Witam!
Jestem na etapie kupowania swojej pierwszej lustrzanki.
Mój wybór padł na nikona d90.
Co o nim myślicie? Warto zainwestować?
Ten aparat wydaje mi się najlepszym z najtańszych Nikonów na rynku :)
pozdrawiam i proszę o cenne rady
lista tematów
Nikon d90? strona 4 z 5
Konto usunięte: Trzeba też brać pod uwagę wielkość pomieszczenia w którym usytuowane jest studio bo skoro będzie tam mało miejsca to raczej trudno będzie operować 85
to na pewno ale portret zawsze zrobisz ;)
a jak chcesz całą postać a masz mało miejsca to i 50 bedzie za wąsko
na szczescie przy przesłonach jakich na ogól w studio sie używa to i kit daje rade
joker4444: sigma 10-20 podobno dobra a i słyszałem pozytywy nt Tokina chyba 12-24 ale mogę sie mylić
No ja bym chyba tokinę brał ale widziałem zdjęcia ze sigmy na DX no i cenka opada.
Możesz jeszcze spróbować z http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-af-nikkor-28mm-f_2-8d-p-1481.html?action=opis_0#zakladki 28mm 2.8D
Albo najzwyczajniej w świecie zapinasz 50 mm 1.8 przymykasz i masz obiektyw który najwięcej przenosi na /mm ze wszystkich nikonowskich. A że plastykę ma świetną to tylko czekać na słoneczny dzień i wiosnę
28 to troszkę wąsko by dla mnie było też myślę nad czymś rzędu 10-20 a kiedyś glowę dałbym sobie uciąć ze coś takiego potrzebne mi nie będzie bo niemal wyłącznie ludzi fotografuje :)
joker4444: 28 to troszkę wąsko by dla mnie było też myślę nad czymś rzędu 10-20 a kiedyś glowę dałbym sobie uciąć ze coś takiego potrzebne mi nie będzie bo niemal wyłącznie ludzi fotografuje :)
ja się zastanawiam aktualnie nad tamronem 10-24, nie kosztuje miliarda złotych i całkiem niezły z tego co widziałam ;>
taa Maestro!
masz rację... chyba jesteś moją drugą połówką... tak dobrze mnie znasz... moja wiedza jest bardzo nikła... za Ty pewnie jesteś tak samo dobry z fotografiki jak i z kultury osobistej...
Więc co dasz mi jakieś lekcje albo parę wskazówek z podstaw... xxx
Zanim ja kupiłem aparat przeczytałem wszystkie artykuły w szerokimkadrze, dwa wydania radości fotografowania, wszystkie serie B. Petersona plus fora internetowe testy i recenzje. Nadal uważam że mało wiem i chętnie się uczę od innych ..
Wystarczy CI czy jeszcze coś chcesz wiedzieć ?
Konto usunięte: Zanim ja kupiłem aparat przeczytałem wszystkie artykuły w szerokimkadrze, dwa wydania radości fotografowania, wszystkie serie B. Petersona plus fora internetowe testy i recenzje. Nadal uważam że mało wiem i chętnie się uczę od innych ..
Wystarczy CI czy jeszcze coś chcesz wiedzieć ?
Mój drogi, jesteśmy podobni... ja też lubię gnoić ludzi ale do tego uwielbiam sarkazm...
Nie muszę tu udowadniać swojej wiedzy na Twoje ironiczne pytania wyssane z palca...
yhh... ja zamiast paru artykułów, miałam 4 lata wkuwania fotografiki i do tego obronę swoich prac parę razy... niestety miałam przerwę ponad roczną... ale wszystkiego nie zapomniałam, to, że nie daję linków do obiektywów... albo źle się wyrażam w języku polskim to nie znaczy, że jestem głupią blondynką... nie jestem też geniuszem... xxx