Dzień dobry
Męczyłem się i męczyłem, lecz nie potrafię rozwiązać poniższego równania:
x^3 - x = 10
lista tematów
Matematyka, równanie strona 1 z 2
Dodaj też, że męczyło się nad nim wiele zaangażowanych w to osób i większość z nich stwierdziła, że nie da się tego rozwiązać.
Matematycy, Szwedzi, Ekonomiści, Studenci, Gimnazjaliści, Licealiści, Anglicy, Polacy.
Matematycy, Szwedzi, Ekonomiści, Studenci, Gimnazjaliści, Licealiści, Anglicy, Polacy.
Na pewno dobrze jest to wszystko napisane? :P Bo gdyby jeden minusik przy którymś z xow by się pojawił no to zadanie by było banalne.
Bo mi wychodzi:
z = -1.154453660 - 1.731557033*i
z = -1.154453660 + 1.731557033*i
z = 2.308907320
a dziedziną są liczby rzeczywiste czy mogą też być liczby zespolone ?;p. trzeci wynik to zwykła delta, natomiast 2 wcześniejsze to delta z liczbami zespolonymi
Program Derive sam do tego doszedł :P
Aby to policzyć, trzeba by było znaleźć jakiegoś x ( jeden z 3 niewiadomych co tam wstawiłem na górze) co by 0-ował te całe równanie, a jak widać liczby są kosmiczne więc metoda podstawiania jakiejś wartości za x-a odpada. Nie da się ich też ułożyć za bardzo z tego co widzę :/
Próbowałem to rozbić trochę za pomocą wzorów Newtona. Ale nie wiem czy za bardzo nie czaruje :D .
W jakiej szkole masz matmę, i na jakim poziomie? Może od tego zaczniemy :P
W szkole angielskiej, to było zadanie na egzaminie końcowym z matematyki, poziom hmm, nie aż tak wysoki. Tego zadania akurat nie umiałam rozwiązać jak i inni którzy pisali ten test, których się pytałam.
Konto usunięte: a dziedziną są liczby rzeczywiste czy mogą też być liczby zespolone ?;p. trzeci wynik to zwykła delta, natomiast 2 wcześniejsze to delta z liczbami zespolonymi
Nie rozumiem nic z tego co napisałeś więc to nie to.
Musi w tym być haczyk jakiś, i to zadanie musi być proste.
Konto usunięte: a dziedziną są liczby rzeczywiste czy mogą też być liczby zespolone ?;p. trzeci wynik to zwykła delta, natomiast 2 wcześniejsze to delta z liczbami zespolonymi
Konto usunięte: Program Derive sam do tego doszedł :P
Aby to policzyć, trzeba by było znaleźć jakiegoś x ( jeden z 3 niewiadomych co tam wstawiłem na górze) co by 0-ował te całe równanie, a jak widać liczby są kosmiczne więc metoda podstawiania jakiejś wartości za x-a odpada. Nie da się ich też ułożyć za bardzo z tego co widzę :/
Próbowałem to rozbić trochę za pomocą wzorów Newtona. Ale nie wiem czy za bardzo nie czaruje :D .
W jakiej szkole masz matmę, i na jakim poziomie? Może od tego zaczniemy :P
ej, ona ma 16 lat
nie mieszajcie w głowie ;P
Jaka delta? :P z-ty są rozwiązaniami tego równania :P Btw wszystko jest w dziedzinie liczb zespolonych :)
Myślałem ze 24. Skoro 16 to obstawiam, że to jest błąd w przepisaniu :PP
załóżmy, że jednak jest:
W(x)=-x^3-x-10=0 szukam takiego x-a aby spełnił tę równość (metodą prób i błędów zaczynając od +-1,+-2...)
W(-2)= -(-8)-(-2)-10=0
W(-2)= 10-10=0 => x=-2 jest jednym z pierwiastków tego równania
Szukam Pozostałych pierwiastków wielomianu.
(-x^3-x-10):(x+2) = -x^2+2*x-5
-x^2+2*x-5=0
delta= 4-20
delta= -16 delta jest mniejsze od 0
pierwiastek(delta)=pierwiastek(-16)= -4i ponieważ
( pierwiastek(16) *(cos(pi)+isin(pi)) = 16*(-i)= -4i
x1=-(-2-4i)/2 v x2= -(-2+4i)/2 v x3=-2
x1=1+2i v x2= 1-2i v x3=-2