Witam!
Mam w planach zakup lustrzanki cyfrowej dla ciut bardziej wymagającego amatora. Obecnie posiadam Sony H9, ale moje wymagania poszły w górę(chyba już coś o tym wiecie ) i chciałbym zmienić go na lustrzankę cyfrową. W domu mam również Zenita ET, nim również robiłem zdjęcia, kilka klisz zużyłem. Efekty można ocenić na dobry , ale nie opłaca mi się za każdym razem kupować nową kliszę więc decyduję się na stosunkowo prostą lustrzankę. W planach mam fotografowanie krajobrazów, architektury. Z czasem po zaopatrzeniu się w jasną stałkę i obiektyw do makro robić odpowiednio zdjęcia portretowe i makro. Wszystko w swoim czasie.
I tu jest moja prośba do was o doradzenie, który aparat wybrać. Mam na oku dwa modele:
http://www.e-fotojoker.pl/product/sony/sony-alpha-500-z-ob-sony-dt-18-55mm-oraz-sony-dt-55-200mm
oraz
http://www.accord-foto.pl/PENTAX-Kx--1855-L--50200-L-czarny--karta-SDHC-4-GB--torba-PHOTO-TECHNIC-A-4205--adowarka-HAHNEL-i-4xAA_p3013.html
Czytałem wszelkie recenzje obu aparatów. Przeglądałem testy, używałem porównywarek. I dochodzę do wniosku, że obie puszki są do siebie bardzo podobne jeśli chodzi o osiągi. Skłaniałbym się w stronę sonego ponieważ posiadam dwie karty pamięci MSPD, więc kwestią uzupełnienia początkowego zestawu byłaby torba. Kuszą również dodatkowe bajery typu odchylany wyświetlacz, oraz możliwość podłączenia obiektywów pod M42, a miałbym do nich lepszy dostęp. Trzymałem oba aparaty w dłoni i Alphę lepiej mi się trzyma. Nie wiem również jak to jest z obiektywami do Pentax`a, na Allegro jest ich niewiele, a sklepy internetowe jak zwykle nabijają marżę. Jednak z internetowych wypowiedzi wielu osób wyczytałem, że K-x zaskoczył wszystkich i jest to pucha na dłuższy okres czasu. Dodatkowym atutem jest możliwość zasilania bateriami AAA, można dokupić sobie dwa komplety i nosić zawsze naładowane, ewentualnie dokupić w najbliższym sklepie.
Proszę osoby, które miały styczność z tymi lustrzankami o krótką wypowiedź dlaczego warto/nie warto zakupić danego sprzętu.
lista tematów
Sony a500 czy Pentax K-x? strona 4 z 4
Znalazł się, 6 lat starszy i już wyzywa od dzieciaków.
Zbłaźniłeś się tym postem i przyzna to każdy, kto trochę myśli i przeczytał całość rozmowy. Nie potrafisz podjąć dyskusji na poziomie na forum? Idź przypudrować nosek.
Możesz produkować taki bełkot nt. mojej, wyimaginowanej w Twojej chorej główce, wszechwiedzy, jej braku, czy cokolwiek innego - dopóki nie poprzesz tego argumentami/cytatami, jesteś po prostu pieniaczem, leczącym swoje kompleksy w internecie. Pasuje?
Możesz mieć o mnie opinię jaką chcesz, jakoś mi to powiewa. Tak samo jak to, że robisz z siebie błazna. (za to też dostanę bana?)
Konto usunięte: 1. Udzielilem sie, aby przestrzec osobe ktora zalozyla temat przed wysluchiwaniem twoich, nomen omen, idiotycznych rad z rekawa. Świat jest pelen takich jak Ty, kazdy wujek dobra rada. Gosc jeszcze wejdzie, poczyta Twoje brednie i pojdzie kupic D5000 albo D3000 bo nie ma o tym pojecia, a jak pojecia nabierze z czasem po zakupie, to bedzie sobie pluc w brode ze Cie posluchal. Kapewu? Pewnie nie, bo jestes nieomylny i nie piszesz bredni a niebywale madrosci.
