Mam w lodówce cały wór szpinaku i brak pomysłu jak tym razem go wykorzystać i co dobrego z niego przyrządzić. W zestawie mam faceta, który pakowałby w siebie tylko mięso i łakocie, a zieleninę zostawiałby zwierzątkom. No i trzeba mi coś, co przypasuje i mi i Jemu.
Miałam zrobić z niego (szpinaku, nie faceta :D) nadzienie do naleśników, ale nie chce mi się stać przy garach i ich smażyć, więc dobre by było coś na szybko i z możliwością odgrzania po powrocie z pracy. Najlepiej tak, by nadawało się dla mnie jako danie główne np. z ziemniakami, a dla Łukasza jako dodatek do mięcha, np. zamiast surówki.
lista tematów
Pomysł na szpinak strona 3 z 4
Basia: za dzień - dwa sama mi ta rzodkiewka wyjdzie z lodówki, bo już nie wiem co mam z nią zrobić i kiedy...
zrób tą surówkę z szpinakiem, łatwa, szybka i pewnie dobra.
bo to co najważniejsze zawsze jest od samego początku,
nie obeszło by się bez kieliszków, ja też mam kieliszki, jednak wiele się potrzaskało :[ :D
368212: |
wrzucić szpinak aż się zredukuje, wbić jedno jajko i dobrze wymieszać, przyprawić sporą ilością czosnku, pieprzu i szczyptą soli |
Nie ważne jaki szpinak robisz zawsze musisz dodać mleko{lub inny nabiał}, chyba że chcesz żeby kwas Szczawiowy pobierał Ci wapń z kości .
To samo tyczy się zawsze rabarbaru i szczawiu :]
Gdzie słyszałeś z tym mlekiem?
Ja wiem że wystarczy dobrze obgotować bez przykrywki w osolonej wodzie i kwas sam się ulatnia. To samo się tyczy rabarbaru - zawsze gdy robię ciasto rabarbarowe, wstępnie kroję rabarbar w plastry i obgotowuję bez przykrywki zlewając większość soku :)