Ponieważ jestem osobą, która chemii nigdy nie umiała i umieć nie będzie bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach. ;)
Zad.1Masa atomowa pierwiastka jest 4 razy większa od liczby atomowej berylu, a liczba masowa jego izotopu jest równa liczbie atomowej selenu. Podaj liczbę masową, atomową i symbol tego pierwiastka, a następnie określ skład jądra atomowego.
Zad.2 Oblicz zawartość procentową dwóch izotopów miedzi, z których jeden zawiera 34 neutrony, a drugi tyle neutronów ile wynosi liczba atomowa kryptonu.
Z góry dziękuję
lista tematów
Chemia.
też nigdy nie byłam mocna z chemii, ale przyznam, że twój login mnie zdemotywował dłuższego się nie dało? To jest dopiero chemia
1.Liczba atomowa berylu - 4
czyli 4 razy 4 tj. 16
Liczbe atomową 16 ma Siarka
Czyli Siarka:
Symbol-S
liczba atomowa- 16
liczba masowa- 32 ( w zaokrągleniu )
Nie jestem pewna czy to dobrze ze względu na izotopy, których nie umiem, nie rozumiem ; D
Skład jądra atomowego to te protony elektrony itd ?
Czyli to by było
protony : 16
elektrony: 16
neutrony: 32-16= 16
2. nie umiem :D
Ad.2.
Krok I.
Aby obliczyć skład procentowy izotopów miedzi, musimy skorzystać z kilku zależności... po pierwsze z treści zadania wynika, że liczba masowa miedzi podana w układzie okresowym (63,546 g/mol), jest średnią z dwóch izotopów...
Krok II.
Pierwszy izotop miedzi zawiera 34 neutrony, natomiast drugi ma tyle neutronów, ile wynosi liczba atomowa kryptonu... zatem szukamy kryptonu w układzie okresowym (gaz szlachetny) i łatwo sprawdzamy, że jego liczba atomowa wynosi 36.
Krok III.
A więc mamy dwa izotopy miedzi o liczbie neutronów odpowiednio 34 i 36, ale jak wiemy, liczba masowa to suma neutronów i protonów (o liczbie protonów w jądrze informuje nas liczba atomowa pierwiastka), która dla miedzi jest równa 29 (odczytane z układu okresowego).
Krok IV.
Teraz łatwo możemy obliczyć liczby masowe poszczególnych izotopów:
- izotop pierwszy ma masę (29 + 34) = 63 g/mol
- izotop drugi ma masę (29 + 36) = 65 g/mol
Krok V.
Zawartość danego izotopu oznaczamy przez x. Całkowita zawartość 2 izotopów wynosi 100% czyli 1! A zatem możemy zapisać takie oto równanie na średnią (ważoną) masę miedzi:
63,546 = 63 * x + 65 * (1-x), mnożymy i przekształcamy względem x:
63,546 = 63x + 65 - 65x
2x = 1,454
x = 0,727
x % = 0,727 * 100% = 72,7 %
Odpowiedź: zawartość izotopu o liczbie neutronów równej 34, wynosi 72,7%, zaś zawartość izotopu o liczbie neutronów równej 36 wynosi (100% - 72,7%) = 27,3 %
Mam nadzieję, że napisałem w sposób zrozumiały...
Krok I.
Aby obliczyć skład procentowy izotopów miedzi, musimy skorzystać z kilku zależności... po pierwsze z treści zadania wynika, że liczba masowa miedzi podana w układzie okresowym (63,546 g/mol), jest średnią z dwóch izotopów...
Krok II.
Pierwszy izotop miedzi zawiera 34 neutrony, natomiast drugi ma tyle neutronów, ile wynosi liczba atomowa kryptonu... zatem szukamy kryptonu w układzie okresowym (gaz szlachetny) i łatwo sprawdzamy, że jego liczba atomowa wynosi 36.
Krok III.
A więc mamy dwa izotopy miedzi o liczbie neutronów odpowiednio 34 i 36, ale jak wiemy, liczba masowa to suma neutronów i protonów (o liczbie protonów w jądrze informuje nas liczba atomowa pierwiastka), która dla miedzi jest równa 29 (odczytane z układu okresowego).
Krok IV.
Teraz łatwo możemy obliczyć liczby masowe poszczególnych izotopów:
- izotop pierwszy ma masę (29 + 34) = 63 g/mol
- izotop drugi ma masę (29 + 36) = 65 g/mol
Krok V.
