rozpieszczonasuka
rozpieszczonasuka
  10 marca 2010 (pierwszy post)

Witam! :piwo:
Jestem na etapie kupowania swojej pierwszej lustrzanki.
Mój wybór padł na nikona d90.
Co o nim myślicie? Warto zainwestować?
Ten aparat wydaje mi się najlepszym z najtańszych Nikonów na rynku :)
pozdrawiam i proszę o cenne rady :mrgreen:

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  12 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Trzeba też brać pod uwagę wielkość pomieszczenia w którym usytuowane jest studio bo skoro będzie tam mało miejsca to raczej trudno będzie operować 85

to na pewno ale portret zawsze zrobisz ;)
a jak chcesz całą postać a masz mało miejsca to i 50 bedzie za wąsko
na szczescie przy przesłonach jakich na ogól w studio sie używa to i kit daje rade
nekroskop82
nekroskop82
  12 marca 2010
joker4444
joker4444: to na pewno ale portret zawsze zrobisz ;) a jak chcesz całą postać a masz mało miejsca to i 50 bedzie za wąsko na szczescie przy przesłonach jakich na ogól w studio sie używa to i kit daje rade

Nie ważne czego użyjesz lecz ważny jest efekt końcowy:D:D
joker4444
joker4444
  12 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie ważne czego użyjesz lecz ważny jest efekt końcowy:D:D

to prawda:)
spioch
spioch
  13 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: obiektyw kitowy

Ale Ty chyba nadal nie wiesz co to jest :zonk:
spioch
spioch
  13 marca 2010
joker4444
joker4444: sigma 10-20 podobno dobra a i słyszałem pozytywy nt Tokina chyba 12-24 ale mogę sie mylić

No ja bym chyba tokinę brał ale widziałem zdjęcia ze sigmy na DX no i cenka opada.

Możesz jeszcze spróbować z http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-af-nikkor-28mm-f_2-8d-p-1481.html?action=opis_0#zakladki 28mm 2.8D

Albo najzwyczajniej w świecie zapinasz 50 mm 1.8 przymykasz i masz obiektyw który najwięcej przenosi na /mm ze wszystkich nikonowskich. A że plastykę ma świetną to tylko czekać na słoneczny dzień i wiosnę
joker4444
joker4444
  13 marca 2010

28 to troszkę wąsko by dla mnie było też myślę nad czymś rzędu 10-20 a kiedyś glowę dałbym sobie uciąć ze coś takiego potrzebne mi nie będzie bo niemal wyłącznie ludzi fotografuje :)

Flo
Flo
  13 marca 2010
joker4444
joker4444: 28 to troszkę wąsko by dla mnie było też myślę nad czymś rzędu 10-20 a kiedyś glowę dałbym sobie uciąć ze coś takiego potrzebne mi nie będzie bo niemal wyłącznie ludzi fotografuje :)

ja się zastanawiam aktualnie nad tamronem 10-24, nie kosztuje miliarda złotych i całkiem niezły z tego co widziałam ;>
joker4444
joker4444
  13 marca 2010
Flo
Flo: ja się zastanawiam aktualnie nad tamronem 10-24, nie kosztuje miliarda złotych i całkiem niezły z tego co widziałam ;>

ogołnie dobre szkła tylko trzeba najlepiej isc z puszką i wybrac jeden z kilku :)
podobnie jak z sigma (chociaz z ta ogniskowa przy takiej GO to trudno o FF czy BF)
fallenAangelll
fallenAangelll
  13 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: fallenAangelll:obiektyw kitowy Ale Ty chyba nadal nie wiesz co to jest

taa Maestro!
masz rację... chyba jesteś moją drugą połówką... tak dobrze mnie znasz... moja wiedza jest bardzo nikła... za Ty pewnie jesteś tak samo dobry z fotografiki jak i z kultury osobistej...
Więc co dasz mi jakieś lekcje albo parę wskazówek z podstaw... xxx
spioch
spioch
  14 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Więc co dasz mi jakieś lekcje albo parę wskazówek z podstaw...

Zanim ja kupiłem aparat przeczytałem wszystkie artykuły w szerokimkadrze, dwa wydania radości fotografowania, wszystkie serie B. Petersona plus fora internetowe testy i recenzje. Nadal uważam że mało wiem i chętnie się uczę od innych ..
Wystarczy CI czy jeszcze coś chcesz wiedzieć ?
fallenAangelll
fallenAangelll
  14 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Zanim ja kupiłem aparat przeczytałem wszystkie artykuły w szerokimkadrze, dwa wydania radości fotografowania, wszystkie serie B. Petersona plus fora internetowe testy i recenzje. Nadal uważam że mało wiem i chętnie się uczę od innych .. Wystarczy CI czy jeszcze coś chcesz wiedzieć ?

Mój drogi, jesteśmy podobni... ja też lubię gnoić ludzi ale do tego uwielbiam sarkazm...
Nie muszę tu udowadniać swojej wiedzy na Twoje ironiczne pytania wyssane z palca...
yhh... ja zamiast paru artykułów, miałam 4 lata wkuwania fotografiki i do tego obronę swoich prac parę razy... niestety miałam przerwę ponad roczną... ale wszystkiego nie zapomniałam, to, że nie daję linków do obiektywów... albo źle się wyrażam w języku polskim to nie znaczy, że jestem głupią blondynką... nie jestem też geniuszem... xxx
spioch
spioch
  15 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: ja zamiast paru artykułów, miałam 4 lata wkuwania fotografiki

nooo no taaaa widać widać :zonk:
fallenAangelll
fallenAangelll
  15 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: nooo no taaaa widać widać

ehh baby... niech będzie masz racje, zadowolony?
spioch
spioch
  16 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: niech będzie masz racje, zadowolony?

Tak bo mam rację :zonk:
fallenAangelll
fallenAangelll
  16 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Tak bo mam rację

to może coś jeszcze powiedz mi o mnie?
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.