ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  14 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Dopiero teraz zobaczyłem,że takie forum istnieje ;o

Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?
Ja do tej pory robiłem kurczaka z warzywami i wyglądało to tak:

Lista potrzebnych produktów:
3-4 marchewki
pół pora
pieczarki / suszone grzyby Mun
cebula czerwona
pieprz
sól
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
filet z piersi kurczaka
odrobina soku z cytryny
łyżeczka miodu
makaron ryżowy

Sposób przygotowania:
Marchew pokroić w cienkie słupki ,wrzucić na patelnię,podsmażyć, posypać przyprawą pięciu smaków, potem wrzucić na patelnię pora i pieczarki(albo pokrojone kawałki grzybów Mun) i znowu posypać trochę przyprawą. Potem cebula i znów przyprawa. Na koniec zamarynowany w sosie sojowym,miodzie i soku z cytryny kurczak i makaron ryżowy. Wszystko mieszamy dokładnie na patelni i gotowe.

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  14 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: limonka, chili, curry, cukier z trzciny oraz kardamon to chyba jedyne rozwiązanie :D

to już nie 5 smaków ale może być dobre :mrgreen:
Undertaker
Undertaker
  14 kwietnia 2011
Prinz
Prinz: mam za darmo, po znajomosci :D zaloz hodowle krokusow i zbieraj

:crylol: !!!
Undertaker
Undertaker
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to już nie 5 smaków ale może być dobre

Kwaśne, ostre, słone, słodkie, gorzkie :woot: :D
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  14 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Kwaśne, ostre, słone, słodkie, gorzkie :D

:rotfl:
Sensi
Sensi
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?
Uwielbiam! :zakochany:
Nie, zamawiam. Mam kilka takich "punktów", "miejsc" niedaleko siebie, gdzie naprawdę świetnie są przygotowane. Smakują mi i zamawiam tam od dłuuuuższego czasu, czyli jakieś pięć lat myślę. Pewnie gdyby mama mi o jednym z tych knajp nie powiedziała mijałabym ją do tej pory nie wiedząc co tam jest, bo vy\\bym się tym zbytnio nie zainteresowała. :-D

Musi być por? :and: Nie lubię tego warzywa. Ale chyba skorzystam z Twojego przepisu. Jak mnie w końcu dopuszczą do kuchni po ostatnich wybrykach z panierką, kurczakiem, ziołami i jajkami. :D
Undertaker
Undertaker
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

Cicho, to po łopatologicznemu.
MI SMAKUJE!
O :foch: :and:
mmaryjka
mmaryjka
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?

lubię, robię, mam.

zupa miso:
litr wody
duży ziemniak pokrojony w słupki czy jak kto tam lubi
większa marchewka pokrojona w słupki
garść suszonych grzybów mun, namoczonych i pokrojonych w paski
pół szkl. glonów wakame lub 2 listki nori, pokrojone na kawałki
pół poszatkowanej dymki
50g pokrojonego i podsmażonego tofu
sos sojowy
1,5 łyżki miso
ugotowany, kleisty ryż do dodania
wodę zagotowujemy z sosem sojowym, dodajemy marchewkę i ziemniaki, po 10 minutach grzyby mun. jak ziemniaki i marchewka zmiękną to można jeszcze doprawić sosem sojowym, ziołami etc. pod koniec gotowania dodajemy tofu i glony. ściągamy z ognia, dodajemy pasty miso i mieszamy aż się rozpuści. ryż nakładamy do miseczki, zalewamy zupą i gotowe.
asexualna
asexualna
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?

Lubię chiński kubek za 9,50.

Konto usunięte
Konto usunięte: lubię, robię, mam. zupa miso:

Tylko szkoda, że zupa miso to nie chińszczyzna. Japonia pozdrawia.
mmaryjka
mmaryjka
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Tylko szkoda, że zupa miso to nie chińszczyzna. Japonia pozdrawia.

ktoś wspomniał o kuchni orientalnej.
mmaryjka
mmaryjka
  14 kwietnia 2011

oczywiście zupę miso robi się na bulionie rybnym, a nie na wodzie, ale z przyczyn wiadomych u mnie jest woda - to tak gwoli ścisłości, jeśli już mam być taka szczegółowa:].

asexualna
asexualna
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ktoś wspomniał o kuchni orientalnej.

Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?

Sorry, nie widzę.
mmaryjka
mmaryjka
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Sorry, nie widzę.

przykro mi.
zasugerowałam się wypowiedzią innej osoby.
Undertaker
Undertaker
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Sorry, nie widzę.

Ja pisałem w tym temacie, Doroto Szafranko.
asexualna
asexualna
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: przykro mi. zasugerowałam się wypowiedzią innej osoby.

Napisałam tylko, że nie widzę.

Undertaker
Undertaker: Ja pisałem w tym temacie

Dzięki jeszcze raz :zonk:
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  14 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Jaka jest to przyprawa 5 smaków? Jakiej firmy? i co wchodzi w jej skład? Jakbyś mógłbyś podać ofkors.

Przyprawę tą kupiłem w Anglii. W Polsce pewnie też jest dostępna,ale nie znam nazw producentów.

Undertaker
Undertaker: Ile dodajesz? Bo on może doskonale zniszczyć potrawę :D

Do piersi dosłownie parę kropel,bo używam ciemnego sosu,do tego łyżeczka miodu i trochę soku z cytryny.

Konto usunięte
Konto usunięte: Uwielbiam!

Znaleźlibyśmy wspólny język jeśli chodzi o gotowanie!:D
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.