asiulcia1
asiulcia1
  17 sierpnia 2011 (pierwszy post)

zimne lody :mrgreen:

Lody mleczne bądź wodne z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody tzw.sorbet. Lody serwowane są w różnej postaci, często w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (włoskie i amerykańskie), czy na patyku. Występują w różnych odmianach i z wieloma dodatkami, z których popularne są: bita śmietana, rurki waflowe, bakalie itd.

Konto usunięte
Konto usunięte: Przepis na domowe lody śmietankowe: Składniki: 500 ml mleka 8 żółtek 150 – 200 g cukru 250 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przeładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki. Mrożenie lodów Konsystencja lodów zależy od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest częstotliwość ich mieszania. Podczas całageo procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia. WANILIOWE - podczas przygotowywania lodów śmietankowych dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko KAWOWE - do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej KAKAOWE - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy TRUSKAWKOWE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny BRZOSKWINIOWE - dodajemy do lodów zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropu OWOCE LEŚNE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane jagody i jeżyny AGRESTOWE - do lodów śmietankowych dodajemy garść zmiksowanych owoców agrestu i 2 łyżki wody

Lubicie?
Jakie? Jaki smak?
Może robicie 'domowe'?
Albo ciepłe?
Sebuch
Sebuch
  21 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: i jak wytrzymujesz w postanowieniu ? :D

powiem Ci ze daje rade :D
chyba jednak trzymalas kciuki :D
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  22 sierpnia 2011

Odnośnie lodów to najlepsze jakie jadłem to takie z migdałami z Lidla. Przebijają wszystkie Magnumy, Noggery , nie ma dla mnie lepszych.

asiulcia1
asiulcia1
  22 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: powiem Ci ze daje rade :D chyba jednak trzymalas kciuki :D

oczywiście, że tak a jakby inaczej :rotfl:

Konto usunięte
Konto usunięte: Odnośnie lodów to najlepsze jakie jadłem to takie z migdałami z Lidla. Przebijają wszystkie Magnumy, Noggery , nie ma dla mnie lepszych.

w życiu bym nie pomyślała, że w Lidlu itp. są dobre lody :lol2:
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: w życiu bym nie pomyślała, że w Lidlu itp. są dobre lody

Spróbuj. Kosztują bodajże 1,60 zł. Jak dla mnie rewelacyjne są i tak jak już wspomniałem przebijają Magnumy itd.
asiulcia1
asiulcia1
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Spróbuj. Kosztują bodajże 1,60 zł. Jak dla mnie rewelacyjne są i tak jak już wspomniałem przebijają Magnumy itd.

jak będę w Lidlu to spróbuję :D
Sebuch
Sebuch
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: oczywiście, że tak a jakby inaczej

widzisz jak mi to pomoglo :D
asiulcia1
asiulcia1
  22 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: widzisz jak mi to pomoglo :D

no to baa :pavarotti:
Sebuch
Sebuch
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no to baa

tez sie ciesze :D
asiulcia1
asiulcia1
  22 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: tez sie ciesze :D

:P

[color=white]znakiiiiiiiiii
Sebuch
Sebuch
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: :P

wiem ze Ty razem ze mna :D
asiulcia1
asiulcia1
  22 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: wiem ze Ty razem ze mna :D

no oczywiście, że..... tak :D
Sebuch
Sebuch
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no oczywiście, że..... tak :D

jeah , jeah :D wiedzialem ze na 100 % tak jak jot pe :D
asiulcia1
asiulcia1
  22 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: jeah , jeah :D

:D

Sebuch
Sebuch: D wiedzialem ze na 100 % tak jak jot pe :D

masz coś do policjantów? :kv3:
Sebuch
Sebuch
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: masz coś do policjantów?

no cos Ty :ninja:
asiulcia1
asiulcia1
  22 sierpnia 2011
Sebuch
Sebuch: no cos Ty

już myślałam :evil:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.