Mam w lodówce cały wór szpinaku i brak pomysłu jak tym razem go wykorzystać i co dobrego z niego przyrządzić. W zestawie mam faceta, który pakowałby w siebie tylko mięso i łakocie, a zieleninę zostawiałby zwierzątkom. No i trzeba mi coś, co przypasuje i mi i Jemu.
Miałam zrobić z niego (szpinaku, nie faceta :D) nadzienie do naleśników, ale nie chce mi się stać przy garach i ich smażyć, więc dobre by było coś na szybko i z możliwością odgrzania po powrocie z pracy. Najlepiej tak, by nadawało się dla mnie jako danie główne np. z ziemniakami, a dla Łukasza jako dodatek do mięcha, np. zamiast surówki.
lista tematów
Pomysł na szpinak strona 2 z 4
Basia: Mam w lodówce cały wór szpinaku i brak pomysłu jak tym razem go wykorzystać i co dobrego z niego przyrządzić. W zestawie mam faceta, który pakowałby w siebie tylko mięso i łakocie, a zieleninę zostawiałby zwierzątkom. No i trzeba mi coś, co przypasuje i mi i Jemu.
Miałam zrobić z niego (szpinaku, nie faceta :D) nadzienie do naleśników, ale nie chce mi się stać przy garach i ich smażyć, więc dobre by było coś na szybko i z możliwością odgrzania po powrocie z pracy. Najlepiej tak, by nadawało się dla mnie jako danie główne np. z ziemniakami, a dla Łukasza jako dodatek do mięcha, np. zamiast surówki.
zrób może farsz mięsno szpinakowy(podsmażyć mielone mięso , wrzucić szpinak aż się zredukuje, wbić jedno jajko i dobrze wymieszać, przyprawić sporą ilością czosnku, pieprzu i szczyptą soli, dobrze wymieszać i voila usmaż naleśniki, nadziej je farszem, obtocz w jajku i bułce tartej i podsmaż na patelni.
Takie niby krokiety :D
368212: |
bo zawsze możesz je roztopić i wstrzyknąć sobie w cycki albo pośladki |
je się w wodzie roztapia ?
Lubię, kupiłam sobie jeden pęczek, później drugi, bo zapomniałam, że kupiłam ten pierwszy, a później jeszcze teściowa przyniosła 2 kolejne, za dzień - dwa sama mi ta rzodkiewka wyjdzie z lodówki, bo już nie wiem co mam z nią zrobić i kiedy...
Dosłownie, gdyby nie parapetówa nie miałabym też miksera ani żelazka (którego w sumie i tak nie używam :D), do niedawna to nawet deski do krojenia warzyw nie mieliśmy, ale o dziwo ze 100 kieliszków mamy od dnia kiedy się wprowadziliśmy :D
Żartujesz? :D To jest informatyk, dla niego komputer i te wszystkie kabelki są ważniejsze ode mnie :D Byłby foch na amen za podobny numer :D
może się podsmaża na oleju koniecznie słonecznikowym |
no jak mozesz tak pisac, nie wiesz ze one sie w taki sposob rozmnażają ?
Basia: Żartujesz? :D To jest informatyk, dla niego komputer i te wszystkie kabelki są ważniejsze ode mnie :D Byłby foch na amen za podobny numer :D
ja myślałem że On lubi drogie, wyszukane potrawy
zrób może farsz mięsno szpinakowy(podsmażyć mielone mięso , wrzucić szpinak aż się zredukuje, wbić jedno jajko i dobrze wymieszać, przyprawić sporą ilością czosnku, pieprzu i szczyptą soli, dobrze wymieszać i voila usmaż naleśniki, nadziej je farszem, obtocz w jajku i bułce tartej i podsmaż na patelni. |
Jak pisałam wcześniej myślałam o naleśnikach, ale za dużo roboty, a mi dziś brakuje i czasu i chęci :)
Dobra, to robię tą surówkę dla TheQ i mój standardowy duszony szpinak dla siebie, bo póki co więcej gadam niż robię, a jeszcze do pracy muszę dziś iść
Basia: Jak pisałam wcześniej myślałam o naleśnikach, ale za dużo roboty, a mi dziś brakuje i czasu i chęci :)
Dobra, to robię tą surówkę dla TheQ i mój standardowy duszony szpinak dla siebie, bo póki co więcej gadam niż robię, a jeszcze do pracy muszę dziś iść
Ale kiedyś tam zawsze możesz zrobić :)
Taka awangarda w kuchni