mmaryjka
mmaryjka
  13 kwietnia 2011 (pierwszy post)

czołem!
poszukuję sprawdzonego przepisu na zupę cebulową, może być krem, ale niekoniecznie.
gdyby ktoś był tak miły i się podzielił to byłabym wdzięczna;)
ii jeszcze jaką cebulę wybrać? bo ogólnie za cebulą nie przepadam i kupuję tylko malutkie szalotki jeśli do czegoś dodaje, a tak to się obchodzę bez i nie wiem

pozdrawia maryja

Prinz
Posty: 9528 (po ~128 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: tak, to na pewno to

jak sie z tym czujesz?

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

mmaryjka
mmaryjka
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no dobra, mam nadzieje ze nie spieprze, bo zawsze ja robie z mama

chyba zrobię, bo patentu z ziemniakami na tarce nie słyszałam;d

Konto usunięte
Konto usunięte: i jak dodaje kostke albo vegete to nie dodaje soli, cos jest ze mna nie tak dzisiaj, przeciez ja nie lubie soli.

kostek nie używam, a vegetę tylko vegańską, a ona nie jest za bardzo słona. ostatnio dodaję takie suszone warzywa pokrojone w kostkę i dają super smak.
moich przepisów raczej nikt nie będzie chciał:mrgreen:
agoosiaaa
agoosiaaa
  13 kwietnia 2011
Prinz
Prinz: jak sie z tym czujesz?

okropnie, przynosze hanbe mojej rodzinie :and:

Konto usunięte
Konto usunięte: chyba zrobię, bo patentu z ziemniakami na tarce nie słyszałam;d

tylko na tej grubej stronie musza byc, wtedy wyglada to mniej wiecej tak:

no i dzieki temu zupa sie robi szybciej, bo ziemniaki sie szybciej gotuja :D

Konto usunięte
Konto usunięte: kostek nie używam, a vegetę tylko vegańską, a ona nie jest za bardzo słona. ostatnio dodaję takie suszone warzywa pokrojone w kostkę i dają super smak. moich przepisów raczej nikt nie będzie chciał

a czyms sie rozni vegeta veganska od tej zwyklej?? myslalam, ze to bez roznicy, bo w sumie w niej chyba niczego zwierzecego nie ma :woot:
skad wiesz, jest duzo rzeczy, ktore sa dobre i nie zawieraja produktow zwierzecych np chleby itp :mrgreen:
Prinz
Posty: 9528 (po ~128 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: moich przepisów raczej nikt nie będzie chciał

jak masz coś ciekawego to zarzuć, bo ostatnio staram się żyć zdrowiej.

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

mmaryjka
mmaryjka
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a czyms sie rozni vegeta veganska od tej zwyklej?? myslalam, ze to bez roznicy, bo w sumie w niej chyba niczego zwierzecego nie ma

są konserwanty, od cholery soli i tak dalej. ja tego nie lubię;) w tej vege są tylko naturalne składniki, mniej soli i tak dalej

Prinz
Prinz: jak masz coś ciekawego to zarzuć, bo ostatnio staram się żyć zdrowiej.

to zależy co chcesz;)
368212
368212
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: czym się różni barszcz biały od żurku?

barszcz biały - to zupa na wywarze z wędzonki, zakwaszana kwaśną śmietaną i odrobiną octu.
a żurek to zupa na zakwasie z mąki
agoosiaaa
agoosiaaa
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: są konserwanty, od cholery soli i tak dalej. ja tego nie lubię;) w tej vege są tylko naturalne składniki, mniej soli i tak dalej

no wlasnie mnie sol denerwuje, ale chyba tej veganskiej nie widzialam :woot:
368212
368212
  13 kwietnia 2011
368212:
a żurek to zupa na zakwasie z mąki

z mąki żytniej oczywiście a barszcz z pszennej.
ale też ludzie to różnie robią :P
mmaryjka
mmaryjka
  13 kwietnia 2011
368212:
barszcz biały - to zupa na wywarze z wędzonki, zakwaszana kwaśną śmietaną i odrobiną octu.
a żurek to zupa na zakwasie z mąki

oo, dzięki! to teraz już jestem oświecona;d
mmaryjka
mmaryjka
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no wlasnie mnie sol denerwuje, ale chyba tej veganskiej nie widzialam

jest w sklepach eko i teraz już w normalnych sklepach się zaczyna pojawiać

Konto usunięte
Konto usunięte: z mąki żytniej oczywiście a barszcz z pszennej.

właśnie robiłam z rok temu zakwas na żurek i robiłam z żytniej
kurde, zrobiłabym na barszcz, ale nie wiem co zamiast wędzonki
agoosiaaa
agoosiaaa
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: jest w sklepach eko i teraz już w normalnych sklepach się zaczyna pojawiać

popatrze, moze cos bedzie, albo chociaz jakis odpowiedni, szczezre mowiac to nawet nie wiedzialam, ze takie cos istnieje, to i nie patrzylam :)

Konto usunięte
Konto usunięte: barszcz biały - to zupa na wywarze z wędzonki, zakwaszana kwaśną śmietaną i odrobiną octu. a żurek to zupa na zakwasie z mąki

uu, nawet tego nie wiedzialam :)
368212
368212
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: oo, dzięki! to teraz już jestem oświecona;d

hehe nie ma sprawy.
a mnie bardzo ciekawi Twoja dieta.
jaka jest Twoja ulubiona potrawa i jak się ją przyrządza? :ziober2:
368212
368212
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: kurde, zrobiłabym na barszcz, ale nie wiem co zamiast wędzonki

hm, właśnie ta wędzonka nadaje cały smak.
może jakieś grillowane lub uwędzone warzywo? nie mam pojęcia, zielona jestem w tej kwestii.
368212
368212
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: uu, nawet tego nie wiedzialam :)

człowiek się codziennie czegoś nowego uczy :rotfl:
agoosiaaa
agoosiaaa
  13 kwietnia 2011
368212:


człowiek się codziennie czegoś nowego uczy :rotfl:

no wlasnie widze, szczerze mowiac to myslalam, ze obydwie zupy sie roznia przyprawami, glupia jestem :rotfl:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.