Witam!
Jestem na etapie kupowania swojej pierwszej lustrzanki.
Mój wybór padł na nikona d90.
Co o nim myślicie? Warto zainwestować?
Ten aparat wydaje mi się najlepszym z najtańszych Nikonów na rynku :)
pozdrawiam i proszę o cenne rady
Nikon d90? strona 1 z 5
Tak to bardzo dobry wybór w tej cenie jeśli chodzi o Nikosia to nie ma lepszego (nowego)
Dobrze że nie napisałaś D5000 :D Bo byśmy Cie zjedli :)
Co prawda D90 ma drobne wady typu błędy F ale tym się nie przejmuj.
Rozważ zakup samego Body a zamiast Kita zaopatrz się w najtańsza i osławioną stałkę Czyli 50 mm 1.8 Nauczysz się kadrować nogami :) Obiektyw idealny jak na początek.
Potem nabędziesz coś uniwersalnego np 18-200mm Ale gwarantuję że 50tki nie będziesz ściągać z puchy.
To by było tyle tak w skrócie :)
Aha od razu dolicz torbę z miejsce na co najmniej dwa szkła do tego zestaw lens pen miotełka grucha mikrofibra i płyn takie duperele ale się uzbiera.
Dodatkowo filtr UV nie musisz się szarpać na HOYĘ może być normalny.
Przyda się też statyw najlepiej popularny "Vielbłąd" nie kupuj tych z allegro po 30 zł bo nie warto.
Za ile wyczaiłaś D90 teraz ?
warto
jedyne ograniczenie d90 jak dla mnie dość istotne to brak pomiaru światła z manualami to dopiero 3 cyfrowe body nikona maja a cena nowych (d300) wysoka
chociaż z drugiej strony N to raczej zły wybór jak ktoś z m42 chce się bawić
Pamiętajmy że zakupując aparat kupujemy tak naprawdę system (np. canon, nikon, sony itp.) bo body po jakimś czasie i tak wymienimy a pozostaną tylko obiektywy. Przy zakupie kieruj się tym w jaki system chcesz wejść a nie tym jakie chcesz mieć body.
Krótko mówiąc to co zaoszczędziłeś na body stracisz z zapasem na obiektywach. No chyba, że pozostajesz przy jednym tanim uniwersalnym obiektywie, ale wtedy zakup lustrzanki jest wyrzuceniem pieniędzy i nie ma sensu. Oceniaj cały dostępny system, a nie tylko body.Zgodzę się z śpiochem co do 50 1.8 sam ma w swoim canonie przyczepiona zamiast kita.
Pytanie czy sobie poradzisz i ile chcesz zainwestować?
chcesz bazować na stałkach dobry zakup, zoomy idziesz po obiektywy sigma, tamron. Chcesz mieć dojście do tanich zoom L wybór Canon, stałki też ma fajne. Chcesz mieć ostre foty w całym kadrze lampe fl30r free i cash back olympus e30, 14-54 lub 50mmf2 i masz super zestaw, uniwersalnie to polecam zestawy na podobnym poziomie.
Nikon d90 + 18-105 VR lub Canon 450d + Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 f/1.8 II + Canon Speedlite 430 EX II (Używka ) lub Olympus E-30 + 14-42 kit. Różnica w zestawach to ok 200 pln. Co chcesz mieć zestaw typu canon czy nikon i Olympus bardziej zaawansowane korpusy ale z 1 szkłem? Jak widzisz pomyłka rozbudował bym sobie nikona d60 z kilkoma szkiełkami i lampą nie martwiąc się o korpus, kupisz d90 pomyśl o dodatkach już teraz do ceny dolicz 2.000 pln szybko zniknie po zakupie )))