ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  14 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Dopiero teraz zobaczyłem,że takie forum istnieje ;o

Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?
Ja do tej pory robiłem kurczaka z warzywami i wyglądało to tak:

Lista potrzebnych produktów:
3-4 marchewki
pół pora
pieczarki / suszone grzyby Mun
cebula czerwona
pieprz
sól
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
filet z piersi kurczaka
odrobina soku z cytryny
łyżeczka miodu
makaron ryżowy

Sposób przygotowania:
Marchew pokroić w cienkie słupki ,wrzucić na patelnię,podsmażyć, posypać przyprawą pięciu smaków, potem wrzucić na patelnię pora i pieczarki(albo pokrojone kawałki grzybów Mun) i znowu posypać trochę przyprawą. Potem cebula i znów przyprawa. Na koniec zamarynowany w sosie sojowym,miodzie i soku z cytryny kurczak i makaron ryżowy. Wszystko mieszamy dokładnie na patelni i gotowe.

ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  14 kwietnia 2011
Sensi
Sensi: Musi być por?

Po usmażeniu por naprawdę fajnie smakuje. Nie wiem czy czymś innym go zastąpisz.A propos zamawiania ,to ostatnio jadłem dobrego kurczaka,który zwał się kurczakiem ' po japońsku' :D
pijana
pijana
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie chińszczyznę?

Zależy, ale problem jest taki, że nienawidzę sosu sojowego, co wyklucza wiele dań. Ogólnie ryż bardzo lubię, ale najbardziej proste połączenia, bez wielu składników.
Julie
Julie
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Po usmażeniu por naprawdę fajnie smakuje. Nie wiem czy czymś innym go zastąpisz.A propos zamawiania ,to ostatnio jadłem dobrego kurczaka,który zwał się kurczakiem ' po japońsku' :D
Ale ja pod żadną postacią nie toleruję tego warzywa. A można z niego zrezygnować?
A jak był przygotowany? Znaczy wiesz, każda knajpa może to inaczej robić, ale co 'znalazłeś' na talerzu? Może skuszę się i zrobię, aczkolwiek moje zdolności kulinarne kończą się na jajku na twardo. :D
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  15 kwietnia 2011
Julie
Julie: A można z niego zrezygnować?

Pewnie i można,ale danie będzie trochę inne.

Julie
Julie: ale co 'znalazłeś' na talerzu?

To był kurczak po japońsku podawany na gorącym półmisku,oddzielnie na talerzu ryż i surówka. Więc na tym półmisku był kurczak z jakimiś warzywami ( pora tam nie było :D) , w jakimś bardzo dobrym sosie, ogólnie łagodny i bardzo dobry. Wolę to niż jakiegoś kurczaka po amerykańsku ,który jest tylko opanierowany trochę i przysmażony.
Julie
Julie
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Pewnie i można,ale danie będzie trochę inne.
A co 'daje' nam por w tymże daniu?

Konto usunięte
Konto usunięte: To był kurczak po japońsku podawany na gorącym półmisku,oddzielnie na talerzu ryż i surówka. Więc na tym półmisku był kurczak z jakimiś warzywami ( pora tam nie było :D) , w jakimś bardzo dobrym sosie, ogólnie łagodny i bardzo dobry. Wolę to niż jakiegoś kurczaka po amerykańsku ,który jest tylko opanierowany trochę i przysmażony.
Tylko jeszcze jaki sos był. :lol: Bo dobry to wiesz, mi smakują sosy z Pizzy Hut - głównie ten czosnkowy, więc sam rozumiesz. :ninja: Jakie szczęście.

Ja ostatnio robiłam kurczaka w panierce i mi wyszedł w połowie "opalony". :and:
Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ? Ja do tej pory robiłem kurczaka z warzywami i wyglądało to tak:

Lubię i robię. Uwielbiam kurczaka z warzywami i wgl chińskie jedzenie. :zakochany:
Hana25
Hana25
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?

Czasem mam ochotę i mój przepis wygląda podobnie: kurczak, warzywa jakie mam w domu (marchewka, cebula, pieczarki, kalafior, brokuły, fasolka....zależy co mam w lodówce), Sos sojowy, łyżeczka miodu i ewentualnie sól i pieprz.
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  15 kwietnia 2011
Julie
Julie: A co 'daje' nam por w tymże daniu?

Całość fajnie się komponuje.

Julie
Julie: Tylko jeszcze jaki sos był. Bo dobry to wiesz, mi smakują sosy z Pizzy Hut - głównie ten czosnkowy, więc sam rozumiesz. Jakie szczęście.

Nie był to sos żadne czosnkowy,podejrzewam ,że to było smażone na specjalnym oleju (zapomniałem nazwy) stąd ten smak i aromat. Ale warto sobie zamówić i spróbować.
Julie
Julie
  16 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Całość fajnie się komponuje.
Bardziej chodziło mi o smak.

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie był to sos żadne czosnkowy,podejrzewam ,że to było smażone na specjalnym oleju (zapomniałem nazwy) stąd ten smak i aromat. Ale warto sobie zamówić i spróbować.
Podaj mi nazwę tej knajpy - może gdzieś u mnie też są tylko muszę ich wynaleźć, bo mi takiego apetytu teraz narobiłeś, że będzie się za mną to "włóczyć", póki nie spróbuję.
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  16 kwietnia 2011
Julie
Julie: Podaj mi nazwę tej knajpy - może gdzieś u mnie też są tylko muszę ich wynaleźć, bo mi takiego apetytu teraz narobiłeś, że będzie się za mną to "włóczyć", póki nie spróbuję.

Wątpię żebyś ją znalazła ;P Takie atrakcje tylko pod Warszawą :P
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.