Zawartość danego izotopu oznaczamy przez x. Całkowita zawartość 2 izotopów wynosi 100% czyli 1! A zatem możemy zapisać takie oto równanie na średnią (ważoną) masę miedzi:
63,546 = 63 * x + 65 * (1-x), mnożymy i przekształcamy względem x:
63,546 = 63x + 65 - 65x
2x = 1,454
x = 0,727
x % = 0,727 * 100% = 72,7 %
Odpowiedź: zawartość izotopu o liczbie neutronów równej 34, wynosi 72,7%, zaś zawartość izotopu o liczbie neutronów równej 36 wynosi (100% - 72,7%) = 27,3 %
Mam nadzieję, że napisałem w sposób zrozumiały...
Ad.1.
Mam taką zasadę w życiu, że jak czegoś nie wiem/nie doczytam, to nie piszę głupot, więc na przyszłość proszę koleżankę Purae, o wnikliwe czytanie i kontrolowanie swoich postów... przedstawiam prawidłowe rozwiązanie:
Krok I.
Szukamy informacji w UOP:
Liczba atomowa berylu = 4
Liczba atomowa selenu (leży w tej grupie, co tlen) = 32
Krok II.
Wg treści zadania, to rzeczywiście jest izotop siarki o liczbie atomowej = 4*4 = 16, jednak jego liczba masowa wynosi 34 (tyle ile liczba atomowa selenu) bowiem jest to izotop! W przypadku izotopów proszę nie sugerować się masą podaną w układnie okresowym.
Krok III.
Skoro mamy podaną liczbę atomową i masową oraz znamy symbol pierwiastka, to przystępujemy do określenia składu jądra pierwiastka:
- liczba atomowa informuje nas o liczbie protonów w jądrze pierwiastka, oczywiście liczba elektronów w atomie elektrycznie obojętnym jest równa liczbie protonów (bowiem plusy (proton) i minusy (elektron) muszą się równoważyć, abo ten pierwiastek był elektrycznie obojętny).
- liczba masowa to suma liczby protonów i neutronów w jądrze
Krok IV.
W naszym wypadku liczba atomowa = 16, czyli mamy w jądrze 16 protonów...
liczba masowa wynosi 34, czyli mamy (34-16 = 18) neutronów w jądrze...
Odpowiedź: Jądro składa się z 16 protonów i 18 neutronów, izotopem tym jest izotop siarki o symbolu S, liczbie atomowej = 16 i liczbie masowej = 34.
Dziękuję, dobranoc... tok rozumowania przedstawiłem, więc poćwicz... bo samo gotowe rozwiązanie jest niczym, jeśli Ty dalej nie będziesz potrafiła rozwiązywać innych zadań tego typu...
Mam taką zasadę w życiu, że jak czegoś nie wiem/nie doczytam, to nie piszę głupot, więc na przyszłość proszę koleżankę Purae, o wnikliwe czytanie i kontrolowanie swoich postów... przedstawiam prawidłowe rozwiązanie:
Krok I.
Szukamy informacji w UOP:
Liczba atomowa berylu = 4
Liczba atomowa selenu (leży w tej grupie, co tlen) = 32
Krok II.
Wg treści zadania, to rzeczywiście jest izotop siarki o liczbie atomowej = 4*4 = 16, jednak jego liczba masowa wynosi 34 (tyle ile liczba atomowa selenu) bowiem jest to izotop! W przypadku izotopów proszę nie sugerować się masą podaną w układnie okresowym.
Krok III.
Skoro mamy podaną liczbę atomową i masową oraz znamy symbol pierwiastka, to przystępujemy do określenia składu jądra pierwiastka:
- liczba atomowa informuje nas o liczbie protonów w jądrze pierwiastka, oczywiście liczba elektronów w atomie elektrycznie obojętnym jest równa liczbie protonów (bowiem plusy (proton) i minusy (elektron) muszą się równoważyć, abo ten pierwiastek był elektrycznie obojętny).
- liczba masowa to suma liczby protonów i neutronów w jądrze
Krok IV.
W naszym wypadku liczba atomowa = 16, czyli mamy w jądrze 16 protonów...
liczba masowa wynosi 34, czyli mamy (34-16 = 18) neutronów w jądrze...
Odpowiedź: Jądro składa się z 16 protonów i 18 neutronów, izotopem tym jest izotop siarki o symbolu S, liczbie atomowej = 16 i liczbie masowej = 34.
Dziękuję, dobranoc... tok rozumowania przedstawiłem, więc poćwicz... bo samo gotowe rozwiązanie jest niczym, jeśli Ty dalej nie będziesz potrafiła rozwiązywać innych zadań tego typu...
Oczywiście, ale nie zmienia to faktu, że nadal nie rozumiem. ;/ może jakieś indywidualne lekcje? :)
Ja również... erotycznych snów.
A tak bardziej poważnie to mam jeszcze 3 zadania. :(
Jakby ktoś mógł...
Zad. 1: Siarczek pewnego trójwartościowego pierwiastka zawiera 64% siarki. Ustal wzór związku, wiedząc, że siarka w siarczkach jest II wartościowa.
