Moi Drodzy...
w tym temacie proszę umieszczać wszystkie relacje dotyczące matury...
i nie zakładać nowych tematów, bo zostaną zamknięte!
piszcie jak było?
co było?
oraz czy jesteście z siebie zadowoleni czy też nie
etc.
Powodzenia!!! przecież wszystko wiecie...
RELACJE Z MATURY PISEMNEJ strona 127 z 256
ja tydz przed zaczelam czytac prace, wstep utrwalil mi sie szybko, tak na 3-4 dni przed zaczelam sie uczyc poszczegolnych fragmentow, a 2 ostatnie dni mowilam i utrwalam sobie. ;) dzis z mowieniem tego nie mialam problemow, pytania mnie troche zaskoczyly i bylo 18 pktow ;)
JA Chyba sie nie ucze pracy. Mam konspekt..i pamietam co pisalam mniej wiecej zdania jako tak umiem budowac...wiec
:) bedzie dobrze...
jak myslicie o co moga mnie zapytac
tematmoj : jak artysci przedstawiali boga w roznych epokach?
pozdro i mnie stresowac sie no
Witam. Słuchajcie mam taki problem z ustnym j. polskim. Moją prezentację opowiadam w domu w około 16 min (szybko) 17:30 (troche wolniej). Czy to spory problem, że prezentacja jest tak długa? Ciężko jest mi cokolwiek odrzucić z pracy bo w sumie wszystko wydaje mi się tutaj istotne. Są za to jakieś pkt ujemne? Mogą mi przerwac prezentację? Jakie są konsekwencje mówienia przez 17 minut?
niewiele przekraczasz czas wiec konsekwencji zadnych nie bedzie.
poza tym domyślam się że ze stresu i tak połowy nie powiesz ;]
W sumie szkoda mi odrzucac jakies informacje które umiem powiedziec bardzo płynnie... Może wyrzucę kilka zdań z zakończenia i jakoś to będzie. Zastanawiam się nad pytaniami jakie mogą mi zadac do tematu: Charakteryzacja języka relacji sportowych. Omów zagadnienie w oparciu o zgromadzony materiał... Kompletnie nie wiem o co moga zapytac :/
ja mam tak samo, a i tak pewnie połowę w stresie zapomnę albo zacznę nawijać jak katarynka
Jutro ustny polski..... ;/ Hmmmm tak średnią tą swoją pracę umiem ale mam w miarę łatwy temat (Zaprezentuj i porównaj różne obrazy wsi w literaturze) więc będzie raczej dobrze.... A mam takie pytanie... Jak się najlepiej uczyć prezentacji??
Nie uczcie się słowo w słowo. Po prostu czytajcie uważnie i zapamiętujcie gdzie co mniej więcej się znajdowało. Jeżeli zapomnicie jakiegoś słowa nie przejmujcie się, po prostu postarajcie się je zastąpić słowem bliskoznacznym. U mnie w pracy co chwile występuje słowo dziennikarz sportowy, sprawozdawca sportowy, komentator... nie zwracam uwagi w którym momencie było w pracy napisane komentator a gdzie sprawozdawca sportowy.
Ja także jestem jeszcze przed prezentacją ale raczej jestem dobrej myśli. Nie wiem tylko jak się wyrobię z czasem. Pracę mam na 6,5 strony + przykład krótkiej relacji sportowej więc trochę tego jest. No ale chyba nie obrażą się jeśli będę opowiadał nie 15 minut tylko np. dobre 17... :P
Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. Patrzec się w jedno miejsce czy probowac nawiazac kontakt z komisją? :/ W tym drugim przypadku myślę, że mogę się gubić...