rozpieszczonasuka
rozpieszczonasuka
  10 marca 2010 (pierwszy post)

Witam! :piwo:
Jestem na etapie kupowania swojej pierwszej lustrzanki.
Mój wybór padł na nikona d90.
Co o nim myślicie? Warto zainwestować?
Ten aparat wydaje mi się najlepszym z najtańszych Nikonów na rynku :)
pozdrawiam i proszę o cenne rady :mrgreen:

spioch
spioch
  10 marca 2010

Tak to bardzo dobry wybór w tej cenie jeśli chodzi o Nikosia to nie ma lepszego (nowego)
Dobrze że nie napisałaś D5000 :D Bo byśmy Cie zjedli :)
Co prawda D90 ma drobne wady typu błędy F ale tym się nie przejmuj.
Rozważ zakup samego Body a zamiast Kita zaopatrz się w najtańsza i osławioną stałkę Czyli 50 mm 1.8 Nauczysz się kadrować nogami :) Obiektyw idealny jak na początek.
Potem nabędziesz coś uniwersalnego np 18-200mm Ale gwarantuję że 50tki nie będziesz ściągać z puchy.

To by było tyle tak w skrócie :)

Aha od razu dolicz torbę z miejsce na co najmniej dwa szkła do tego zestaw lens pen miotełka grucha mikrofibra i płyn takie duperele ale się uzbiera.
Dodatkowo filtr UV nie musisz się szarpać na HOYĘ może być normalny.
Przyda się też statyw najlepiej popularny "Vielbłąd" nie kupuj tych z allegro po 30 zł bo nie warto.

Za ile wyczaiłaś D90 teraz ?

Fieska
Fieska
  10 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Dobrze że nie napisałaś D5000 :D Bo byśmy Cie zjedli :)

Jakieś aluzje :mrgreen: ?
spioch
spioch
  10 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Jakieś aluzje ?

I tak wszyscy wiedzą że źle zrobiłaś kupując D5000 :P Ale Ty i tak swoje :P
:jezyk2::jezyk2::jezyk2::jezyk2:
Flo
Flo
  10 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: I tak wszyscy wiedzą że źle zrobiłaś kupując D5000 :P Ale Ty i tak swoje :P :jezyk2:

no mogła wybrać lepiej, ale mi przez dwa lata d40x też dobrze służył, do nauki był fajny :D
Fieska
Fieska
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: I tak wszyscy wiedzą że źle zrobiłaś kupując D5000 :P Ale Ty i tak swoje :P :jezyk2:

Ja wiem, że dobrze zrobiłam i jestem zadowolona i to jest najważniejsze. :P
joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Mój wybór padł na nikona d90. Co o nim myślicie? Warto zainwestować?

warto :tak:
jedyne ograniczenie d90 jak dla mnie dość istotne to brak pomiaru światła z manualami to dopiero 3 cyfrowe body nikona maja a cena nowych (d300) wysoka
chociaż z drugiej strony N to raczej zły wybór jak ktoś z m42 chce się bawić
spioch
spioch
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja wiem, że dobrze zrobiłam

A ja wiem że źle zrobiłaś bo widzę po zdjęciach :)
Ale najważniejszy że Ty jesteś zadowolona :)
kulek855
kulek855
  11 marca 2010

Pamiętajmy że zakupując aparat kupujemy tak naprawdę system (np. canon, nikon, sony itp.) bo body po jakimś czasie i tak wymienimy a pozostaną tylko obiektywy. Przy zakupie kieruj się tym w jaki system chcesz wejść a nie tym jakie chcesz mieć body.

Fieska
Fieska
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: A ja wiem że źle zrobiłaś bo widzę po zdjęciach :) Ale najważniejszy że Ty jesteś zadowolona :)

:jezyk: Ty też nie masz super zdjęć, ale i tak wiesz najlepiej.
fotokr
fotokr
  11 marca 2010

Jak nowy to D90, a jak używany D200.

nekroskop82
nekroskop82
  11 marca 2010

Krótko mówiąc to co zaoszczędziłeś na body stracisz z zapasem na obiektywach. No chyba, że pozostajesz przy jednym tanim uniwersalnym obiektywie, ale wtedy zakup lustrzanki jest wyrzuceniem pieniędzy i nie ma sensu. Oceniaj cały dostępny system, a nie tylko body.Zgodzę się z śpiochem co do 50 1.8 sam ma w swoim canonie przyczepiona zamiast kita.

spioch
spioch
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Ty też nie masz super zdjęć, ale i tak wiesz najlepiej.

Ale ja nie mam D5000 :lol:
bialy1018
bialy1018
  11 marca 2010

Pytanie czy sobie poradzisz i ile chcesz zainwestować?
chcesz bazować na stałkach dobry zakup, zoomy idziesz po obiektywy sigma, tamron. Chcesz mieć dojście do tanich zoom L wybór Canon, stałki też ma fajne. Chcesz mieć ostre foty w całym kadrze lampe fl30r free i cash back olympus e30, 14-54 lub 50mmf2 i masz super zestaw, uniwersalnie to polecam zestawy na podobnym poziomie.
Nikon d90 + 18-105 VR  lub Canon 450d + Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 f/1.8 II + Canon Speedlite 430 EX II (Używka ) lub Olympus E-30 + 14-42 kit. Różnica w zestawach to ok 200 pln. Co chcesz mieć zestaw typu canon czy nikon i Olympus bardziej zaawansowane korpusy ale z 1 szkłem? Jak widzisz pomyłka rozbudował bym sobie nikona d60 z kilkoma szkiełkami i lampą nie martwiąc się o korpus, kupisz d90 pomyśl o dodatkach już teraz do ceny dolicz 2.000 pln szybko zniknie po zakupie )))

nekroskop82
nekroskop82
  11 marca 2010

d90 + AF-S 35/1.8 Ten zestaw ma możliwości szkła 52/1.8, czyli klasycznej 50tki, którą tak na prawdę zrobisz wszystko, począwszy od jakiegoś krajobrazu, przez luźniejsze portrety aż po street foto

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.