Nadal rzucasz hasłąmi typu "bzdury, brednie" a nie masz nic na ich popracie. Bardzo wygodne z Twojej strony. Bardzo dojrzałe. A jak się argumenty kończą, to można wyskoczyć z tym, że ktoś uważa się za nieomylnego. No nie wyszło Ci, tak dla Twojej informacji. I z radością przyznał bym wam rację, gdybyście podali jakikolwiek przekonywujący argument. Jak widać jednak, niestety takiego nie macie.
[quote=HandOfFate]2. Nazywaj jak chcesz, plynie to po mnie jak po kaczce, nie bede sie spinal bo jakis szalony nastolatek z bura hormonow nazwie mnie debilem na forum, to swidczy tylko i wylacznie o Tobie, oraz poziomie jaki reprezentujesz, ja sie tym martwic nie bede, nie jestem Twoim rodzicem. Wiec - suma sumarum, mozesz sobie jechac ile wlezie, a dla mnie i tak pozostaniesz chlopcem ktory pozjadal wszystkie rozumy, ostatnio tu takich sporo. Fotograficy i Fotografowie z Bozej Łaski ;]
O wszechwiedzący, oświeć nas, Fotografików i Fotografów z bożej łaski, jako że jesteś taki wielki w temacie. Chętnie się czegoś nauczę.
Z ubawu aż coś pomieszałem w cytowaniu, poprawka:
Konto usunięte: 1. Udzielilem sie, aby przestrzec osobe ktora zalozyla temat przed wysluchiwaniem twoich, nomen omen, idiotycznych rad z rekawa. Świat jest pelen takich jak Ty, kazdy wujek dobra rada. Gosc jeszcze wejdzie, poczyta Twoje brednie i pojdzie kupic D5000 albo D3000 bo nie ma o tym pojecia, a jak pojecia nabierze z czasem po zakupie, to bedzie sobie pluc w brode ze Cie posluchal. Kapewu? Pewnie nie, bo jestes nieomylny i nie piszesz bredni a niebywale madrosci.
Nadal rzucasz hasłami typu "bzdury, brednie" a nie masz nic na ich popracie. Bardzo wygodne z Twojej strony. Bardzo dojrzałe. A jak się argumenty kończą, to można wyskoczyć z tym, że ktoś uważa się za nieomylnego. No nie wyszło Ci, tak dla Twojej informacji. I z radością przyznał bym wam rację, gdybyście podali jakikolwiek przekonywujący argument. Jak widać jednak, niestety takiego nie macie.
Konto usunięte: 2. Nazywaj jak chcesz, plynie to po mnie jak po kaczce, nie bede sie spinal bo jakis szalony nastolatek z bura hormonow nazwie mnie debilem na forum, to swidczy tylko i wylacznie o Tobie, oraz poziomie jaki reprezentujesz, ja sie tym martwic nie bede, nie jestem Twoim rodzicem. Wiec - suma sumarum, mozesz sobie jechac ile wlezie, a dla mnie i tak pozostaniesz chlopcem ktory pozjadal wszystkie rozumy, ostatnio tu takich sporo. Fotograficy i Fotografowie z Bozej Łaski ;]
O wszechwiedzący, oświeć nas, Fotografików i Fotografów z bożej łaski, jako że jesteś taki wielki w temacie. Chętnie się czegoś nauczę.
Konto usunięte: Znalazł się, 6 lat starszy i już wyzywa od dzieciaków.
Zbłaźniłeś się tym postem i przyzna to każdy, kto trochę myśli i przeczytał całość rozmowy. Nie potrafisz podjąć dyskusji na poziomie na forum? Idź przypudrować nosek.
tak chlopcze malinowy, patrz na wiek jaki mam w profilu na fotkapeel. brawo :)
Konto usunięte: Możesz produkować taki bełkot nt. mojej, wyimaginowanej w Twojej chorej główce, wszechwiedzy, jej braku, czy cokolwiek innego - dopóki nie poprzesz tego argumentami/cytatami, jesteś po prostu pieniaczem, leczącym swoje kompleksy w internecie. Pasuje?
