1. Chłopiec kopnął piłkę o masie 0,5 kg nadając jej prędkość 10 m/s. Czas oddziaływania chłopca na piłkę był równy 0,01 s. Wyznacz, z jaką siłą chłopiec zadziałał na piłkę.
nie wiem z jakiego wzoru to obliczyć, proszę o pomoc. :C
za wszelkie wskazówki dziękuję.
próbowałam obliczyć to wzorem na siłę, ale mi nie wyszło...
lista tematów
Dziwne zadanie.
Mam sczerniałą duszę. Bo czym bez Ciebie jest lato wspaniałe? Gdy Ciebie nie ma nawet ptaki milkną.
Marilyn Manson and Hey Fan ♥
Marilyn Manson and Hey Fan ♥
Jesus: 1. Chłopiec kopnął piłkę o masie 0,5 kg nadając jej prędkość 10 m/s. Czas oddziaływania chłopca na piłkę był równy 0,01 s. Wyznacz, z jaką siłą chłopiec zadziałał na piłkę.
nie wiem z jakiego wzoru to obliczyć, proszę o pomoc. :C
za wszelkie wskazówki dziękuję.
próbowałam obliczyć to wzorem na siłę, ale mi nie wyszło...
Nie pomyślałeś, że nie raz w zadaniach dają np 1 daną więcej, aby wprowadzić człowieka w błąd? Tzw haczyk ^
Liczysz ze wzoru
Ek=Ep, możesz(bądz też musisz) wyznaczyć h dzięki temu, a energie to taką i taką podajesz potem jak masz wszystkie dane.
Plomyk: Nie pomyślałeś, że nie raz w zadaniach dają np 1 daną więcej, aby wprowadzić człowieka w błąd? Tzw haczyk ^
Liczysz ze wzoru
Ek=Ep, możesz(bądz też musisz) wyznaczyć h dzięki temu, a energie to taką i taką podajesz potem jak masz wszystkie dane.
Troszkę się mylisz :P To jest zadanie na pędową 2 zasadę dynamiki
Zmiana siły jest pochodną pędu po czasie dF=dp/dt.
Całkując obustronnie po czasie masz F*t=dp -> F=dp/t (Siła jest równa zmienię pędu w czasie) więc:
V0=0
V1=10 m/s
m= 0.5kg
dP=P1-P0, gdzie P1=m*V1 a P0=m*V0 (Vo jest prędkością początkową piłki w zadaniu nie ma podanej prędkości piłki oraz jej przyspieszenia przed działaniem siły F, więc przyjmuje, że Vo = 0 i Vo=const)
dp=5 m/s *kg - 0
dP=5/ms * kg
t= 0,01s
F=5/0,01
F= 500 [m/s * kg * 1/s = m/s^2 * kg =N] = 500N
A jeżeli chcesz to rozwiązać energetycznie : P To możesz to zrobić tak,
zakładamy, że piłka porusza się poziomo. Wiadomo, że praca wykonana przez chłopca kopiącego piłkę jest równa energii całkowitej tej piłki. W tym przypadku energia potencjalna jest = 0 ponieważ zakładamy, że piłka porusza się tylko w płaszczyźnie poziomej, więc energia całkowita będzie równa energii kinetycznej. W=Ek W=F*r (r jest to przesunięcie) r= Vo*t+at^2/2 -> r=Vo*t + V/t * t^2/2 -> r=Vo*t+V*t/2 a więc r=V*t/2
ponieważ Vo=0 a V=10m/s
F * V*t/2 = mV^2/2 /*(2 /V)
F * t= m*V
F= mV/t -> F=P/t
F=5/0,01 = 500N