Za każdym razem gdy gram w grę na facebook'u tj. Angry Birds wyłącza mi się laptop, od tak. Bateria zawsze była pełna...
Dodam, że w grę gram już od jakiegoś czasu, ale problem dopiero od wczoraj. Dziś się znów powtórzyła sytuacja..
podczas korzystania z laptopa działa wszystko normalnie, nie wyłącza mi się wcale. Nic się nie dzieje..
Co robić? wina gry?, ale tak nagle..hm?
Gra a laptop... strona 3 z 3
Okazywanie miłości nie jest bezpieczne, a dążenie do intymności jest ryzykiem .
ale co z tej podkładki jak laptop jest zapchany kurzem, podkładka da ci 5 stopni mniej ale nie na dłuższą metę, ja w starym i nowym lapku miałem temperatury podchodzace do 100 stopni znaczy. dwóch kart graficznych i procesora, przy maxymalnym obciazeniu, i sie nic nie potopiło, bo takie czesci sa zrobione zeby wytrzymywały przez jakiś czas wysoką temperaturę, póki np. lutowana część nie odłączy się od pinów.
Zależy od technologii w której podzespoły laptopa zostały wykonane (ilość nm). Dla jednego procesora normalną temperaturą pracy będzie 70 stopni, dla innego będzie to 40 stopni.
Na przykład - mój laptop ma procesor p6100 - zwykle temperatura nie przekracza wspomnianych 40 stopni - maksymalna dopuszczalna temperatura na stronie producenta to 90 stopni. Został on wykonany w technologii 32 nm
Mojego ojca laptop ma procesor t4400 - zwykle temperatura wynosi około 50-60 stopni (nie wiem dokładnie nie mój laptop) producent mówi o bezpiecznej temperaturze pracy do 105 stopni. Został on wykonany w technologii 45 nm
A jeśli mamy sięgać pamięcią wstecz - niestety nie pamiętam jakie były dokładnie dane przy procesorach wykonanych w technologii 65 nm... Ale pewnie standardowo pracował przy jeszcze wyższej temperaturze. Ale z tego co widzę intel gwarantuje bezpieczną pracę do 100 stopni.
Więc jak widzimy nie ma co ładować wszystkich procesorów do jednego wora. (;
A czy zauważyłaś by system zwalniał przed wyłączeniem? Bo intel ma zabezpieczenie termiczne procesora, kiedy osiąga zbyt wysoką temperaturę - to zwalnia pracę.
w moim procku nie widać zwolnienia nawet przy obciazeniu go programami i szybkim wyłączeniem go, nie ma z tym problemu intel, mało kiedy laptop wyłączam w miesiącu, w procesorze i w dwoch kartach nie udało się jeszczee żeby temp była powyzej 100 stopni, przy stresie programem do podkrecania intela tez nie chce pojsc wysoko do góry, ale wtedy laptop i 3 wiatraczki huczą jak kombajn :D