rozpieszczonasuka
rozpieszczonasuka
  10 marca 2010 (pierwszy post)

Witam! :piwo:
Jestem na etapie kupowania swojej pierwszej lustrzanki.
Mój wybór padł na nikona d90.
Co o nim myślicie? Warto zainwestować?
Ten aparat wydaje mi się najlepszym z najtańszych Nikonów na rynku :)
pozdrawiam i proszę o cenne rady :mrgreen:

spioch
spioch
  11 marca 2010

Dokładnie tak :) Ale przy 35 mm trzeba dobrze przetestować bo czasem różnie D90 reaguje z tym słoikiem.

nekroskop82
nekroskop82
  11 marca 2010

Tak wydaję mi się że winę za pudłowanie ponosi słaby AF. Gdyby tak bylo jak w D300 - 15 punktów krzyżowych mogłoby zniwelować liczbę wpadek AF'a.

Fieska
Fieska
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale ja nie mam D5000

Lepsze D5000 niż nic :and:
rozpieszczonasuka
rozpieszczonasuka
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Za ile wyczaiłaś D90 teraz ?

wyczaiłam to w ten sposób, że nie mam aktualnie tyle pieniędzy żeby w jednym czasie wydać aż tyle i ratują mnie jedynie raty, które podpowiedział mi znajomy fotograf :) http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d-90-af-s-dx-18-105-mm-vr-.bhtml
podobno w tym sklepie jeśli bierze się na 30 rat to nie dochodzi żaden procent i inne dodatkowe opłaty.
ten znajomy podpowiedział mi również żebym kupiła sobie od razu w obiektywem, który tam jest w zestawie bo ja na obiektywach się nie znam W OGÓLE!

a aktualnie pstrykam zenitem i już starym kompaktem lumixem lz5 http://picasaweb.google.com/benzedryna/BlaBlaBla#
rozpieszczonasuka
rozpieszczonasuka
  11 marca 2010

a własnie zauważyłam, że od wczoraj ten zestaw staniał o całe 100zł :mrgreen:

bialy1018
bialy1018
  11 marca 2010

A od kiedy kąty widzenia obiektywu 35mm są = 50mm? Nie daj się nabrać na uniwersalność 50mm do krajobrazu nada się średnio. Na street wymaga wprawy i dobrego operowania napędem nożnym, do portretu i tak większość wybiera 85 mm na cropa a 135mm na ff. Kupując samą 50mm jesteś zmuszona zakupić uzupełnienie, dla szerokiego bedzie to 35 mm lub 85 mm dla tele.

Konto usunięte
Konto usunięte: Dokładnie tak :) Ale przy 35 mm trzeba dobrze przetestować bo czasem różnie D90 reaguje z tym słoikiem.

A jakiego szkła nie trzeba testować i sprawdzać przed zakupem? ;p w każdym systemie wybiera się z kilku egzemplarzy jak działa z body.
redeyess
redeyess
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: wyczaiłam to w ten sposób, że nie mam aktualnie tyle pieniędzy żeby w jednym czasie wydać aż tyle i ratują mnie jedynie raty, które podpowiedział mi znajomy fotograf :) http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d-90-af-s-dx-18-105-mm-vr-.bhtml podobno w tym sklepie jeśli bierze się na 30 rat to nie dochodzi żaden procent i inne dodatkowe opłaty. ten znajomy podpowiedział mi również żebym kupiła sobie od razu w obiektywem, który tam jest w zestawie bo ja na obiektywach się nie znam W OGÓLE!

muszę Ci powiedzieć, że to prawda. w euro nie doliczają procentów, ale w końcu to 3 lata spłacania, też trochę uciążliwe.
rozpieszczonasuka
rozpieszczonasuka
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: muszę Ci powiedzieć, że to prawda. w euro nie doliczają procentów, ale w końcu to 3 lata spłacania, też trochę uciążliwe.

ale chyba można wpłacić na początku o ile się nie mylę 40% więc później raty byłyby mniejsze i mniej uciążliwe :)
spioch
spioch
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Lepsze D5000 niż nic

Ale jak się ma wybór D90 vs D5000 to lepsze D90 :zonk:
spioch
spioch
  11 marca 2010
bialy1018
bialy1018: A jakiego szkła nie trzeba testować i sprawdzać przed zakupem? ;p w każdym systemie wybiera się z kilku egzemplarzy jak działa z body.

Każde trzeba sprawdzać ale 35 mm D90 w szczegności.

Poczytaj sobie trochę to się dowiesz dlaczego
spioch
spioch
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: ale chyba można wpłacić na początku o ile się nie mylę 40% więc później raty byłyby mniejsze i mniej uciążliwe :)

Nigdy w życiu nie brałem niczego na raty wolę poczekać chociażby i rok ale kupić za gotówkę niż na raty :)

To pomyśl o ekstremalnej i dość przykrej sytuacji :) Kupujesz na raty sprzęt zostaje skradziony. Nie masz go a przez 3 lata raty płacisz :zonk:

Za gotówkę wiadomo ukradli nie ma ... ale chociaż nie płacisz już za coś czego nie masz :)

Generalnie zakupy ratalne są wnerwiające no chyba że jest nagła potrzeba to ok.
rozpieszczonasuka
rozpieszczonasuka
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Nigdy w życiu nie brałem niczego na raty wolę poczekać chociażby i rok ale kupić za gotówkę niż na raty :) To pomyśl o ekstremalnej i dość przykrej sytuacji :) Kupujesz na raty sprzęt zostaje skradziony. Nie masz go a przez 3 lata raty płacisz Za gotówkę wiadomo ukradli nie ma ... ale chociaż nie płacisz już za coś czego nie masz :) Generalnie zakupy ratalne są wnerwiające no chyba że jest nagła potrzeba to ok.

masz rację, ale raczej nie byłabym w stanie uzbierać tyle pieniędzy a raty to jednak dla mnie jedyna szansa.
ale jeśli już przyjmujemy taki czarny scenariusz o kradzieży to w obu przypadkach tak samo by mi było szkoda tych wydanych (bądź wydawanych w ratach) pieniędzy :)
spioch
spioch
  11 marca 2010

No niby tak ale w sensie kondycji psychicznej płacenie co miesiąc np 150 zł za aparat którego nie masz to trochę nie bardzo :lol: :zonk:

rozpieszczonasuka
rozpieszczonasuka
  11 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: No niby tak ale w sensie kondycji psychicznej płacenie co miesiąc np 150 zł za aparat którego nie masz to trochę nie bardzo

a strata jednokrotnie 3500zł? :)
nekroskop82
nekroskop82
  11 marca 2010
bialy1018
bialy1018: A od kiedy kąty widzenia obiektywu 35mm są = 50mm?

ręce opadają
natomiast z lustrzanką DX uzyskamy ogniskową 52.5 mm Tak więc z aparatami DX obiektyw będzie pełnić rolę klasycznej 50-tki,
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.