Zad. 2: Oblicz skład procentowy związku żelaza z siarka, jeżeli stosunek masowy żelaza do siarki wynosi 7:4.
Zad. 3: Glin łączy się z siarka w stosunku wagowym 9:16. Oblicz ile gramów glinu i ile gramów siarki potrzeba do otrzymania 12,5 g Al2S3
Konto usunięte: Zad. 1: Siarczek pewnego trójwartościowego pierwiastka zawiera 64% siarki. Ustal wzór związku, wiedząc, że siarka w siarczkach jest II wartościowa.
Jak wiesz, wartościowości idą jakby na krzyż.. Czyli jak tutaj jest w Twoim przypadku, jeden pierwiastek jest III wartościowy, a drugi(siarka) jest II wartościowy. Wzór tego związku będzie więc wyglądał następująco;
X2S3 - ponieważ pierwiastek X ma wartościowość III i nie skraca się z II siarki, wpisuje się tak jak jest, czyli 2(takie małe).
wiemy, że 64% masy związku to siarka. Masa atomowa siarki wynosi 32, mnożymy to razy liczbę atomów siarki wchodzących w skład związku - czyli 3. Dostajemy wynik 96. Teraz możemy z proporcji. Skoro wiemy, ze 96g to 64% masy związku, to ile będzie ważyć całość?
96g - 64%
x - 100%
x = 150g
ponieważ mamy w związku 2 pierwiastki X, to żeby wiedzieć jaki jest to atom, musimy podzielić to co nam wyszło przez dwa - bo 150 to masa wszystkich pierwiastków X wchodzących w skład związku.
150/2 = 75
Masę atomową równą ~75 posiada Arsen. Wzór więc będzie wyglądał tak;
As2S3 (2 i 3 są w indeksie dolnym)
pozostałe może później rozwiążę. Pozdrawiam
Konto usunięte: Zad. 2: Oblicz skład procentowy związku żelaza z siarka, jeżeli stosunek masowy żelaza do siarki wynosi 7:4.
Odczytujemy masę molową żelaza i siarki z UOP:
- masa Fe: 56 g
- masa S: 32 g
Następnie wprowadzamy zmienne (w celu wyznaczenia wzoru sumarycznego zwiazku):
- x = liczba moli żelaza
- y - liczba moli siarki
Dziabiemy proporcję:
56x/32y = 7/4, i mnożymy na krzyż:
4*56x = 7*32y
224x = 224y
x = y
czyli stosunek liczby moli 1:1, stąd wzór związku to FeS
Teraz liczymy masę molową FeS, czyli: 56 g/mol + 32 g/mol = 88 g/mol
Skład procentowy liczymy następująco:
%mas. Fe = 56/88 [rachunek jednostek] *100% = 63,6%
%mas S = 100% - 63,6% = 36,4 %
Konto usunięte: Zad. 3: Glin łączy się z siarka w stosunku wagowym 9:16. Oblicz ile gramów glinu i ile gramów siarki potrzeba do otrzymania 12,5 g Al2S3
Niestety, ale tak sformułowane zadanie, narzuca nam raczej matematyczny sposób rozwiązania... oczywiście można to zadanie rozwiązać tylko na podstawie znajomości wzoru (Al2S3), mas molowych i prostej proporcji... jednak autorowi zadania chodziło o inny sposób rozwiązania, a więc jedziem:
Krok I
Wprowadzamy zmienne i zapisujemy proporcję z treści zadania:
- x = masa glinu
- y = masa siarki
Z treści zadania wynika, źe:
x/y = 9/16, mnożymy na krzyż:
9y = 16x
Z treści zadania wiemy, że łącząc glin z siarką mamy dostać 12,5 g produktu:
x + y = 12,5 g
Krok II
Układamy układ równań (dziabnij te 2 równania w klamerkę):
9y = 16x
x + y = 12,5
Następnie wyznaczamy z pierwszego równania y (y = 1,78x) i podstawiamy do równania drugiego:
x + 1,78x = 12,5 (wyznaczamy x)
2,78x = 12,5
x = 4,5 g
Krok III
Mając wyznaczoną wartość x, podstawiamy ją do równania (9y = 16x) i wyznaczamy y:
y = (16*4,5)/9
y = 8 g
Krok IV
Odczytujemy otrzymane masy i oznaczenia wcześniej wprowadzonych zmiennych oraz układamy odpowiedź:
Aby otrzymać 12,5 g Al2S3 należy użyć 4,5 g glinu i 8 g siarki...
Sprawdzenie: 4,5 + 8 = 12,5 ! Eureka! Znów się udało!
;-)))))))))))
PS: Jak jesteś z okolic Wawy to wpadaj na te korki, bo widzę, że mamy masę zaległości do nadrobienia ;-)