zimne lody
Lody mleczne bądź wodne z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody tzw.sorbet. Lody serwowane są w różnej postaci, często w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (włoskie i amerykańskie), czy na patyku. Występują w różnych odmianach i z wieloma dodatkami, z których popularne są: bita śmietana, rurki waflowe, bakalie itd.
Konto usunięte: Przepis na domowe lody śmietankowe:
Składniki:
500 ml mleka
8 żółtek
150 – 200 g cukru
250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przeładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki.
Mrożenie lodów
Konsystencja lodów zależy od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest częstotliwość ich mieszania. Podczas całageo procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia.
WANILIOWE - podczas przygotowywania lodów śmietankowych dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko
KAWOWE - do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
KAKAOWE - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy
TRUSKAWKOWE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny
BRZOSKWINIOWE - dodajemy do lodów zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropu
OWOCE LEŚNE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane jagody i jeżyny
AGRESTOWE - do lodów śmietankowych dodajemy garść zmiksowanych owoców agrestu i 2 łyżki wody
Lubicie?
Jakie? Jaki smak?
Może robicie 'domowe'?
Albo ciepłe?
Jakie? Jaki smak?
Może robicie 'domowe'?
Albo ciepłe?