Motylkowa: ale znalazłam fajny przepis na surówkę.
To mi się podoba, przy okazji wykorzystam rzodkiewkę, która mi niedługo zdechnie w lodówce :D
To z kurczakiem też brzmi smacznie, ale nie mam jeszcze w domu tłuczka do mięsa
Do tej pory jadłam szpinak albo w jajecznicy, albo w takiej formie:
Składniki:
- świeży szpinak
- sól
- czosnek (ilość wg upodobań)
- cebula
- masło lub oliwa
Przygotowanie
do garnka do posolonego wrzątku wrzucam umyte liście szpinaku. Gotuję kilka minut, aż się trochę skurczy, odcedzam, przelewam zimną wodą i siekam. Do garnuszka z oliwą wrzucam posiekany lub zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam aż się zeszkli i dorzucam szpinak. Duszę tak około 5 minut dosalając do smaku. Czasami zaprawiam to śmietaną, albo przy duszeniu podlewam niewielką ilością bulionu.