1. Zaobserwowałam (zresztą pewnie nie tylko ja), że wiele osób tutaj lubi placki ziemniaczane... Podzielcie się więc swoimi przepisami na nie - co dodajecie do środka, a co kładziecie na wierzch, czy jecie je na zimno, czy na ciepło, jak mocno spiekacie itp. ;-)
2. Jakie dania stają Wam przed oczami na hasło "kuchnia polska" ? Lubicie je ?
3. Macie jakieś ulubione potrawy z regionu, z którego pochodzicie ?
4. Czy uważacie, że w kwestii jedzenia "nie ma jak u mamy" ?
Smacznej dyskusji :-)
lista tematów
Placki ziemniaczane/kuchnia polska itp. strona 3 z 3
Konto usunięte: 1. Zaobserwowałam (zresztą pewnie nie tylko ja), że wiele osób tutaj lubi placki ziemniaczane... Podzielcie się więc swoimi przepisami na nie - co dodajecie do środka, a co kładziecie na wierzch, czy jecie je na zimno, czy na ciepło, jak mocno spiekacie itp. ;-)
Placki ziemniaczane jem najczęściej z jakimś sosem, oprócz tego zajadam je ze śmietaną, keczupem lub cukrem, albo bez niczego :)
Schabowe. Bardzo lubie. :P
Konto usunięte: 1. Zaobserwowałam (zresztą pewnie nie tylko ja), że wiele osób tutaj lubi placki ziemniaczane... Podzielcie się więc swoimi przepisami na nie - co dodajecie do środka, a co kładziecie na wierzch, czy jecie je na zimno, czy na ciepło, jak mocno spiekacie itp. ;-)
ja kupuje mrożone z aviko z braku czasu
a jak nie to ziemniaki jajko pieprz , sól i troche mąki ziemniaczanej
Plus que hier , moins que demain.....
Modernizator- nowy rodzaj moda
Konto usunięte: 1. Zaobserwowałam (zresztą pewnie nie tylko ja), że wiele osób tutaj lubi placki ziemniaczane... Podzielcie się więc swoimi przepisami na nie - co dodajecie do środka, a co kładziecie na wierzch, czy jecie je na zimno, czy na ciepło, jak mocno spiekacie itp.
Nie przepadam za tym, jak już to zjem jedynie polane keczupem.
nie mam pojęcia, bardziej już mam skojarzenia z hasłem "kuchnia regionalna"...
nie przepadam zbytnio akurat za tymi potrawami, chociaż dosyć dużo ich, jedynie kluski z sosem mogą być.
nie, moja mama słabo gotuje ;)
To i ja sobie odpowiem
3. Macie jakieś ulubione potrawy z regionu, z którego pochodzicie ?
4. Czy uważacie, że w kwestii jedzenia "nie ma jak u mamy" ?
1. Mój przepis to ziemniaki, jajko i odrobina mąki, nie dodaję nawet soli. Spiekam je dość mocno, jem na ciepło z cukrem.
2. Bigos (którego nigdy nie jadłam !), schabowy z ziemniakami i kapustą (tego nie lubię), żurek - uwielbiam.
3. W plebiscycie "Wyborczej" wyszło, że praktycznie nie ma dań częstochowskich, ale uwielbiam kluski śląskie.
4. Tak, na szczęście moja mama gotuje świetnie.
sztuka mięsa z sosem Chrzanowym , Flaki i bigos.
Na pewno Rogal świętomarciński.
Do tego bardzo lubię ślepymi rybami oczywiście z myrdyrdą , czy po prostu szagówki :]
Nie. Jak ktoś ma pasje to gotuje lepiej od mamy :]
2. Bigos, golonka, leczo, ogórkowa, pomidorowa, schabowy, kapusta kiszona... Tak! Bardzo. Mam ochotę na leczo właśnie... Aż poczułam te zapachy, mmm, zrobię chyba. :D O ile mam produkty.
3. Nie wiem, czy w ogóle Mazowsze ma jakieś specjalne potrawy, bo szczerze jakoś nie słyszałam o jakichś 'specjałach'. Lubię wszystko, co 'zjadliwe' w moim mniemaniu. Kluski śląskie są smaczne.
4. Po części możliwe, ale ja nie jestem wybredna jeśli chodzi o jedzenie.
Staje przed oczami kuchnia z mego regiony czyli babka ziemniaczana, flaki i kzrtacze.
Babkę ziemniaczaną uwielbiam, zwłaszcza jak jest polana sosem z dodatkiem borowików. ; )
U mnie zazwyczaj jest nie ma jak u babci.
Posiadam rodzicielkę. ;)
właśnie zrobiłam placki z bananem w środku, cynamonem i sokiem pomarańczowym. (tak, tak jak coś stoi koło mnie to wrzucam to do gara) i wyszło nawet dobre.
lubie placzki ziemiaczane na wierzch klade ostry sos :)
pierogi