GabriellaAcMilan
GabriellaAcMilan
  30 czerwca 2009 (pierwszy post)
Witam. Ostatnio tutaj źle się dzieje, więc postanowiłam zalożyć zupełnie inny temat. Taka miła odskocznia od powtarzających się tematów.

Wiemy, że w sporcie oprócz indywidualistów rządzą również słynne rodzeństwa. Bywa często, że brat jest lepszy od siostry. A już gorzej w tej samej dyscyplinie, kiedy muszą ze sobą rywalizować. Chociażby w tenisie. Bywa też tak, że mamy do czynienia z siostrami, które z wielkim powodzeniem rządzą w jednej dyscyplinie.

Q: Wymieńcie nazwiska rodzeństwa. W jakich dyscyplinach występują? Które z nich odnosi największe sukcesy od rodzeństwa? Co możecie napisać o nich?
Q: Uzasadnijcie w paru zdaniach, dlaczego rodzeństwo wzbudziło u Was respekt i poważanie.

Tak, wiem, banalny temat. Ale nudziło mi się ;P Pozdrawiam :)
thomas893
thomas893
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: sławne rodzeństwa

Taki chyba był Twój pierwszy temat na tym forum :mrgreen:

Konto usunięte
Konto usunięte: Wymieńcie nazwiska rodzeństwa. W jakich dyscyplinach występują? Które z nich odnosi największe sukcesy od rodzeństwa? Co możecie napisać o nich?

Bracia Lijewscy, piłka ręczna. M.in. wicemistrzostwo świata i brąz ;]

Konto usunięte
Konto usunięte: Q: Uzasadnijcie w paru zdaniach, dlaczego rodzeństwo wzbudziło u Was respekt i poważanie.

Bo są z Osw :ziober2:
krzychu7818
krzychu7818
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Ostatnio tutaj źle się dzieje

sezon ogórkowy , mało co się dzieje ciekawego teraz w sporcie

Konto usunięte
Konto usunięte: Wymieńcie nazwiska rodzeństwa. W jakich dyscyplinach występują?

a to np Janica i Ivica Kostelic narciarstwo alpejskie , Dinara i Marat Safin tenis ziemny

NeverMind1910
NeverMind1910
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Q: Wymieńcie nazwiska rodzeństwa. W jakich dyscyplinach występują? Które z nich odnosi największe sukcesy od rodzeństwa? Co możecie napisać o nich?

Najbardziej imponują mi bracia Toure. Obaj wychowywali się w szkółce piłkarskiej w Abidżanie ( WKS) a teraz występują w czołowych klubach europejskich. Starszy z braci Toure- Kolo jest obrońcą Arsenalu Londyn. Charakteryzuje go konsekwencja w grze defensywnej, dobre decyzje i wyśmienita gra głową. Jest moim zdaniem najlepszym obrońcom środkowym pochodzącym z Afryki.
Yaya Toure to defensywny pomocnik FC Barcelona. Jego kariera nie zaczęła się tak różowo jak starszego brata. Wędrował po mniej znanych klubach. Teraz jest podstawowym graczem Barcelony. Świetny w defensywie i znakomicie rozpoczynający akcje w ofensywie. Dzięki takim graczom Afryka ma renomę "produkcji" graczy idealnych na pozycję defensywnego pomocnika. Przykładami są : Essien, Sissoko, Keita, Obi Mikel, Muntari, Diarra czy Vieira.
W Portugalii pomimo innych przydomków wychowali się Maniche i Jorge Ribeiro obaj występowali w reprezentacji kraju.
W zasadzie będę wypowiadał się tylko o piłce nożnej. Chociaż z pewnością w głowie mam jeszcze kilka rodzeństw w sporcie. Przeglądając jeszcze historie Ekstraklasy. Występowali bracia Zającowie, Brożkowie, Broziowie, Bronowiccy, Ekwuemme ( Tych graczy w Ekstraklasie i niższych szczeblach rozgrywkowych było wielu. Jeszcze teraz chodzą mi po głowie imiona : Emanuel, Martins, Lucky czy Pascal). Podobna sytuacja ma się z Gancarczykami. Janusz i Marek grają w Śląsku Wrocław jednak ich bracia również grywają w piłkę w niższych szczeblach rozgrywkowych. Znany w lidze Polskiej Adrian Sikora również ma brata. Nazywa się Mieczysław obecnie gra w Podbeskidziu, ale w barwach ŁKS występował w Ekstraklasie. Na zapleczu Ekstraklasy w barwach Znicza grają Mikołaj i Maciej Rybaczukowie. Bracia Burkhardt, czyli najbardziej niesforne rodzeństwo. Pierwszy gra na zapleczu Szweckiej ligi a drugi w Warcie Poznań. Mogą zagrać w następnym sezonie w jednym klubie. Testuje ich Arka Gdynia.
Skoro jesteśmy na zapleczu Ekstraklasy w Motorze Lublin występują bracia Kamil i Rafał Król.

Oczywiście jest jeszcze parę nazwisk które mam w głowie. Jednak tyle starczy na jeden post. Trzeba zostawić jeszcze opcje na dalsze rozważania. Oczywiście wypowiadam się wyłącznie o piłkarzach nadal kontynuujących karierę.

Konto usunięte
Konto usunięte: Tak, wiem, banalny temat. Ale nudziło mi się ;P Pozdrawiam :)

Dobrze, że ci się nudziło. Chwała za założony temat.
WueRZet
WueRZet
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Ostatnio tutaj źle się dzieje,

Bo o czym tu pisać. Lato w pełni.