Jak ktos rozumny przeczyta caly watek, to bedzie widzial co pisales, wiec cytaty sa zbedne, trzeba Ci podawac wszystko na tacy? pisac umiesz, a czytac co napisales juz srednio hę?
Ja sie pienie? Przypominam, to Ty dostales bana za wyzwiska, to Ty wyskoczyles z buźka bo nie spodobalo Ci sie co napisalem...ogarnij sie troche.
Konto usunięte: O wszechwiedzący, oświeć nas, Fotografików i Fotografów z bożej łaski, jako że jesteś taki wielki w temacie. Chętnie się czegoś nauczę.
a czy napisalem ze jestem oświecony lub wszechwiedzacy w tej dziedzinie? Nie przypominam sobie, wrecz przeciwnie. Problemy z czytaniem ewidentne. Bywa.
Konto usunięte: Nadal rzucasz hasłami typu "bzdury, brednie" a nie masz nic na ich popracie. Bardzo wygodne z Twojej strony. Bardzo dojrzałe. A jak się argumenty kończą, to można wyskoczyć z tym, że ktoś uważa się za nieomylnego. No nie wyszło Ci, tak dla Twojej informacji. I z radością przyznał bym wam rację, gdybyście podali jakikolwiek przekonywujący argument. Jak widać jednak, niestety takiego nie macie.
Nie mamy, jestes najmadrzejszy i masz racje, a D5000 i D3000 to najlepsze puszki ever. Howgh! Wygodne z mojej strony? Ale co ja mam Ci argumentowac, wejdz na forum nikona i napisz te brednie ktore wyglaszasz tutaj to moze znajdzie sie jakis chetny ktory sprowadzi Cie na ziemie, ja nie mam zamiaru, zyj sobie w blogim przekonaniu o racji.
Skonczylem z Toba jakakolwiek dyskusje, Ty masz racje, ja nie mam, joker nie ma. Finito.
Zadowolony? Ego podbudowane?
No, to cieszy mnie Twoje szczescie.
EOT.
Wygrałeś, nabrałeś mnie na wiek, który masz w proflu. Brawo.
Konto usunięte: Jak ktos rozumny przeczyta caly watek, to bedzie widzial co pisales, wiec cytaty sa zbedne, trzeba Ci podawac wszystko na tacy? pisac umiesz, a czytac co napisales juz srednio hę?
Przeczytałem wszystko co napisałem, i nie widzę tam nic, co było by nieprawdą lub nadużyciem z mojej strony. Dlatego proszę o przykłądy, ale dla Ciebie to za trudne. Przezyję.
Konto usunięte: Ja sie pienie? Przypominam, to Ty dostales bana za wyzwiska, to Ty wyskoczyles z buźka bo nie spodobalo Ci sie co napisalem...ogarnij sie troche.
Nie pieniłęm się, stwierdzałem fakty Litości.
Konto usunięte: a czy napisalem ze jestem oświecony lub wszechwiedzacy w tej dziedzinie? Nie przypominam sobie, wrecz przeciwnie. Problemy z czytaniem ewidentne. Bywa.
Za takiego widocznie się uważasz. Tak czy inaczej, ja też nigdy nie napisałem że się uważam za guru, a Ty próbujesz mi to wmówić.
Konto usunięte: Nie mamy, jestes najmadrzejszy i masz racje, a D5000 i D3000 to najlepsze puszki ever.
GDZIE napisałem że D3000 i D5000 to najlepsze puszki ever? Znów zmyślasz.
Konto usunięte: Ale co ja mam Ci argumentowac, wejdz na forum nikona i napisz te brednie ktore wyglaszasz tutaj to moze znajdzie sie jakis chetny ktory sprowadzi Cie na ziemie, ja nie mam zamiaru, zyj sobie w blogim przekonaniu o racji.
