Wiem, wiem, macie dość tych tematów
Ale mam pytanie.
Na wypracowaniu na polskim zawsze są dwa tematy.
q1. wystąpiło kiedyś tak, ze nie było interpretacji wierszy? (przeważnie jest wiersz i wycinek tekstu z lektury)
q2. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na wypracowaniu pojawi się temat np. z Tanga, z Granicy (ogólnie, chodzi mi o te mniej znane lektury, niż Potop, Dziady)
q3. Czy jest takie samo prawdopodobieńśtwo wystąpiena lektór, o które mi chodzi w q2, jak wystąpienie nawiązan do potopu, dziadów, pana Tadeusza, Chłopów etc ?
Chyba napisałem zrozumiale
Pozdrawiam, Łukasz.
Matura, Polski. strona 3 z 3
W tym roku mamy 70 rocznicę wybuchu II wojny światowej i wydaje mi się, że mogą dać coś o tematyce wojennej właśnie. Opowiadania Borowskiego, Inny świat może, albo Zdążyć przed Panem Bogiem. Mogliby w sumie rzucić 3 nazwy lektur, z których jedna będzie i bym sobie jeszcze dzisiaj powtórzył, a nie trzymają w niepewności
a ja właśnie bardzo bym się cieszył gdyby było o II wojnie , zawsze się jeszcze coś z Historii pamięta więc można byłoby trochę nazmyślać
Opowiadanie Borowskiego strasznie nudne są , Inny świat mi się nie podobał
a Zdążyć przed Panem Bogiem chyba nie czytałem
Co wy wszyscy tak z tymi Żydami, nic o Auschwitz nie będzie... żadnego Borowskiego ani tym bardziej Hanny Krall :)
szykujcie się na Grób Agagemnona
Będzie Potop następnie pójdziemy pić Pana Tadeusza i bić Soplice.. A jak nikt nie zda to pojedzie w Inny Świat i przekraczy Granice państwa. Wielu z nas Pożegna się z Marią oraz dosięgnie ich Zbrodnia I kara. Zapewne ktoś będzie cierpiał jak Werter. Wielu stanie się Ludźmi Bezdomnymi. A na następne Przedwiośnie wszyscy Chłopi i Lalki będę się martwić Jak natomiast zdamy to zatańczymy Tango i zrobimy Wesele będziemy żyli by Zdążyć przed Panem Bogiem.
Rozumiem, że to literówka :P
nie wiem nie słyszałam o czymś takim.
takie samo jak, że pojawi się potop.
No raczej tak.