| Fotka.com
222slodki222
222slodki222
  5 January 2012 (pierwszy post)

witam w końcu do mojej miejscowosci dotarło swiatełko. podobno bedzie neostradka 6 i 10mega. ja wezme chyba 6 bo mieszkam 1km od centralki. i pytanie takie jaki radzicie router do tego by był bez awaryjny i te 6mega było stałe i prawdziwe a nie np biore 6mega a w rezultacie mam 3.5 ;/ i jak wam sie sprawuje neo?? czy macie prędkości jak w umowie. i jak wyglada sciaganie czy pełna prędkością czy tylko 1mega

Shaitan
Shaitan
  7 January 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: szczerze? jak bierzesz net z tv to i tak dają lb2 a to w sumie wystarczy:) jeżeli Cię nie zadowoli to potem mozesz pomyśleć o czymś lepszym:)

Ale - jeśli dają go odpłatnie za bodajże 10zł miesięcznie to niech się walą - TPlinka kupisz za około 75zł i masz nie dość że lepszy, to swój - a za to gówno z tp trzeba płacić a potem i tak im oddać :zonk:
222slodki222
222slodki222
  7 January 2012

wiadomo dopłacasz a moze byc gorszy nie nie biore tv tylko net. i chciałbym dobry router. co bedzie net optymalny i bez zakłóceń. Tez mysle nat tp link obecnie mam karte sieciowa gwizdek z antenka od tplinka i ładnie chodzi. a router jaki model??

denaturat
denaturat
  7 January 2012

router TP-Link nie ma w sumie lepszych urządzen o podobnej jakosci w tym przedziale cenowym co tp-linki

denaturat
denaturat
  7 January 2012

wez tylko neta unikaj "super pakietu" czyli net+tv+telefon bo ten telefon to czesciej niedziala niz dziala.
jesli juz to lepiej telefon po linii analogowej. znam z autopsji. teraz neo juz mnie nie dotyczy bo mam wlasna siec radiowa z szybkim laczem w swiat wiec zarowno ja jak i moi uzytkownicy zapomnieli co to jest neo.

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  8 January 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: szczerze? jak bierzesz net z tv to i tak dają lb2 a to w sumie wystarczy:) jeżeli Cię nie zadowoli to potem mozesz pomyśleć o czymś lepszym:)

TV w tepsie działa na każdym routerze....nie obsługuje TV przez ADSL, więc internet służy jedynie do autoryzacji :)
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  8 January 2012

Co do pakietów TV...Oni bodajże są w komitywie z N`ką, więc cudów nie ma , w porównaniu do oferty promocyjnej innych providerów TV :)

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  8 January 2012

Tak nawiasem mówiąc; przedłużyłem wczoraj umowę o kolejny rok biorąc opcję 20 Mega ;) wcześniej zrobiłem test linii i przelatuje mi 27 mega...od 12 stycznia zacznie obowiązywać u mnie nowa umowa, więc zobaczymy, czy będzie zadeklarowana prędkość i jak się będą tłumaczyć w przypadku ewentualnego niższego transferu ;) Dziwi mnie, że ta opcja rok temu była dla mnie niedostępna, a od tej chwili nic nie zmieniali a tu raptem usługa z tym parametrem jest dostępna dla mnie ;)

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  8 January 2012

Jeszcze jedna ciekawa sprawa; kolega wziął Netię 20MB...niby opcja dostępną, ale po przedłużeniu umowy internetu nie miał tydzień. Po długiej walce z operatorem okazało się, że nie może mieć większej prędkości, aniżeli 2MB...dziwne to dla mnie, bo test linii przepuszczał 19MB...jakąś dziwną politykę tam mają. W rejonach, gdzie mają sporą liczbę abonentów zaniżają parametry, najwięcej w rejonach, gdzie mają stare centrale i z poza grona klientów tp ;)

ULTIMATEshadow
Posty: 2929 (po ~202 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 3
ULTIMATEshadow
  9 January 2012
Shaitan
Shaitan: Ale - jeśli dają go odpłatnie za bodajże 10zł miesięcznie to niech się walą - TPlinka kupisz za około 75zł i masz nie dość że lepszy, to swój - a za to gówno z tp trzeba płacić a potem i tak im oddać

w sumie umowe brał wujek, podobno bez tego szajsu nie bedziesz miał tv-_- tylko ze dekoder jest z najbardziej dziadowskim brandem orange jaki w życiu widziałem(uruchamianie się trwa dosłownie 5 min a vod ssie transfer neta:rotfl:)
Ale to tylko za 75 będzie tylko rooter a on nie potrzebuje modem+rooter?

tomas
tomas: TV w tepsie działa na każdym routerze....nie obsługuje TV przez ADSL, więc internet służy jedynie do autoryzacji

czyli to bajki speców od orange -_-

tomas
tomas: Dziwi mnie, że ta opcja rok temu była dla mnie niedostępna, a od tej chwili nic nie zmieniali a tu raptem usługa z tym parametrem jest dostępna dla mnie