Konto usunięte
Konto usunięte: Q: Wymieńcie nazwiska rodzeństwa. W jakich dyscyplinach występują? Które z nich odnosi największe sukcesy od rodzeństwa? Co możecie napisać o nich?

Z przeszłości to zdecydowania bracia Kuchar. Tadeusz, Karol, Władysław, Wacław, Mieczysław i Zbigniew. Wystarczy poszperać o nich w wikipedii. Głowa boli od ilości mistrzowskich tytułów w większości uprawianych wówczas sportów :szok2:
ManOfTheMatch
ManOfTheMatch
  30 czerwca 2009
no to tak:
Ronald i Frank De Boer, Brian i Michael Laudrup, Yaya i Kolo Toure, Uli i Dieter Hoeness, Bobby i Jack Charlton, Maniche i Jorge Ribeiro, Kalu i Ikechukwu Uche, Krzysztof i Robert Warzychowie, Piotr i Marek Świerczewscy, Michał i Marcin Żewłakowowie, Marek i Bogusław Saganowscy, Roberto i Dino Baggio i jak mi się jacyś bardziej znani niewymienieni przypomną to napiszę :D

Konto usunięte
Konto usunięte: bracia Zającowie

którzy Zającowie byli braćmi?
ManOfTheMatch
ManOfTheMatch
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Krzysztof i Robert Warzychowie

oni oczywiście nie byli braćmi, wiedziałem, że cos pomylę :ninja:
krzychu7818
krzychu7818
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Krzysztof i Robert Warzychowie

Konto usunięte
Konto usunięte: Roberto i Dino Baggio

przeciez oni nawet spokrewnieni ze sobą nie są

ManOfTheMatch
ManOfTheMatch
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: przeciez oni nawet spokrewnieni ze sobą nie są

tak mi się nazwiska skojarzyły, na szybko z głowy pisałem :C
NeverMind1910
NeverMind1910
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: którzy Zającowie byli braćmi?

Rzeczywiście masz racje. Miałem na myśli Bogdana i Marka. Może to wpływ antybiotyków na głowę..

Konto usunięte
Konto usunięte: Marek i Bogusław Saganowscy

Ale ten drugi to nawet chyba w okręgówce nie gra tylko w reprezentacji Beach Soccera.

Konto usunięte
Konto usunięte: Kalu i Ikechukwu Uche

Ciekawy zawodnik z tego Ikechukwu. Prawdopodobnie zasili Valencie.

WueRZet
WueRZet: Bo o czym tu pisać. Lato w pełni.

Dawno nie założyłeś nowego tematu :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Michał i Marcin Żewłakowowie

To oczywiście najbardziej obecni znani bracia reprezentujący piłkę nożną.
ManOfTheMatch
ManOfTheMatch
  30 czerwca 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale ten drugi to nawet chyba w okręgówce nie gra tylko w reprezentacji Beach Soccera.

no tak, ale chodziło o sportowców, więc tym jest i nawet jednym z najlepszych w swej dziedzinie...

jeszcze zapomniałem o braciach Garym i Phillu Neville'ach, braciach Kalou z WKS-u, braciach Inzaghich :tak:, Kovacach z Chorwacji, Philippie i Davidzie Degen ze Szwajcarii czy ich rodakach pochodzących z Turcji Yakinach czy Bierezuckich z Rosji.
ManOfTheMatch
ManOfTheMatch
  30 czerwca 2009
A tak odrywając się nieco od futbolu myślę, że warto wspomnieć o braciach Bachledach - Andrzeju i Janie, którzy byli jednymi z najwybitniejszych polskich narciarzy.
W biathlonie znany był ród Ziemianinów.
Na żużlu spotykamy braci Gollobów.
W boksie są bracia Kliczko - chyba najbardziej znane rodzeństwa w tej chwili.
W F1 byli bracia Schumacherowie...
W polskiej reprezentacji hokeja na trawie był niegdyś przypadek, że grały aż 4 pary braci: Artur i Piotr Mikułowie, Zbigniew i Mirosław Juszczakowie, Sławomir i Tomasz Choczajowie, Robert i Tomasz Grotowscy.
W piłce nożnej zapomniałem jeszcze o braciach Ferdinandach, Dudkach, Altintopach, czy Mpenzach.
seweryn1908
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 12
seweryn1908
  30 czerwca 2009
a bracia golcowie?
Freddie2007
Freddie2007
  30 czerwca 2009
Konto usunięte

Na pewno bracia Kliczko, Dinara i Marat Safin - chyba moje ulubione rodzeństwo obydwoje byli lub obecni liderzy rankingu, bracia Gollobowie, bracia Hautameki w skokach tak na szybko:woot:
NeverMind1910
NeverMind1910
  30 czerwca 2009
seweryn1908
seweryn1908: a bracia golcowie?

Jesteś aż tak głupi, czy tylko udajesz?

Bracia Davids, Sneijder, Giovinco..

Zastanawiam się tylko w jakim kierunku idzie ta dyskusja. Wymieniamy nazwiska, jednak nie prowadzi to do jakiejkolwiek dyskusji. Wygląda to jak licytacja. Dlatego spróbujcie odpowiedzieć na pytanie dlaczego właśnie te rodzeństwo wam imponuje.

Konto usunięte
Konto usunięte: W piłce nożnej zapomniałem jeszcze o braciach Ferdinandach, Dudkach, Altintopach, czy Mpenzach.

Dodałbym jeszcze Paolo i Fabio Cannavaro.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.