebie ze jest ono gorsze niż złe:)

oscaro
oscaro: Bez obrazy ale to co wkleiłeś wygląda jakbyś na siłe starał się zrobić tam błędy. Przekombinowałeś wszystko i efekty wyszedł taki jak widać ...

Ty tez byłeś początkującym więc wyluzuj bo za ostro sie spinasz niepotrzebnie:) to foto bylo złe-ok nastepnym razem zastosuje sie do Waszych wskazówek i postaram sie zrobić je poprawnie - w koncu tutaj je dodalem aby dowiedziec sie co z nim nie tak prawda?:)
oscaro
oscaro
  9 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: w koncu tutaj je dodalem aby dowiedziec sie co z nim nie tak prawda?:)

I dostałeś odpowiedź.:)

Konto usunięte
Konto usunięte: Ty tez byłeś początkującym

Ale ja nadal nim jestem.
kndz
kndz
  9 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: w koncu tutaj je dodalem aby dowiedziec sie co z nim nie tak prawda

ale nie licz na to.. :D tutaj hejterzy Cię zjedzą :D
explorator666
explorator666
  10 listopada 2011
oscaro
oscaro: I dostałeś odpowiedź.:)

ok,ok...

Konto usunięte
Konto usunięte: tutaj hejterzy Cię zjedzą :D

teraz widze:D no ale trudno, wole nasluchac sie od tych co sie znają, co zle robie i to starac sie poprawiac niz uslyszec od laika ze jest ok i dalej siedzieć w tym samym z myslą ze wszystko robie dobrze:)
BujajacaWoblokachh
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  10 listopada 2011

takie jakies...

Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
asexualna
asexualna
  10 listopada 2011
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: takie jakies...

Najzwyklejsze zdjęcie mostu o zachodzie słońca jakie widziałam. Podobne mam na komórce, pozdrawiam.
oscaro
oscaro
  11 listopada 2011

Kasia, to zdjęcie jest brązowe. Z jednej strony (znowu lewej) masz fajnie zaczynający się zarys ciemnej plamy z widocznymi tyko konturami aby za chwile przejść w coś brudnego. Nawet woda wygląda jak szambo. To zdjęcie przynajmniej do mnie nie trafia z żadnej strony. Typowe, pospolite, źle wykonane i wydaje mi się ze nawet bez retuszu. Ps, mogłaś poczekać jak autobus przejedzie.

asexualna
asexualna
  11 listopada 2011
oscaro
oscaro: Kasia, to zdjęcie jest brązowe. Z jednej strony (znowu lewej) masz fajnie zaczynający się zarys ciemnej plamy z widocznymi tyko konturami aby za chwile przejść w coś brudnego. Nawet woda wygląda jak szambo. To zdjęcie przynajmniej do mnie nie trafia z żadnej strony. Typowe, pospolite, źle wykonane i wydaje mi się ze nawet bez retuszu. Ps, mogłaś poczekać jak autobus przejedzie.

Ja mam wrażenie, że przechodziła, wyjęła z kieszeni aparat, cyknęła i pobiegła na ów autobus. Zdjęcie troche jakby przypadkowe.
oscaro
oscaro
  11 listopada 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Zdjęcie troche jakby przypadkowe.

Zdjęcie typowo przypadkowe są na prawdę dobre. Widziałem nawet parę prac z cyklu życie miasta, ale tam jest masę ruchu, elementów które są ciekawe tu jedynie autobus jadący po moście a reszta sugeruje sporą ciszę.
asexualna
asexualna
  12 listopada 2011
oscaro
oscaro: Zdjęcie typowo przypadkowe są na prawdę dobre. Widziałem nawet parę prac z cyklu życie miasta, ale tam jest masę ruchu, elementów które są ciekawe tu jedynie autobus jadący po moście a reszta sugeruje sporą ciszę.

No tak, zdjecia z miasta, zdjęcia reporterskie są spoko jeśli są robione przypadkowo, jeśli coś się dzieje w miedzy czasie, ale nie most na tle zachodzącego słońca. Takie zdjęcia to ja robiłam w wieku 16 lat.
oscaro
oscaro
  12 listopada 2011

Asexualna, obiekt jest bardzo dobry, nie wiem czego Ty chcesz. Jest sporo ciekawych szlagierów które początkujący fotograf może wykonać, a nawet nie tylko początkujący. W tym przypadku wyszło jak wyszło, wymaga to poprawy ale sama koncepcja jest całkiem ok. Pamiętaj, to że TY wykonywałaś takie zdjęcia w wieku 16-stu lat, nie oznacza ze wszyscy to robili. I skoro mając te 16-scie lat byłaś już na tyle uzdolniona aby wykonywać zdjęcia pod słońce w sposób dobry lub bardzo dobry to gratuluje. Ja z przykrością muszę stwierdzić ze nie byłem taki zdolny jak Ty.