Modernizacja stacji bazowej czy jak to tam?
Ale w umowie masz podaną jaką prędkość min? bo to może być podstawą zerwania jakby coś nie tak, a zazwyczają robią z tym fajne obostrzenia:)

tomas
tomas: Jeszcze jedna ciekawa sprawa; kolega wziął Netię 20MB...niby opcja dostępną, ale po przedłużeniu umowy internetu nie miał tydzień. Po długiej walce z operatorem okazało się, że nie może mieć większej prędkości, aniżeli 2MB...dziwne to dla mnie, bo test linii przepuszczał 19MB...jakąś dziwną politykę tam mają. W rejonach, gdzie mają sporą liczbę abonentów zaniżają parametry, najwięcej w rejonach, gdzie mają stare centrale i z poza grona klientów tp

Mi to mimo wszystko śmierdzi winą tepsy, to na pewno oni ociągali się z aktywacją usługi i nie chcieli aktywować większej prędkości.
u mnie jest weselej, na początku lat 90(jakiś 95 a może 97) wioska się złożyła na podciągnięcie kabli do wioski liczącej raptem kilka domów a kabla musieli podciągnąć z 5 km. Zapłacono za lepsze kable a co zrobiła tepsa? puściła je nie bokiem drogi a drogą (potem jak podciągano kanalizacje była niezła beka a le dalej są płytko pod drogą) puściła chyba z 3 kable, jakkolwiek do jednego kabla były podłączone 3 osoby co wydało sie dopiero jak ktoś chciał założyć neo, dopiero ostatnim rokiem zrezygnowało z tel domowego tyle osób, aby 2 osoby mogły założyć net -_- a od 3 lat mówi się ze gmina ma zapewnić darmowy net dla całej wioski :rotfl:

Ore wa, yurusaretai n da to omou. Un, ore wa yurusaretai

Ore ni wa, dare mo tasukerarenai to omou n da. Kazoku darou ga, nakama darou ga. Dare mo.

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  9 January 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: czyli to bajki speców od orange -_-

Wszystko, co idzie po liniach tepsy, na tych samych paramet5rach linii się opiera...
Konto usunięte
Konto usunięte: Modernizacja stacji bazowej czy jak to tam?

TaK, tak...modernizują ciągle, mostkując tak, że nr swojego łącza mam jako jedyny ze swojego 5 tysiącznego miasteczka zaczynający od 721 ;P nie wspominając już faktu, że mam swoją linie w domu rodziców, którzy mają również swój numer..pomostkowali tak, że rodzice dzwoniąc ze swojego konta, nabijali biling na moim numerze...poważnie :) Zawiesiłem rozmowy wychodzące na swoim numerze, bo tylko do Neo był mi potrzebny, więc nie zgłaszałem tego dalej, bo z netem wszystko jak należy było, a widząc tych dziadków z tepsy bałem się, że zepsuja mi bardziej, niż naprawią ;)
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale w umowie masz podaną jaką prędkość min? bo to może być podstawą zerwania jakby coś nie tak, a zazwyczają robią z tym fajne obostrzenia:)

Podpisując umowę wiedziałem na co mogę liczyć, na co zlewkę kłaść....jestem akurat osobą zaznajomioną w temacie teleinformatycznym, jak również wiem czego i ile mogę oczekiwać od tepsy..cała reszta to droczenie się z nimi ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Mi to mimo wszystko śmierdzi winą tepsy, to na pewno oni ociągali się z aktywacją usługi i nie chcieli aktywować większej prędkości.

Wszystko, co wiąże się z przeszkodami natury technicznej jest w tym przypadku winą tepsy. Ja akurat jestem dla nich "trudnym" klientem...ale póki co, wszystko, co mi oferują jest zgodne z granicami mojej tolerancji, bo wiem, czego oczekiwać od nich, żeby było to wykonalne w praktyce, bez większych negocjacji :)
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  9 January 2012

Zdradzę o co w tym wszystkim chodzi w moim przypadku: mam własną sieć, na linii rodziców mam usługę DSL...łacze, które mogę dzielić poza lokal. Na własnej linii mam Neo, to wszystko oparte na systemie sieciowym Mikrotik, który mi ładnie zarządza łaczem pod względem kolejkowania pakietów, jak i nadawaniu im odpowiednio zdefiniowanym priorytów. Zdaniem Panów z TP te 2 łącza mi nie powinny działać na 1 "kiablu", a jednak...przyłącze zrobili mnie wg mojego pomysłu pomimo ich uwag i działa wszystko bez problemu już 2 rok. Tak więc jak już się na coś decyduję w tepsie, wiem na ile, i czy w ogóle mogę liczyć na żądaną opcje usługi ;)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.