Powiedz, które brednie mam tam napisać? O tym, że można rozpatrzeć wybór Nikona/Canona zamiast Pentaxa/Sony? Czy o tym, że VR w obiektywie ma swoje zalety? Czy może, że wcale tak bardzo nie wpływa na cenę obiektywów? Albo że po zastosowaniu konwertera dostajemy manualne szkło (focus i przysłona)? Zmartwię Cię, bo to wszystko prawda.
Konto usunięte: Skonczylem z Toba jakakolwiek dyskusje, Ty masz racje, ja nie mam, joker nie ma. Finito.
Najlepiej tak. Niestety nie powiedziałeś nic konkretnego, z czym mógłbym się zgodzić.
Nie podbudowuję sobie ego na internetowych wojenkach, pewnie Cię to zamrtwi.
Dzięki, niepotrzebnie.
Konto usunięte: Jeszcze raz mi wytlumacz, co maja informacje o mozliwosciach sprzetu do umiejetnosci? Bo chyba nie doczytalem.
podobno posiadasz dobry sprzet i obiektywy inne niz manualne ktore na dodatek w tandemia z puszka dobieraja odpowiednio parametry ekspozycji ... niestety po razacych przepalach na zdjeciach ktore zamiesciles w watku do oceny nawet takowy sprzet bez umiejetnosci nie ustrzegl Cie przed czym podziekowales(manualom)
o jakim sprzecie... powiem Ci tak ze tym sie rozniumy że Ty wiedze swoja czerpiesz w 90% z internetu a w 10 z wlasnych doswiadczen ... u mnie proporcje sa odwrotne no moze 70 z walasnych 20 z doswiadczen znajomych a 10 z internetu
Konto usunięte: Jak wyzej. Nie od razu Rzym zbudowano, tylko co to ma do tematu. To, ze jestem poczatkujacym, to znaczy ze nie mam prawa mieć wiedzy teoretycznej i zabierać głosu w dyskusji? Ogarnij się człowieku.
jak poobserwujesz dluzej portale niektore z recenzjami i zaglebisz sie w temat to dowiesz sie jakie czesto bugi w takowych recenzjach wychodza Duza role ma tu ze np na portalu X wielka reklame wykupil sobie producent Y ale nie tylko...
a ze nie od razu to pewne kazdy kiedys zaczynal i nie od razu z gornej polki tyle że Ty probujesz swoja wiedza ktora uzytkownik moze znalezc sobie sam przez google dyskredytujesz i stawiasz ponad wypowiedz uzytkownika, ktory taki czy inny sprzet mial w rekach i samo mogl ocenic i porownac....zastanow sie troche
Nie wiem jak Ty ale ja najpierw pytamznajomych majacych tam jakies doswiadczenie i porownanie "w praniu" a nie portalom ktore czesto sa jak sprzedawcy w sklepach ktorym o czym nie wiem czy wiesz np organizuje szkolenie firma X ktorej potem produkty polecaja(ta sama zasada dzialania)
joker4444: podobno posiadasz dobry sprzet i obiektywy inne niz manualne ktore na dodatek w tandemia z puszka dobieraja odpowiednio parametry ekspozycji ... niestety po razacych przepalach na zdjeciach ktore zamiesciles w watku do oceny nawet takowy sprzet bez umiejetnosci nie ustrzegl Cie przed czym podziekowales(manualom)
No i doskonale zdaję sobie sprawę, że przekroczyłem możliwości tego sprzętu. Na początku się zdarza. Rozpiętość tonalna matrycy jest ograniczona.
Ale chyba nadal łopatologicznie musisz mi wytłumaczyć, w jaki sposób to mogło by powodować, że moja sucha opinia nt. szkieł manualnych jest nieprawdziwa?
Napisałem, że odpada AF i programy które operują przysłoną. Coś się nie zgadza?
