Dopiero teraz zobaczyłem,że takie forum istnieje ;o
Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?
Ja do tej pory robiłem kurczaka z warzywami i wyglądało to tak:
Lista potrzebnych produktów:
3-4 marchewki
pół pora
pieczarki / suszone grzyby Mun
cebula czerwona
pieprz
sól
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
filet z piersi kurczaka
odrobina soku z cytryny
łyżeczka miodu
makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
Marchew pokroić w cienkie słupki ,wrzucić na patelnię,podsmażyć, posypać przyprawą pięciu smaków, potem wrzucić na patelnię pora i pieczarki(albo pokrojone kawałki grzybów Mun) i znowu posypać trochę przyprawą. Potem cebula i znów przyprawa. Na koniec zamarynowany w sosie sojowym,miodzie i soku z cytryny kurczak i makaron ryżowy. Wszystko mieszamy dokładnie na patelni i gotowe.
lista tematów
Chińskie żarełko. strona 2 z 3
Uwielbiam!
Nie, zamawiam. Mam kilka takich "punktów", "miejsc" niedaleko siebie, gdzie naprawdę świetnie są przygotowane. Smakują mi i zamawiam tam od dłuuuuższego czasu, czyli jakieś pięć lat myślę. Pewnie gdyby mama mi o jednym z tych knajp nie powiedziała mijałabym ją do tej pory nie wiedząc co tam jest, bo vy\\bym się tym zbytnio nie zainteresowała. :-D
Musi być por? Nie lubię tego warzywa. Ale chyba skorzystam z Twojego przepisu. Jak mnie w końcu dopuszczą do kuchni po ostatnich wybrykach z panierką, kurczakiem, ziołami i jajkami. :D
Nie, zamawiam. Mam kilka takich "punktów", "miejsc" niedaleko siebie, gdzie naprawdę świetnie są przygotowane. Smakują mi i zamawiam tam od dłuuuuższego czasu, czyli jakieś pięć lat myślę. Pewnie gdyby mama mi o jednym z tych knajp nie powiedziała mijałabym ją do tej pory nie wiedząc co tam jest, bo vy\\bym się tym zbytnio nie zainteresowała. :-D
Musi być por? Nie lubię tego warzywa. Ale chyba skorzystam z Twojego przepisu. Jak mnie w końcu dopuszczą do kuchni po ostatnich wybrykach z panierką, kurczakiem, ziołami i jajkami. :D
lubię, robię, mam.
zupa miso:
litr wody
duży ziemniak pokrojony w słupki czy jak kto tam lubi
większa marchewka pokrojona w słupki
garść suszonych grzybów mun, namoczonych i pokrojonych w paski
pół szkl. glonów wakame lub 2 listki nori, pokrojone na kawałki
pół poszatkowanej dymki
50g pokrojonego i podsmażonego tofu
sos sojowy
1,5 łyżki miso
ugotowany, kleisty ryż do dodania
wodę zagotowujemy z sosem sojowym, dodajemy marchewkę i ziemniaki, po 10 minutach grzyby mun. jak ziemniaki i marchewka zmiękną to można jeszcze doprawić sosem sojowym, ziołami etc. pod koniec gotowania dodajemy tofu i glony. ściągamy z ognia, dodajemy pasty miso i mieszamy aż się rozpuści. ryż nakładamy do miseczki, zalewamy zupą i gotowe.
oczywiście zupę miso robi się na bulionie rybnym, a nie na wodzie, ale z przyczyn wiadomych u mnie jest woda - to tak gwoli ścisłości, jeśli już mam być taka szczegółowa:].
Undertaker: Jaka jest to przyprawa 5 smaków? Jakiej firmy? i co wchodzi w jej skład? Jakbyś mógłbyś podać ofkors.
Przyprawę tą kupiłem w Anglii. W Polsce pewnie też jest dostępna,ale nie znam nazw producentów.
Do piersi dosłownie parę kropel,bo używam ciemnego sosu,do tego łyżeczka miodu i trochę soku z cytryny.
Znaleźlibyśmy wspólny język jeśli chodzi o gotowanie!:D