Witam!
Jestem na etapie kupowania swojej pierwszej lustrzanki.
Mój wybór padł na nikona d90.
Co o nim myślicie? Warto zainwestować?
Ten aparat wydaje mi się najlepszym z najtańszych Nikonów na rynku :)
pozdrawiam i proszę o cenne rady
lista tematów
Nikon d90? strona 3 z 5
p.s sorry, że nie na temat... ale nie chcę zakładać nowego posta,
A, do tematu to uważam, że na początek wystarczy Ci D90...
Hey, Mam nikona d300 szukam jakiegoś obiektywu do krajobrazów i do sesji, ale nie chciała bym "kitu", jestem wstanie wydać ok Ł200.
Te które przeglądałam zawsze mają jakieś "ale", może macie coś do zaoferowania?
Konto usunięte: Hey, Mam nikona d300 szukam jakiegoś obiektywu do krajobrazów i do sesji, ale nie chciała bym "kitu", jestem wstanie wydać ok Ł200.
Te które przeglądałam zawsze mają jakieś "ale", może macie coś do zaoferowania?
A co to jest "obiektyw do sesji" ? Nie słyszałem o takim jakiś nowy typ chyba na rynek wszedł
Jakieś ale czy co masz im do zarzucenia ?
Nie wiem czy wiesz co oznacza słowo "kit" ....
Po zamocowaniu na DX kąt obrazowy odpowiada kątowi obrazowemu obiektywu o ogniskowej około 50 mm w formacie 35 mm. A natomiast minimalna odległość ogniskowania nowego obiektywu to 0,3 m.
http://europe-nikon.com/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=NIKKOR%20Lenses&Subnav1Param=Auto%20Focus%20Lenses&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l2&ID=1681
Konto usunięte: A co to jest "obiektyw do sesji" ? Nie słyszałem o takim jakiś nowy typ chyba na rynek wszedł
ok ok wygrałeś... źle się wyraziłam, gratuluję
moje "ale" wychodzi z opinii użytkowników danego sprzętu
wiem co oznacza, w tym przypadku z kontekstu wynika, że chodzi o obiektyw kitowy
wiem, że coś z tej półki ale nie wiem co...
Konto usunięte: bialy1018:czemu opadają?
Po zamocowaniu na DX kąt obrazowy odpowiada kątowi obrazowemu obiektywu o ogniskowej około 50 mm w formacie 35 mm. A natomiast minimalna odległość ogniskowania nowego obiektywu to 0,3 m.
http://europe-nikon.com/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=NIKKOR%20Lenses&Subnav1Param=Auto%20Focus%20Lenses&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l2&ID=1681
To ze masz przelicznik podobny to co z tego, w praktyce musisz uwzględnić, przerysowanie, minimalna odległość ostrzenia, takie coś czego nie dasz rady zmierzyć jak plastyka, zrób sobie test na 35mm i 50mm i zobacz na uszy modela. Matematycznie to jest podobnie ale na otrzymanym obrazku będzie inny efekt. Zapamiętaj dobra portretówka to 85 f 1,4, 100mm f 2.8, 135 f2.