Napisałem też że początkujący zdecydowanie bardziej woli AF niż manualne kręcenie. Tutaj też skłamałem?
joker4444: o jakim sprzecie... powiem Ci tak ze tym sie rozniumy że Ty wiedze swoja czerpiesz w 90% z internetu a w 10 z wlasnych doswiadczen ... u mnie proporcje sa odwrotne no moze 70 z walasnych 20 z doswiadczen znajomych a 10 z internetu
Wyczytałeś to z magicznej kuli? :)
joker4444: jak poobserwujesz dluzej portale niektore z recenzjami i zaglebisz sie w temat to dowiesz sie jakie czesto bugi w takowych recenzjach wychodza Duza role ma tu ze np na portalu X wielka reklame wykupil sobie producent Y ale nie tylko...
Ale ja doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego nie opieram się tylko na racenzjach, ale też na opiniach użytkowników, wypwiedziach z innych for oraz wiedzy własnej.
joker4444: a ze nie od razu to pewne kazdy kiedys zaczynal i nie od razu z gornej polki tyle że Ty probujesz swoja wiedza ktora uzytkownik moze znalezc sobie sam przez google dyskredytujesz i stawiasz ponad wypowiedz uzytkownika, ktory taki czy inny sprzet mial w rekach i samo mogl ocenic i porownac....zastanow sie troche
To Ty to tak odbierasz. Jasne, właściwie wszystko można znaleźć w google, ale to nie dotyczy tylko tej dziedziny - dzisiaj w google jest już chyba wszystko. Ja tylko podałem faktyczne cechy sprzętu, które moim zdaniem przeważają na jego korzyść. Nie można? I pokaż mi, gdzie dokładnie postawiłem się ponad wszystkich. To, że Ci pokazałem że stwierdzenie, jakoby szkłą z VR były znacznie droższe od tych bez, jest fałszywe, uważasz ża wywyższanie się z mojej strony? Czy może to, że nie zgodziłem się że manualne szkło to szczyt marzeń i nie powinno być argumentem za przewagą któregoś systemu?
Jeżeli Cię to zadowoli - tak, przyznaję że prawdopodobnie masz większą wiedzę i doświadczenie z zakresu fotografii niż ja. I nie mam zamiaru Ci tego odbierać. Co nie znaczy że nie mogę sięz Tobą nie zgodzić, prawda?
joker4444: Nie wiem jak Ty ale ja najpierw pytamznajomych majacych tam jakies doswiadczenie i porownanie "w praniu" a nie portalom ktore czesto sa jak sprzedawcy w sklepach ktorym o czym nie wiem czy wiesz np organizuje szkolenie firma X ktorej potem produkty polecaja(ta sama zasada dzialania)
Otóż zaczerpnąłem również wiedzy znajomych i bardziej doświadczonych.
no pewnie jesli wezmiesz szklo manualne systemowe z pozycja A na pierscieniu przeslon jedyny brak to w stosunku do szkiel oznaczonych AF to brak właśnie AF
poza tym wszystkie programy sa w pelni użyteczne a takowych szkiel jest całkiem sporo...
Oczywiscie pewnie to wiedziałeś :)
Konto usunięte: Napisałem też że początkujący zdecydowanie bardziej woli AF niż manualne kręcenie. Tutaj też skłamałem?
poczatkujacy , ktory pyta o lustrzanki zapomniales dodać a tu już priorytety sa rożne nie zawsze decydujacym jest możliwosc korzystania z AF
nie trzeba byc jasnowidzem zeby to zauwazyc po wypowiedziach
Konto usunięte: Ale ja doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego nie opieram się tylko na racenzjach, ale też na opiniach użytkowników,
czesto anonimowych... ja wole sopytac kogos kogo znam a ze mam taka mozliwosc tym chetniej to robię
ile by nie bylo to drozsze sa tak jak szkla oznaczone AF-S beda drozsze od swoich odpowiednikow bez wbudowanego napewdu AF
jesli tak jest to dobrze w kazdym razie jak dla mnie za duzo przytaczasz wiedzy znalezionej w internecie a nie popartej jakimis wlasnymi doswiadczeniami a kazdy pewnie woli takowe bo skoro ma internet to pozostala wiedze moze znaleźć sam ;)
jako ze watek znacznie juz odbiega od pierwotnego tematu a i autor dokonal wyboru zamykam
Życząc zadowolenie z nowego sprzetu :)