Witam .jestem poczatkujaca i chcialabym kupic lustrzanke . nikona 3100 z obiek .18- 105 a nie 55. czy to dobry wybor?
lista tematów
lustrzanka strona 3 z 3
czyli tak 105 mm . a iso jakie ma byc ?
z bliska robic to zdj ? bo cos mi nie wychodzi ;/ w sumie poczatkujaca jestem..
Konto usunięte: czyli tak 105 mm . a iso jakie ma byc ?
z bliska robic to zdj ? bo cos mi nie wychodzi ;/ w sumie poczatkujaca jestem..
kup książkę z podstaw fotografii bo jak masz zamiar tak o każdą głupote pytać a my bedziemy Ci pisać co masz ustawic ...no ok ale co z tego jak i tak nie bedziesz wiedziala dlaczego tak a nie inaczej to wychodzi, jakie sa zaleznosci co i jak ustawic zeby otrzymac okreslony efekt itd...
Od fotografa to Ci zależy tylko kadr. :) Żyjemy w świecie lustrzanek CYFROWYCH które to robią za fotografa wszystko.
Nie mam tego szkła więc nie wiem jaka wychodzi z niego głębia. Ale jestem prawie pewien ze taką jak na tym zdjęciu które nam pokazałaś nie uzyskasz.:) To było robione jakimś jasnym szkiełkiem pewnie z f 1.8. Iso to współczynnik wyłapywania światła przez matrycę. Czym wyższy tym jaśniejsze zdjęcia, ale czym wyższe iso tym większe szumy. :) Możesz spróbować rozkręcić to szkło na maxa, ustawić na tryb makro i strzelać fote elementu z bliska tak aby dużo było wolnej przestrzeni za nim.
Ale tak jak Ci joker polecił, kup jakaś książkę i ją przeczytaj studiując instrukcje aparatu inaczej wątpię abyś coś ciekawego otrzymała.
Zadaj sobie pytanie, jak głupi potrafisz być w internecie, a potem zastanów się nad tym co CI napisałem. :) Jak ustawi 4.5 na obiektywie który na ogniskowej 105 ma 5.6. Twoja wypowiedz wygląda tak jakby nie było możliwości uzyskania niskiej głebi na światełku wyższym niż 4.5. W takim przypadku 500 5.6 nie dawałoby możliwości uzyskania niskiej głebi?:>